Pokud chcete vědět, s jakým ochranným faktorem vybrat opalovací krém pro dítě, spočítejte si to

Děti 13. června 2021 | 13:41 — Helena Malá
Péče o pokožku je v létě důležitá u každého, ale u malých dětí je obzvláště nutná. Už jen proto, že rakovinou kůže jsou nejčastěji postiženi lidé, kteří na slunci pobývali bez dostatečné ochrany právě v dětském věku. Pokud nevíte, s jakým ochranným faktorem vybrat pro drobečka opalovací krém nebo jak dlouho ho bude chránit, jednoduše si to spočítejte. Poradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Bez opalovacího krému by děti na sluníčko vůbec neměly chodit / Pixabay

Kůže novorozenců má tenčí rohovou vrstvu a není ještě ani dostatečně vyzrálá schopnost pigmentace, upozorňuje dětská lékařka Tereza Filová. S miminkem proto doporučuje pobyt ve stínu, v kočárku je pak podle ní vhodné dítě chránit korbičkou nebo dát přes korbičku plenku, která ale samozřejmě nesmí zamezit proudění vzduchu dovnitř. "Ale i u starších dětí pobyt na přímém slunci výrazně omezte. Děti v době od 11 do 15 hodin, kdy je sluneční záření nejagresivnejší, smějí pobývat pouze ve stínu. A nesmíte zapomenout na adekvátní krém s ochranným faktorem," konstatovala Filová.

Co je ochranný faktor

Ochranný faktor se určuje podle toho, jak moc UV filtr obsažený v krému zabraňuje pronikání UV paprsků. Výše ochranného faktoru je nejdůležitějším vodítkem při výběru vhodného opalovacího krému. Pro každého je vhodný jiný ochranný faktor, který je třeba vybírat podle toho, jaký je kdo fototyp. 

Ochranný faktor (SPF) je číslo, které udává, kolikrát déle můžeme být na slunci bez rizika spálení, než kdybychom opalovací přípravek nepoužili. "Málokdo ví, že SPF je faktor, který chrání jen proti UVB záření. Obecně se proto doporučují takzvané širokospektré krémy, které eliminují také vliv UVA paprsků. Ochranu před UVA zářením uvádí údaj IPD nebo PPD. Existuje i speciální oblečení s faktorem UPF, což je to samé jako SPF," upřesnila Filová.

Jak určit fototyp

Každý má jinou přirozenou ochranu, a to dle toho jaký je fototyp.

Fototyp 1

Pokožka je velmi světlá, bledá nebo pihatá, prakticky nikdy nezhnědne a na sluneční záření reaguje vysoce citlivě – skoro vždy se spálí. Vlasy bývají světlé nebo zrzavé.

Doporučená doba opalování 5–10 minut.

Fototyp 2

Pokožka je světlá, má sklon k pihám, opaluje se velmi nesnadno a na sluneční záření reaguje citlivě – často se spálí. Vlasy bývají světlé.

Doporučená doba opalování 10–20 minut.

Fototyp 3

V naší populaci se jedná o nejrozšířenější a nejběžnější fototyp, na sluneční záření reaguje normálně. Pokožka je běžná, s přirozenou barvou, bez pih. Při opalování pokožka může zčervenat, ale obvykle se později vrátí k normálu, opálí se rovnoměrně a zřídka kdy se spálí. Vlasy jsou od tmavě blond až středně hnědé.

Doporučená doba opalování 15–25 minut.

Fototyp 4

Tento fototyp reaguje na sluneční záření velmi dobře, rychle se opaluje a pravděpodobnost spálení sluncem je minimální. Vlasy bývají hnědé až černé.

Doporučená doba opalování 25–35 minut.

Určení ochranného faktoru

Určete, jaký je vaše dítě fototyp. Stanovte dobu, po kterou se s potomkem chcete pohybovat na sluníčku a dobu pak vydělte počtem minut vlastní ochranné doby. Vlastní ochranná doba by měla plus minus odpovídat doporučené době opalování, jak jsme zmínili výše u jednotlivých fototypů. Číslo, které vám vyjde, je potřebný ochranný faktor. Platí to i obráceně, pokud naměřenou hodnotu vynásobíte použitým ochranným filtrem, dostanete dobu, po kterou vás bude použitý opalovací krém chránit.

Příklad

Vaše kůže zčervená po 11 minutách, u vody chcete strávit celkem 120 minut.

Jaký faktor mám použít?

Výpočet : 120/11 = 10,9

Mám ochranný faktor 25, jak dlouho mne bude chránit?

25 x 11 = 275 minut. Pod ochranou faktoru budete 275 minut. Ochranný faktor krému tedy způsobí, že se budu moci opalovat déle, aniž by se pokožka spálila. 

Zásady používání opalovacích krémů

  • Opalovací krémy nanášejte vždy alespoň 20 minut před pobytem na slunci.
  • Nanášejte krémy v dostatečném množství, zbytečně jimi nešetřete! Pokud chcete zcela přesná čísla, tak jsou to 2 gramy na centimetr čtvereční.
  • Krémy s minerálními filtry, které jsou tou nejlepší volbou pro děti, fungují okamžitě po rozetření.
  • Aplikaci opalovacího krému je při dlouhodobém slunění třeba zopakovat každé 2 hodiny.
  • Voděodolné krémy nejsou zcela odolné proti vodě, pouze chrání určitou dobu při pobytu ve vodě. Aplikaci opalovacího krému je proto nutné opakovat také po každém koupání.
  • Každodenní ochrana se doporučuje od začátku května, kdy už může být polední slunce docela nebezpečné, do konce září. Krémem namažte především části těla, které jsou odhalené. K běžné ochraně při popocházení po městě u nás úplně postačí přípravky s SPF 15.
  • Denně po opalování používejte speciální krémy “po opalování” – pokožku řádně hydratují a zklidní. O nejčastějších mýtech o opalování jsme psali zde.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu