Na ME bez Pospíšilové a Sklenářové

13.06.2021 - red
počet přečtení: 930
vytvořeno 13.06.2021, upraveno 13.06.2021

NOMINACE NA EUROBASKET Dvanáctku vyvolených pro evropský šampionát znají české basketbalistky necelý týden před startem turnaje. Hned sedmička hráček z finální nominace působila v aktuální sezně v domácí RENOMIA ŽBL.

„Nebylo to jednoduché rozhodování, ale patří to k naší práci, a i když je to nevděčná role, tak jsme museli vyřadit dvě hráčky a prostě jsme se rozhodli,“ uvedl trenér týmu Štefan Svitek.

V posledních dnech forma nominovaných hráček gradovala ve dvou vítězných přípravných duelech proti Slovenkám, pro trenéra Svitka tak nebylo jednoduché udělat finální rozhodnutí. Ze čtrnáctky, která se připravovala poslední týdny v pražské hale Královka, nakonec vypadla křídelnice USK Praha Simona Sklenářová a také Julie Pospíšilová, která působí v zámořské NCAA v dresu Wisconsinu.

„Simoně příprava určitě pomohla, je to mladá hráčka, navíc po zranění. Doufám, že se tu něco naučila a poslední týdny byly pro ni pozitivní. Julča se musela adaptovat na jiný styl basketbalu i trénování, než je zvyklá z Ameriky. Tolik zámořský styl neznám, ale hráčky, co mi prochází pod rukama, s tím často mají na začátku problémy. Velmi dobře zapadla, doufám, že se v další sezoně zlepší a počítám s oběma i dál. Jsou perspektivní do budoucna,“ pochválil mladé basketbalistky Svitek.  

Nominovaná dvanáctka se do dějiště šampionátu, francouzského Štrasburku, přesune v pondělí 14. června, ve čtvrtek pak Češky nastoupí k prvnímu duelu proti Rusku. Tento souboj i následné zápasy proti domácímu favoritovi z Francie a Chorvatsku rozhodnou, jestli se týmu podaří projít do další fáze a vylepší tak patnácté místo z šampionátu v roce 2019.

„Je trochu problém, že jsme nemohli v plné sestavě odtrénovat celou přípravu. Je to směřované tak, aby holky absolvovaly všechny tréninky i přípravné zápasy, aby byly plně připravené do Štrasburku. I přesto jsem rád, že prakticky všechny zkušené hráčky, které by tým měly táhnout, jsou tady s námi na palubě,“ uzavřel Svitek.  

Rozpis zápasů lvic v základní skupině EuroBasketu 

17. června Rusko – Česko (12:00)

18. června Česko – Francie (20:45)

20. června Česko – Chorvatsko (18:00)

Finální nominace na EuroBasket

Rozehrávačky: Gabriela Andělová (Saarlouis, Německo), Eliška Hamzová (Žabiny Brno), Tereza Vyoralová (ZVVZ USK Praha)

Křídla: Kristýna Brabencová (South Florida, NCAA), Kateřina Elhotová, Veronika Voráčková (obě ZVVZ USK Praha), Romana Hejdová (Nantes, Francie), Veronika Šípová (Žabiny Brno)

Podkošové: Renáta Březinová  (KP Brno), Alena Hanušová (ZVVZ USK Praha), Julia Reisingerová (Girona, Španělsko), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno)