Jak sjednotit opálení? Co dělat, když si opálíte ramínka nebo roušku

Léto se pomalu blíží a s ním i oblíbená sezóna opalování. V článku se podíváme na to, jak opálení sjednotit, co dělat, když si opálíte ramínka nebo roušku a řekneme si pár bezpečnostních zásad, které je vhodné při opalování dodržet.

Doba strávená na slunci a fototyp kůže

Věcí, na kterou je potřeba dávat si největší pozor, je doba strávená na slunci. Každý má jiný druh kůže a tomu je potřeba se přizpůsobit. Nejvíce na pozoru by se měli mít lidé s fototypem I, kteří mohou být bez opalovacího krému bezpečně na přímém slunci jen 5-10 minut. Jak zjistit fototyp kůže?

    1. Fototyp I – bez spálení na slunci vydrží 5-10 minut.
    2. Fototyp II – bez spálení na slunci vydrží 10-20 minut.
    3. Fototyp III – bez spálení na slunci vydrží 20-30 minut.
    4. Fototyp IV –  bez spálení na slunci vydrží 45 minut.

Ačkoliv je slunce naším velkým pomocníkem, není vhodné na něm trávit velké množství času. To může vést až k rakovině kůže. Je lepší se slunit v dopoledních nebo odpoledních hodinách a přes poledne si dát pauzu. V této době jsou paprsky nejsilnější.

Opálená ramínka dokáží potrápit. Foto: Freepik

Jak sjednotit opálení?

Asi těžko by se hledal člověk, kterému se alespoň jednou za život nestalo to, že si nevhodně opálil tílko, boty, kraťasy nebo třeba hodinky. V dnešní době, kdy se kvůli prevenci proti koronaviru musí dodržovat platná opatření, jako mít roušku i na koupalištích nebo v bazénech, se může stát právě toto problémem. Už nyní opálené roušky baví internet. Nezapomínejte, že pleť v obličeji vyžaduje jinou péči, než pokožka těla a přizpůsobte tomu použité výrobky. Obecně se doporučuje nepoužívat na obličej nižší ochranný faktor než 30.

Peelingem

Nosit vhodné oblečení, správně se mazat a hlavně na slunci neusnout! Rovnoměrného opálení lze dosáhnout také pravidelným peelingem a hydratací pokožky. To však nelze vždy dodržet. Co tedy dělat, když dojde k takovému nevhodnému opálení?

Samoopalovacím krémem

Hodně žen volí možnost samoopalovacích krémů, které účinně zakryjí méně opálená místa. Zde je potřeba si pečlivě pročíst složení a účinnost výrobku Některé krémy se rychle vymývají nebo nechávají fleky na oblečení. Je lepší sáhnout po kvalitnější variantě. Také není od věci použít před aplikací tělový peeling, který se zbaví odumřelé kůže a krém se dá pak rozetřít hezky pravidelně.

Doopálením na slunci i v soláriu

Využít můžete také „doopálení“ na slunci. To funguje především pokud není rozdíl tak razantní. Někdy pak stačí jen chvilka a barva se pěkně sjednotí. Stejným způsobem lze využít i návštěvu solaria, kde lze nastavit intenzitu opalování.

Úvodní fotografie: Freepik
Zdroj: 1

Přečtěte si také