Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klub českých turistů udržuje přes 43 tisíc kilometrů pěších tras po celém Česku

V současné době udržuje Klub českých turistů (KČT) přes 43 tisíc kilometrů pěších tras v Česku a asi 120 kilometrů turistických tras pro vozíčkáře. Cílem členů klubu je, aby byly značené bezbariérové trasy v každém kraji. Turistické značky v Česku maluje asi 2000 dobrovolníků. KČT v červnu oslavil již své 133. narozeniny.

„Chceme, aby bylo v krajích více tras pro handicapované“

Budování tras pro vozíčkáře je během na dlouhou trať. a protože handicapovaný občan má mnohdy omezené možnosti pohybu po republice, tak chceme, aby bylo v krajích více možností, kde si užít turistiku,“ předseda Klubu českých turistů Vratislav Chvátal.

Klub českých turistů oslavil 11. června 133. narozeniny. Založený byl v roce 1888 skupinou vlastenců kolem Vojty Náprstka, který byl prvním předsedou klubu. Od roku 1889 se členové organizace začali věnovat značení turistických tras. Dnes KČT podle informací na webu klubu sdružuje téměř 40.000 turistů po celém Česku.

Vznik tras pro handicapované financuje KČT díky sponzorským darům a penězi získanými prodejem suvenýrů s motivem turistických značek. Nyní je v republice podle informací na webu KČT 22 turistických tras určených pro osoby s handicapem. Zatím nejvíce těchto tras je v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, kde jsou vyznačené tři trasy pro handicapované. Po jedné trase je nyní ve Zlínském a Ústeckém kraji a na Vysočině.

Trasy jsou dlouhé od tří do 12 kilometrů a KČT je dělí do tří kategorií, které popisují obtížnost trasy. Nejpřístupnější trasy jsou značené modře, na černých, nejobtížnějších, trasách musí turisté zdolat největší stoupání. První vozíčkářská trasa vznikla u brněnské přehrady v roce 2008. Dosud poslední se podle předsedy Klubu českých turistů otevřela na podzim roku 2020 u Humpolce.

O značení tras se stará kolem 2000 dobrovolníků

Turistické trasy v Česku nyní podle Chvátala značí kolem 2000 dobrovolníků KČT. Ti se starají o to, aby byla každá turistická značka do tří let od posledního značení opětovně namalovaná. Samotné značení v terénu je normováno a značkaři mají dané teritorium, na němž značení pravidelně obnovují, vysvětlil předseda organizace.

Podle Andrey Pondělíčkové z organizace PEFC, která propaguje udržitelné lesní hospodářství a je partnerem KČT, se během minulých měsíců, kdy se Česko potýkalo s pandemií covidu-19, výrazně zvýšila návštěvnost lesů v republice. Zájem lidí je proto podle Pondělíčkové potřeba využít k šíření osvěty mimo jiné ohledně toho, co lze v lesích vidět a proč je důležité je chránit. PEFC k tomu chce přispět projektem Letemlesem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klub českých turistů, Mirek Mejzr

Štítky ČR, kondice, turistika, Klub českých turistů, výročí, Česko, turistická stezka, turistická značka, Programme for the Endorsement of Forest Certification, Vojtěch Náprstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klub českých turistů udržuje přes 43 tisíc kilometrů pěších tras po celém Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.