Nizozemsko udolalo díky brance v závěru Ukrajinu 3:2. Všech pět branek padlo ve druhém poločase

Fotbalisté Nizozemska zahájili mistrovství Evropy úspěšně, na domácím hřišti v Amsterdamu zdolali Ukrajinu 3:2. Všech pět branek padlo ve druhém poločase. Na góly Giorginha Wijnalduma a Wouta Weghorsta sice Ukrajinci odpověděli zásluhou Andreje Jarmolenka a Romana Jaremčuka, rozhodnutí však přinesla hlavička Denzela Dumfriese pět minut před koncem.

Amsterdam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Denzel Dumfries (vpravo) a Nathan Aké slaví vítězný gól na 3:2

Denzel Dumfries (vpravo) a Nathan Aké slaví vítězný gól na 3:2 | Zdroj: Reuters

„Oranjes“ s Ukrajinou neprohráli ani třetí vzájemný duel a prolomili rovněž sérii čtyř porážek z posledních evropských šampionátů. Zároveň se jim podařil úspěšný návrat mezi elitu, neboť v předchozích letech se na mistrovství Evropy 2016 ani MS 2018 neprobojovali. Naopak Ukrajina prohrála po šesti zápasech a poprvé letos.

Další zápas čeká Nizozemce ve čtvrtek, kdy se představí opět v Amsterdamu proti Rakousku. To v neděli porazilo 3:1 Severní Makedonii, s níž bude hrát Ukrajina ve stejný den v Bukurešti.

Fotbalisté Rakouska začali Euro výhrou 3:1 nad Severní Makedonií. Za tu se trefil veterán Panděv

Číst článek

Domácí svěřenci trenéra Franka De Boera určovali od úvodu tempo hry a už ve druhé minutě se blýskl individuálním průnikem Depay, brankář Buščan však jeho přízemní střelu zlikvidoval. O chvíli později se po závaru ocitl ve velké šanci i Dumfries, ale Buščan včas vyběhl a i tentokrát jeho střelu vyrazil.

Ukrajincům se sice v dalších minutách podařilo tlak soupeře otupit, sami se však do šancí dostávali jen málokdy. V 28. minutě sice spadl v pokutovém území Jarmolenko, sudí Brych však k jeho nelibosti penaltu nenařídil. Nizozemci pokračovali v tlaku a v závěru první půle měli další šance Wijnaldum, jehož tečovanou střelu vytáhl reflexivně Buščan, a znovu Dumpfies. Při hlavičce však minul.

Favorizované Nizozemsko pokračovalo v aktivní hře i ve druhé části a sedm minut po přestávce se poprvé dočkalo. Přihrávku Dumfriese na nabíhajícího Depaye ještě Buščan vyrazil před sebe, k odraženému míči však doběhl Wijnaldum a ranou do levého rohu poslal domácí do vedení.

Ti nepolevili a krátce před hodinou hry se mohli opět radovat. Po dalším průniku Dumfriese se dostal ke zblokovanému míči Weghorst a tvrdou ranou nedal Buščanovi šanci. Možný útočný faul vyvrátila i konzultace s videorozhodčím.

Ukrajinci nicméně ani za nepříznivého stavu nic nevzdali a čtvrt hodiny před koncem je dostal zpátky do hry Jarmolenko. Načež v 79. minutě bylo pro domácí ještě hůř, když po standardní situaci Malinovského vyrovnal přesnou hlavičkou Jaremčuk.

Nizozemci ale nečekané drama strhli v závěru ve svůj prospěch. Pět minut před koncem si naskočil na centr střídajícího Akého Dumfries a rozhodl. Byl to nejen jeho první gól v reprezentaci, ale i první vítězný gól Nizozemců na Euru takto v závěru od chvíle, co současný trenér De Boer proměnil v roce 2000 penaltu proti Česku.

Domácí poosmé za sebou vstřelili v utkání alespoň dvě branky a zasloužili se o to, že Ukrajinci na evropských šampionátech prohráli už pošesté po sobě.

Nizozemsko – Ukrajina 3:2 (0:0)
Branky: 52. Wijnaldum, 59. Weghorst, 85. Dumfries - 75. Jarmolenko, 79. Jaremčuk. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Sydorčuk (Ukr.). Diváci: 15 837 (omezený počet).
Sestavy:
Nizozemsko: Stekelenburg - Dumfries, Timber (88. Veltman), De Vrij, Blind (64. Aké), Van Aanholt (64. Wijndal) - De Roon, Wijnaldum, F. De Jong - Weghorst (88. L. De Jong), Depay (90.+1 Malen). Trenér: F. De Boer.
Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Zinčenko - Jarmolenko, Sydorčuk, Malinovskij, Zubkov (13. Marlos, 64. Šarapenko) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme