Klub českých turistů v centru Prahy si připomenul 133 let od založení svého klubu

Klub českých turistů (KČT) druhý červnový pátek oslavoval nekulaté výročí 133 let od svého založení. KČT je jedním z nejstarších volnočasových spolků na území současného Česka. Sedm let po slavnostním otevření Národního divadla se zrodil Klub českých turistů, který má od té doby velmi významnou úlohu mimo jiné i při udržování více než 43 tisíc kilometrů pěších tras v zemi a v poslední době i 120 kilometrů turistických tras pro vozíčkáře.

Cílem u bezbariérových tras je, aby byly vyznačeny nejméně jedna v každém kraji. Ony ty bezbariérové trasy, totiž neslouží jen hůře pohyblivým ale přesto putujícím občanům, ale  vítají je i rodiče putující krajinou s dětmi sedícími v kočárku. Pro představu turistické značky maluje v celé republice asi 2000 dobrovolníků, jak řekl pro SportovníListy.cz předseda Klubu českých turistů Vratislav Chvátal na k 133. výročí založení klubu uspořádané malé oslavě nekulatého výročí. 

Na celodenním turistickém setkání přímo v centru metropole byl na Náměstí republiky vedle stánku KČT, u kterého  se už kolem poledne přihlásilo asi 200 turistů na start a k následnému  absolvování turistické trasy kolem Prahy,  rovněž stánek České pošty, která vydala příležitostnou známku s motivem turistiky a měla zde pro zájemce možnost si nechat otisknout příležitostné razítko, ale to nebylo všechno. Byly zde i stánky partnerů KČT, kde se mrňata mohla vydovádět při plnění pro ně přípravných úkolů  

SportovníListy.cz byly na místě děje...



Zájemci  si zde ještě mohli například sami zkusit  zapůjčenými pomůckami vybarvit na papírový válec turistickou značku předtím předkreslenou tužkou  podle šablony  nebo si prohlédnout, jak vypadají nejnovější rozcestníky. 


Klub českých turistů oslavil 133. narozeniny. Pro pořádek. Klub byl založený v roce 1888 skupinou vlastenců kolem známého cestovatele a organizátora všeho možného Vojty Náprstka, který byl prvním předsedou klubu. Od roku 1889 se pak členové organizace začali věnovat značení turistických tras.

Není bez zajímavosti, že u zrodu Petřínské rozhledny, bludiště pod rozhlednou a lanovky na Petřín, což jsou pravidelně každý rok podle informací České centrály cestovního ruchu nejnavštěvovanější atrakce v zemi, stáli, no hádejte, kdo? Přeci členové Klubu českých turistů. 

Podle slov předsedy  KČT klub sdružuje nyní  téměř 40 tisíc organizovaných turistů po celém Česku, ale věřte tomu, že  turistické značení využívá dokonce mnohonásobně více turistů.

Nakonec, kdo může říci, že ještě nikdy nešel odněkud někam podle turistických značek? 

 

(Petr Skála, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)