Schola Gregoriana Pragensis vydává album Septem dies s hudbou, která zněla na pražské univerzitě v polovině 15. století

Schola Gregoriana Pragensis vydává album Septem dies s hudbou, která zněla na pražské univerzitě v polovině 15. století

Tisk

ScholaGregorianaPragensis 200Hudba znějící na pražské univerzitě podle pramenů z poloviny 15. století, po odeznění husitských válek a obnově univerzity, je obsažena na albu Septem dies mezinárodně renomovaného souboru Schola Gregoriana Pragensis a švýcarské clavicimbalistky Coriny Marti vedených Davidem Ebenem. Nová nahrávka, kterou vydává Supraphon 11. června 2021, zprostředkovává pestrý obraz liturgické hudby, duchovní tvorby mladých kleriků i hudby zábavné a její roli v životě studentů. Zahrnuje gregoriánský chorál, anonymní tvorbu i skladby Bernarda de Cluny, Petra Wilhelmi de Grudencz a Antonia da Cividale.

Univerzitní studenti těchto dní si jen těžko umí představit svůj komunitní život bez sociálních sítí ve svém mobilu. V 15. století to byl společný zpěv, který plnil roli „sociální sítě“, propojoval studenty a provázel je každý den při nejrůznějších příležitostech. Zakládací listina Rečkovy koleje pražské univerzity (1438) stanovovala studentům jejich hudební povinnosti v rámci liturgického provozu na každý den. Pak tu byla hudba světská, instrumentální a taneční, jež byla studentům opakovaně zakazována (zvláště hra na zvučné nástroje, zpěv v národních jazycích a rozpustilé písně), a tyto zákazy byly neustále porušovány. Liturgická náplň jednotlivých dnů v týdnu podle zakladatele koleje inspirovala dramaturgii této nahrávky; ta však dává prostor i skladbám světským, které patrně zněly mimo zdi univerzitní koleje ve volném čase studentů. 

ScholaGregorianaPragensis 1

„Nahrávka ukazuje, jak byla hudba ve 14. a 15. století nedílnou součástí studentského života. Dramaturgie nahrávky i vybrané skladby jsou velmi autentické, neboť vycházejí ze zdejších historických i hudebních pramenů,“ uvedl Jan Ciglbauer z Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který je autorem rozsáhlého komentáře v bookletu alba. David Eben k tomu dodává: „Přiznám se, že je to pro mě srdeční záležitost. Jedním z hlavních poselství, které jsem chtěl tímto projektem sdělit, je fakt, že studenti na univerzitě zpívali, a to v každodenním provozu. To si myslím, že není tolik známé. Společenství studentů a profesorů bylo také církevním společenstvím, můžeme říct komunitou. Zněla tam liturgická hudba, chorál. Kromě toho se konala neformální setkání, a tam zněla možná i hudba světská.“

Unikátní nahrávka souboru Schola Gregoriana Pragensis a clavicimbalistky Coriny Marti (soubor La Morra) jako vzácného hosta vychází společně s rozsáhlou studií, jež nabízí plastický obraz univerzitního hudebního života 15. století. Výsledkem spolupráce hudebníků a muzikologů napříč Evropou je kniha s CD, artefakt, který má své místo v knihovně každého muzikologa i milovníka středověké hudby. „Tentokrát jsme se rozhodli pojmout nové album trochu jinak. Není to jen ,obyčejné‘ CD, ale je to tak trochu i knížka. Jsou to dva svébytné produkty – rozsáhlá textová příloha, která shrnuje celé téma alba, a vedle toho samozřejmě hudební CD. Jedná se tedy o kolektivní dílo, za nímž stojí vedle našeho souboru i celé společenství kolegů muzikologů,“ upřesnil David Eben.

Schola Gregoriana Pragensis album koncertně představí již pět dní po jeho vydání na festivalu Concentus Moraviae 16. června 2021.

ScholaGregorianaPragensis 2

Zdroj foto: Petr Kadlec

MULTILINK: https://lnk.to/ScholaGregorianaPragensisSeptemDiesID


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících

Basnicky o vysavaci 200Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících věnuje Michaela Peterková Johance a Samovi. Nevím sice, kdo jsou Johanka a Sam, ale myslím si, že právě dostávají bezvadný dárek.

 <...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Na vlnách Frekvence osudu

frekvence film magicboxPříběhy s motivem cestování v čase jsou velmi atraktivní a oblíbené. V některých z nich tvůrci rozvíjejí etickou otázku zásahů do minulosti, jež mohou mít v budoucnosti nedozírné následky. Je tomu tak i ve filmu Frekvenc...