Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hejtman Kuba jmenoval ředitele BIS brigádním generálem pro jižní Čechy. Prezident Zeman jeho povýšení dlouhodobě odmítá

Jihočeský hejtman Martin Kuba dnes na jihočeském krajském úřadě jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku brigádním generálem pro jižní Čechy. Fiktivní hodnost mu udělil z recese, prezident Miloš Zeman totiž Koudelku dlouhodobě odmítá povýšit. „V každé normální zemi by generálem už dávno byl,“ komentoval Kuba.

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka dorazil na krajský úřad kvůli přednášce v rámci TalentAkademie Jihočeských nadějí, na kterou ho pozval hejtman Martin Kuba (ODS).

Na úvod byl Koudelka Kubou povýšen. „Jako hejtman jsem pana ředitele povýšil do hodnosti brigádního generála. Hodnost mu platí pro území celého Jihočeského kraje. V každé normální zemi by jím už dávno byl, tak u nás v jižních Čechách jím už je,“ řekl Kuba.

Reagoval tak na prezidenta Miloše Zemana, který ředitele BIS opakovaně odmítá generálem jmenovat, protože k němu má dlouhodobé výhrady. Vládní návrh na jmenování do generálské hodnosti odmítl naposled letos v květnu.

Loni na podzim premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předal materiál, který podle hlavy státu zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Koudelka, který před dvěma lety převzal ve Spojených státech cenu od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) za zahraniční spolupráci, je nyní plukovníkem.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, Martin Kuba, Michal Koudelka, brigádní generál, Bezpečnostní informační služba, Miloš Zeman, Česko, ODS, Central Intelligence Agency, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimir Mraz

Nikdy jsem se nestyděl za to, že jsem jihočech .. Díky panu hejtmanovi mám premiéru .. :(

Pátek, 11. června 2021, 22:00Odpovědět

Hejtman Kuba jmenoval ředitele BIS brigádním generálem pro jižní Čechy. Prezident Zeman jeho povýšení dlouhodobě odmítá  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.