Tým YART YAMAHA s Karlem Hanikou první v kvalifikaci na 24H Le Mans!

YART YAMAHA S KARLEM HANIKOU MÁ V LE MANS POLE POSITION

Tým YART YAMAHA vybojoval v kvalifikaci na francouzském okruhu Circuit Bugatti první místo na startu závodu 24H Le Mans. Rakouský tovární tým měl jako jediný všechny tři jezdce v čase pod 1:36. Nejrychlejší byl Karel Hanika s časem na kolo 1:35.732, který zůstal pouhé dvě tisíciny za kvalifikačním rekordem z roku 2017, který drží Randy de Puniet

Týmoví kolegové Karla Haniky pak zajeli na 1:35.849 (Marvin Fritz) a 1:35.831 (Niccolò Canepa), aby společně stanovili průměrný čas na hodnotě 1:35.804.

 

Kael Hanika zcela vlevo

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Conference de presse

 

YART – Yamaha Official Team EWC tak získal prvních 5 bodů letošní sezony a bude tak  startovat z prvního místa před Suzuki Yoshimura SERT Motul (Gregg Black, Xavier Simeon a Sylvain Guintoli) a BMW Motorrad World Endurance Team ( Markus Reiterberger, Ilya Mykhalchyk a Javier Forés). Druhý v pořadí – tovární tým Suzuki zajel průměr 1:35.951 a ztratil tak na pole position 0,147 sekundy. Třetí tým v pořadí BMW nastavil čas 1:36.099.

Na dalších pozicích jsou dva nezávislé týmy  – čvrtý Tati Team Beringer Racing Kawasaki (Alan Techer, Sébastien Suchet a Julien Enjolras) a pátý VRD Igol Experiences Yamaha (Florian Alt, Florian Marino a Nico Terol). Až za těmito týmy se umístili další „fabrické“ týmy FCC TSR Honda France, Webike SRC Kawasaki France Trickstar a ERC Endurance-Ducati, které při kvalifikačních bitvách zpomalily havárie.

Slovenský MACO RACING je s průměrem 1:38.440 dvanáctý v pořadí.

Tým Bolliger Switzerland #8, ve kterém závodí Ondřej Ježek je s časem 1:38.856 na devatenáctém místě a na první YART tak ztrácí tři sekundy.

V kategorii Superstock si vedl výborně tým Wójcik Racing Team 2, kde jede další český závodník Michal Filla. Polská stáj je celkově na třinácté pozici a ve své kategorii dokonce druhá nejrychlejší. Před nimi se umístil Team 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore a třetí v SST je RAC41 ChromeBurner.

 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Groupe

 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_YART Yamaha, Fritz Marvin, Hanika Karel, Canepa Nicolo, Michael Laverty, Yamaha YZF R1, Formula EWC

 

Mandy Kainz, manažer YART – Yamaha:

„Jsme nadšeni, že jsme na 24 Heures Motos získali tuto druhou pole position v řadě. Jsme připraveni na závod a ujistili jsme se, že Niccolò Canepa je po svém zranění stoprocentně fit. V závodě se bude bojovat, ale my jsme tady, abychom vyhráli“.

 

Text: David Vychopeň, Motor MAX

Foto: FIM EWC