Kolem značky Avatar se začínají znovu dít velké věci. V březnu se film z roku 2009 dostal zpátky na pozici nejvýdělečnějšího snímku současnosti, díky nasazení v čínských kinech se posunul na 2,847 miliardy dolarů (59,7 miliardy korun) a přeskočil Avengers: Endgame. Po mnoha letech se konečně blíží jeho dlouho chystaná pokračování a nyní už víme, že je doprovodí i ambiciózní videohra.

Bude se jmenovat Avatar: Frontiers of Pandora a stojí za ní francouzská společnost Ubisoft, která ji v sobotu večer představila v rámci prezentace Ubisoft Forward. Šuškalo se o ní už delší dobu, ale teprve nyní Ubisoft ukázal první záběry a datum vydání, kterým má být rok 2022. A dá se čekat, že nejspíš půjde o jeho závěr, jelikož 16. prosince 2022 se v kinech konečně objeví i Avatar 2.

O hře samotné toho zatím příliš nevíme. Vyvíjí ji švédské studio Massive Entertainment, které patří pod Ubisoft a má za sebou sérii Tom Clancy’s The Division nebo Far Cry 3. Nyní zároveň chystá i hru s otevřeným světem z prostředí Hvězdných válek.

Také herní Avatar slibuje velkolepý a bohatý svět Pandory, který má reagovat na vaše činy a být plný mimozemské fauny. Jak to asi bude vypadat, na to se můžete podívat v prvním traileru, který ukazuje bujnou vegetaci Pandory v plné kráse. 

Hrát budete za Na’vi, tedy jednoho z původních obyvatel planety, a máte prozkoumat dosud neobjevené části Pandory v příběhové lince odlišné od filmu. Avatar: Frontiers of Pandora vyjde na next-gen konzole PlayStation 5, Xbox Series X a S a také na PC a streamovací služby Stadii a Amazon Luna. 

Avatar vtrhl do kin 10. prosince 2009 a stal se z něj megahit. Opulentní snímek Jamese Camerona tehdy okouzlil především vizuální stránkou a naplno prodal tenkrát startující 3D promítání v kině, jelikož ho jako jeden z mála filmů dokázal smysluplně využít. Nebyl sice levný, stál asi 240 milionů dolarů, ale vzhledem k výdělkům si na sebe pohodlně dokázal vydělat.

Bylo tedy zřejmé, že se film dočká pokračování. Jenže Cameron se odmítl smířit jen s jedním a začal točit rovnou dvě. Jejich vznik navíc zkomplikovala pandemie koronaviru, a tak má Avatar 2 dorazit až koncem příštího roku a Avatar 3 v prosinci 2024.

Postupem času Cameronovy plány nabobtnaly na vskutku megalomanské a nyní počítá s tím, že s dvouletými odstupy přinese i čtvrtý a pátý díl. Připustil však, že bude záležet na tom, jak uspěje dvojka a trojka v kinech. Vzhledem k tomu, že první Avatar trhl všechny rekordy, se však nejspíš nemá čeho bát.

A co se hry týče? Massive Entertainment má solidní renomé, a tak se dá očekávat kvalitní titul. A přinejmenším snad lepší než v případě konkurenčního blockbusteru Avengers.

Ten se dočkal videoherního zpracování loni a přijatý byl rozporuplně. Hra, která stála přes 100 milionů dolarů, se prodávala nevalně a dle odhadů na ní studio Square Enix tratilo přes 60 milionů dolarů.