InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za smrt dvou lidí při nehodě u Zlivic padl trest

Motor z vozu obžalovaného řidiče po nehodě skončil na druhé straně silnice.  , Autor: Policie ČR

Motor z vozu obžalovaného řidiče po nehodě skončil na druhé straně silnice.     Autor: Policie ČR

PÍSEK – Po více než roce skončilo hlavní líčení před senátem Okresního soudu v Písku, který rozhodoval o vině a trestu mladého řidiče. Ten v říjnu 2018 podle obžaloby nezvládl při rychlé jízdě bezpečně projet začátku na silnici poblíž Zlivic u Čížové, vylétl se svým vozem Audi do protisměru, kde se střetl se Škodou Fabia. V té na místě zemřeli dva muži. Zranění utrpěli také dva spolucestující obžalovaného řidiče.

 

V úterý 1. června vynesl předseda senátu Martin Král rozsudek. Předcházelo mu během uplynulého roku dlouhé dokazování se znaleckými posudky. Soud nakonec uznal řidiče vinným ze tří trestných činů. Jde o přečin usmrcení z nedbalosti a dvakrát přečin ublížení na zdraví z nedbalosti. Řidič dostal dvouletý trest vězení podmínečně odložený na čtyři roky, pětiletý zákaz řízení a povinnost nahradit pozůstalým bezmála tři miliony korun jako odškodné.

Se zbylými nároky byli pozůstalí odkázáni na občanskoprávní řízení. Z původní obžaloby vypadl bod o řízení pod vlivem drog. Po nehodě se sice zjistilo v těle řidiče určité množství THC po kouření marihuany, ale podle znalců nebylo tak velké, aby se dalo mluvit o ovlivnění. Vypuštění bodu navrhoval i žalobce.

Verdikt je zatím nepravomocný, obhájce i státní zástupce se k rozsudku nevyjádřili a ponechali si lhůtu pro podání odvolání. Soudce Martin Král v odůvodnění rozsudku řekl, že o vině řidiče není pochyb a že úmrtí i zranění jsou jednoznačně v příčinné souvislosti s nehodou. Pozastavil se u hlavního argumentu obhajoby, která tvrdila, že mladého šoféra vytlačil na krajnici traktor zemědělské školy při kondiční jízdě v rámci autoškoly. Podle soudce instruktor autoškoly při svědecké výpovědi přesvědčivě popsal, že na přejíždění do protisměru dával pozor.

Soudce Král zauvažoval nad tím, že řidič se skutečně mohl leknout traktoru, který ho míjel, ale mohlo to být způsobeno nepřiměřenou rychlostí. Silnice z Písku do Zlivic je klikatá, a i když je dost široká, při potkávání větších aut se tam musí jet opatrně.

Soudce se netajil tím, že složité bylo rozhodování o odškodném pro pozůstalé. Porovnávala se příbuzenská blízkost a rodinné vazby. Nároky byly poníženy o čtvrtinu, protože podle znalců se oběti na důsledcích nehody asi 23 procenty podílely tím, že neměly bezpečností pásy.

Soud se tímto rozhodnutím držel zkušeností z jiných případů. Martin Král zmínil, že podobně rozhodoval například Krajský soud v jiné kauze. Předseda senátu dodal, že verdikt se blíží i dohodě o narovnání mezi obžalovaným a poškozeným. Někteří pozůstalí už navíc dostali určité částky vyplaceny. Toto spoluzavinění není podle soudce takové intenzity, aby obžalovaného vyvinilo, ale musí se prý odrazit v rozsudku. 

Diskuse k článku - 9 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    A kvůli 10m couvání na benzine,dotyčný měl sice zákaz řízení a podmínku s dohledem,kterou 2 roky neporusil 12mes.nepodminene?A pro několik majetkovych tr.zaznamu před téměř 15lety bude asi do smrti speciální recidivista.

    Vloženo 21.7.2021 05:32:34

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jsme dostatečně agresivní, pravil Klaus a vyhrál volby. Agresivita vyhrává i u soudu

    Vloženo 12.6.2021 15:45:25

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jak můžou tvrdit,že byl málo zfetovaný,prostě měl v těle drogy a za to musí mít přísnější trest.

    Vloženo 12.6.2021 13:08:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Směšně nízký trest, je mi z toho fakt blivno kam naše soudnictví spěje.

    Vloženo 12.6.2021 12:29:05

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Fakt směšný!

    Vloženo 12.6.2021 09:46:35

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace