Mariusz Szczygieł: Není. Obdivované a oceňované literární reportáže polského reportéra

18. červen 2021

Literární reportáže a fejetony na téma pomíjení a různých druhů ztrát, ale také toho, co zůstává a s čím se musíme potýkat – smutek, nostalgie, skryté touhy. Za svou knihu Není získal polský reportér Mariusz Szczygieł nejvýznamnější polskou literární cenu Niké 2019. Na Vltavě z ní čte Aleš Slanina. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Aleš Slanina
Připravila: Jaroslava Jiskrová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Helena Stachová
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 14. 6. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł vystudoval žurnalistiku na Varšavské univerzitě. Byl dlouholetým reportérem listu Gazeta Wyborcza, kam dodnes píše. Je členem polského Institutu reportáže, v jehož nakladatelství vychází dokumentární literatura a také česká beletrie. Mariusze Szczygieła čeští čtenáři ostatně dobře znají především díky knize Gottland, která byla přeložena do dvaceti jazyků a stala se světovým bestselerem. Česky vyšla celá řada jeho dalších knih, které v překladu Heleny Stachové vydávají nakladatelství Dokořán a Máj.

Prázdnota, mizení, loučení a smrt

Szczygieł je nejen mistrem literární reportáže, žánru, který zaujímá v polské literatuře významné místo, ale i skvělým vypravěčem. Leitmotivem jeho nového souboru nazvaného Není je prázdnota, mizení, loučení a smrt. V knize nechybí česká témata: příběhy básnířky Violy Fischerové nebo majitelky slavné pražské Müllerovy vily.

Kniha, o které se v Polsku psalo v superlativech jako o nejlepším autorově díle, získala nejvýznamnější polskou literární cenu Nike 2019. O ceně hlasuje odborná porota i čtenáři.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související