Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do škol půjde 250 milionů na doučování žáků postižených pandemií. Podpoří i maturanty

Autor: ČTK - 
12. června 2021
14:15

Peníze na podzimní doučování žáků po výuce na dálku dostanou školy před začátkem nového školního roku. Jak již dříve uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO), půjde zhruba o 250 milionů korun na aktivity do konce prosince. Úřad je rozdělí mezi všechny základní a střední školy v ČR, zohlední přitom podíl žáků s problémy. 

Základní školy získají asi 150 až 740 korun na dítě. Střední školy obdrží kolem 150 korun na žáka na podporu závěrečných ročníků. ČTK o tom v sobotu informovala mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. Úřad podle ní také plánuje spustit k doučování web a od ledna 2022 počítá s třemi miliardami korun z Národního plánu obnovy.

„Finanční prostředky mohou školy využít hlavně na doučování potřebných žáků, ale stejně tak na adaptační a socializační aktivity pro širší kolektivy žáků. Doučování se mohou ujmout nejen pedagogové z daných škol, ale i studenti z fakult připravujících budoucí učitele,“ uvedl Plaga.

Školy byly v tomto školním roce i v druhém pololetí minulého školního roku kvůli epidemii covidu-19 několik měsíců zavřené a žáci měli povinnou výuku na dálku. Výuky on-line se podle průzkumu České školní inspekce ještě na jaře neúčastnilo asi 50 000 dětí a kolem 11 000 žáků, tedy asi procento všech ze základních škol, se podle ministerstva do distančního vzdělávání nezapojilo vůbec.

Víc peněz na žáka dostane 905 základních škol

Finanční podporu na doučování poskytne úřad podle Lednové všem zhruba 4200 základních a 1300 středních škol, a to podle celkového počtu žáků a podílu dětí s problémy při výuce na dálku. Základní částka na dítě bude asi 150 až 740 korun. Víc peněz na žáka podle ní dostane 905 základních škol, které úřad se školní inspekcí vytipoval jako epidemií nejpostiženější. Jsou hlavně v chudých lokalitách Ústeckého, Karlovarského či Moravskoslezského kraje. Střední školy a konzervatoře, kde bude pomoc pro závěrečné ročníky, obdrží 150 korun na žáka, dodala mluvčí.

Ministerstvo podle ní pošle peníze v létě krajům tak, aby je mohly rozdělit školám před začátkem školního roku. Pro soukromé a církevní školy bude dotační program. „Zároveň počítáme s maximální podporou škol v podobě rozsáhlé metodické podpory MŠMT ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem a neziskovým sektorem,“ řekl Plaga. Ještě před zářím chce spustit webovou platformu s návody a inspirací pro práci s žáky.

Pomoc půjde i na doučovací tábory

V létě se mají konat takzvané doučovací kempy, na které by mohlo jít asi 260 milionů korun. Jejich cílem má být podle ministra nejen dohnání znalostí, ale zejména podpora duševního zdraví školáků z chudých rodin, které si jinak nemohou dovolit tábor zaplatit. Účast na kempech bude pro děti zdarma. Ministr již dříve uvedl, že nerovnosti vzniklé ve vzdělávání kvůli výuce na dálku se budou doučováním vyrovnávat další dva až tři roky. Na podzimní doučování podle Lednové od začátku roku 2022 do konce školního roku 2022/2023 naváže program podpory škol z Národního plánu obnovy se třemi miliardami korun.

anna1234 ( 14. června 2021 08:16 )

.. copak peníze na doučování asi v pořádku, ale Min. školství začalo vymýšlet, že by školy mohly mít snad každý čtvrtý týden distanční, od září je pár škol do projektu zařazeno a uvidí se co dál. To tedy nechápu. Děti mají chodit pravidelně do školy, distanční výuky už bylo dost a není k ní vůbec žádný důvod. Mně přijde, že vymýšlejí nesmysly, aby se mohli prezentovat nějakou činností

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa