Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V neděli do Česka přijede konvoj americké armády

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Latvijas Armija

V neděli večer dorazí na břeclavský hraniční přechod konvoj americké armády, který bude přes Česko přejíždět z aliančního cvičení v Maďarsku na svou základnu v Německu. Oproti původnímu plánu dorazí o den později. Důvodem je změna plánů americké armády, která si na Slovensku doplnila jednu technickou pauzu.

Z Česka poslední vojáci odjedou ve čtvrtek. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Američtí vojáci přes české území přejížděli v opačném směru na konci května. Ve třech konvojích rozdělených kvůli plynulosti dopravy na dálnicích do menších skupin se jich Českou republikou přesunulo asi 700 s přibližně 150 kusy techniky. Podobný počet vojáků bude i v nadcházejícím konvoji, podle Dvořákové by mělo přijet asi 600 vojáků s více než 200 vojenskými vozidly. Část amerických vojáků se podle ní přesouvá ze cvičení po silnici, další využívají železniční i námořní přepravu.

Konvoj bude opět rozdělen do tří hlavních částí a následně i do menších skupin, které po českých dálnicích pojedou s asi hodinovým rozestupem. "Armáda České republiky americkým jednotkám poskytne logistickou podporu. Průjezd konvojů bude koordinován ve spolupráci s Policií České republiky, Vojenskou policií a Ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz," uvedla mluvčí. Přesuny jsou proto plánovány na pozdní večerní až brzké ranní hodiny.

Na hraniční přechod v Břeclavi by měli první Američané dorazit v neděli večer kolem 21:00. Stejně jako v květnu přespí ve stanovém táboře v Rančířově na Jihlavsku, který pro ně připravila armáda. Druhý den budou pokračovat po dálnici D1 na Pražský okruh a po dálnici D5 na hraniční přechod v Rozvadově. Technická přestávka je plánována v Ostrově u Stříbra. Každý konvoj může v Česku strávit maximálně 48 hodin, poslední američtí vojáci by měli české území opustit 17. června.

Američani budou před vstupem na české území otestování na covid-19, většina z nich ale podle Dvořákové již byla proti onemocnění očkována.

V Maďarsku se americká jednotka účastnila cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na toto cvičení se konají pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo cvičení zrušeno. Cílem cvičení Saber Guardian 2021 bylo podle armády prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Zúčastnilo se ho téměř 13.500 vojáků z 16 různých zemí.

Témata:  U.S. ARMY

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy