Alchymisté ve službách šlechty. Rudolf II. nebyl jediný, koho tajemná věda učarovala

Císař Rudolf II. je pověstný svou vášní pro alchymii. Tento panovník však nebyl zdaleka jediný, koho tato tajemná věda učarovala. O alchymii se zajímala celá řada významných šlechticů. Někteří z nich hostili na svém sídle věhlasné učence, jiní sami prováděli pokusy v laboratořích.

Počátky zájmu o alchymii v našich zemích jsou spojené s obdobím vlády Karla IV., kdy se studovala nejenom díla předních zahraničních alchymistů, ale také byly položeny základy české alchymistické terminologie. Během svých studií v Itálii pronikl do tajů alchymie i pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

V šlechtickém prostředí se alchymie rozšířila během 15. století. Tehdy o tento obor projevila zájem dokonce jedna žena z kruhů těch nejvyšších, a to manželka císaře Zikmunda Lucemburského, Barbara Celská. Po roce 1437, kdy ovdověla, se přesunula na své sídlo do Mělníka a zde údajně nechala zřídit alchymistickou laboratoř. Působil tu i český alchymista Jan z Lázu, který měl později s Barbarou Celskou vážné spory a dokonce ji osočil z podvodu. Jméno tohoto učence je nicméně v dějinách alchymie významné, jedná se o autora nejstaršího česky psaného rukopisu s alchymistickou tématikou. Dílo nese název Cesta spravedlivá v alchymii a bylo vydáno roku 1457.

Nutno podotknout, že Barbara Celská nebyla jedinou ženou, která se alchymii věnovala. Zejména ženy se zabývaly výrobou tzv. aqua vitae, tedy živé vody. Na její přípravu se totiž primárně specializovaly kláštery a ženské řeholní řády. A protože mezi představenými klášterů byly mnohdy členky významných šlechtických rodů, rozšířil se postup na výrobu zázračné vody i mezi příbuzné ženy mimo klášterní prostředí. A co to vlastně byla živá voda? Jednalo se většinou o destiláty, často bylinné.

Vrcholu dosáhl zájem o tuto tajemnou vědu v 16. století a v rudolfinské době. Nevěnoval se jí zdaleka jenom samotný císař Rudolf II., ale také mnoho šlechticů. Mezi nejvýznamnější mecenáše alchymie bezpochyby patřil Vilém z Rožmberka. Jeho vysoké společenské postavení i finanční možnosti mu umožnily na svém sídle hostit více než padesát alchymistů. Po císaři Rudolfu II., na jehož dvoře se vystřídalo učenců hned dvě stě, byl tak jejich druhým nejvýznamnějším hostitelem v našich zemích. Hlavním důvodem Vilémova zájmu o vědu byla jeho neschopnost zplodit potomka. Právě na to mu alchymista Jan de Sole v dopise slíbil lék, „který ze všech starých, vyhublých a slabých těl dělá silná těla, jako kdyby bylo člověku dvacet šest či třicet let.“

Ve Vilémově krumlovské alchymistické laboratoři pracoval dlouhých dvacet sedm let alchymista Antonius Michael, který po jistou dobu stál dokonce v čele laboratoře a měl na starost i přilehlou botanickou zahradu. Protože šlechtic pomalu pociťoval úbytek sil ve stáří, pověřil tohoto alchymistu zejména výrobou léku zabraňujícímu stárnutí. Ke své smůle Antonius Michael přišel s tímto preparátem až v roce 1592, kdy Vilém z Rožmberka zemřel. V srpnu téhož roku nechal Antonia zatknout Petr Vok z Rožmberka coby podvodníka, který jeho staršího bratra nepoctivě připravil o peníze. Dne 15. května 1593 alchymista během věznění na krumlovském zámku zemřel. Zda byl Antonius Michael skutečně podvodník, to dnes již jen těžko zjistíme. Pravdou však je, že dle dochovaných záznamů mu Vilém z Rožmberka zaplatil za službu minimálně 78 tisíc kop míšeňských, daroval mu jednu menší ves a dům v Českém Krumlově.

Z okruhu Viléma z Rožmberka se alchymii intenzivně věnoval Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Ten je známý především jako zakladatel rybníků v jižních Čechách. Tímto podnikáním si vydělal nemalé peníze, za které si nechal vybudovat honosné sídlo, kde měla i své místo alchymistická laboratoř. Zde hostil i věhlasného alchymistu Johna Dee. Pro své rychle nabyté bohatství a společnost alchymistů je někdy v dochovaných dobových pramenech Krčín líčen jako čaroděj.

Významným mecenášem alchymistů byl Jan Zbyněk Zajíc z Hazmburka. Do své alchymistické laboratoře investoval značný finanční obnos, za výrobu tzv. kamene mudrců prý utratil mnohem více peněz než samotný císař Rudolf II. Provozováním laboratoře se ale značně zadlužil a musel postupně rozprodávat své panství.

Alchymii podporoval i Ladislav Velen ze Žerotína na svém panství v Moravské Třebové. Z významných učenců v jeho službách lze jmenovat italského lékaře Marka Eugenia Bonacinu, který působil i jako Žerotínův osobní doktor. Za své služby byl obdarován zámeckým mlýnem a domem na předměstí Moravské Třebové, kde měl údajně i svou alchymistickou laboratoř. Bonacina se zabýval výrobou „pitného zlata“, tedy jakéhosi univerzálního léku, který měl vyléčit jakoukoli nemoc a zabraňovat stárnutí. Jak to asi v Bonacinově laboratoři vypadalo, to přibližuje nová expozice moravskotřebovského zámku.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie alchymie šlechta

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy