Hlavní obsah

Proč nemůžete přestat myslet na svého bývalého partnera

Novinky, Eliška Fischerová

Rozešli jste se před rokem, a přitom stále vzpomínáte na láskyplné chvilky a vaše společné rutiny? Nebo jste čerstvě po rozchodu a svého bývalého partnera nedokážete ani na malý moment vyhnat z hlavy? Rozhodně nejste jediná! Ať už se k nám expartneři chovali jakkoliv, naší mysli trvá poměrně dlouho, než dokáže za minulým vztahem udělat tlustou čáru.

Foto: Profimedia.cz

Udělat za vztahem tlustou čáru může trvat delší čas.

Článek

Občas vám bývalého partnera připomene vzpomínka na Facebooku, jindy na něj myslíte od rána do večera. Je jedno, kdy jste se rozešli, zlomené srdce nelze vyléčit ze dne na den. Naopak, je přirozené, že určitý čas potrvá, než se s bývalým partnerem v duchu definitivně rozloučíte a upnete své myšlenky k hledání nové lásky.

I když nikdo nedokáže určit, kdy nás lítostivé vzpomínky opustí, můžeme alespoň pochopit, proč na bývalého partnera tak často myslíme. Vše totiž spočívá v tzv. emocionálních návycích.

„Lidé mají praktické návyky, jako například oblíbenou cestu do práce, fyzické návyky a také návyky emocionální. K emocionálním návykům patří naše běžné pocity a očekávání, jak se budeme cítit. Jde o zvyky a rutiny, které si vědomě i nevědomě vytváříme, abychom se snadněji orientovali v našem světě,“ vysvětluje terapeutka Shadeen Francisová.

Chcete se vrátit ke svému ex? Šest věcí, které vám pomohou s rozhodnutím

Vztahy a sex

Vzhledem k tomu, že během partnerského soužití neustále přemýšlíme o své polovičce, je zcela nemožné, abychom se tohoto emocionálního návyku mrknutím oka zbavily.

„Přerušení tohoto emocionálního zvyku může chvíli trvat, zvláště když si během procesu truchlení budete vybavovat vzpomínky na vaše šťastné společné časy,“ varuje Francisová pro Women’s Health Mag.

Zároveň se může stát, že po určitý čas budete o partnerovi přemýšlet úplně stejně, jako kdybyste spolu stále chodili. „To se stává především lidem, pro které byl rozchod velkým šokem a netušili, že se jejich vztah blíží k rozpadu,“ tvrdí terapeutka.

Nejste bývalým partnerem posedlá?

Přemýšlíte o svém bývalém od rána do večera? Přehráváte si poslední rozhovor? Stále dokola si pročítáte vaše konverzace na sociálních sítích? Ano, podobné okamžiky připomínají posedlost, avšak rozhodně nepropadejte panice.

Podle Francisové se soustředíme na detaily našeho bývalého vztahu, protože část naší osobnosti hledá odpověď na otázku: „Proč jsme se rozešli?“

Proč se některé páry opakovaně rozcházejí a dávají dohromady

Vztahy a sex

V takovou chvíli je naprosto přirozené, že si v hlavě přehráváte veškeré detaily vašeho vztahu a zjišťujete, kde se stala chyba a co jste mohly udělat jinak.

„Chceme znát odpovědi na naše otázky, protože jsme naprogramovaní na přežití. A přežít můžeme jenom v případě, že se cítíme bezpečně a rozumíme situaci, ve které jsme se ocitli,“ vysvětluje terapeutka.

Když je ex součástí vašeho nového vztahu

Není vyloučeno, že si na svého bývalého partnera vzpomenete i ve chvíli, kdy už žijete s novým mužem. I když vás takové myšlenky mohou zprvu zaskočit, podle terapeutky nemusí znamenat, že jste stále zamilovaná do vašeho expřítele.

„Mnoho lidí se domnívá, že na nový vztah jsme připraveni až ve chvíli, kdy nemyslíme na naši minulost. Pravdou ale zůstává, že minulé vztahy jsou součástí vašeho životního příběhu a ukazují vám, co jste se naučily a kam jste se v životě posunuly,“ tvrdí terapeutka.

Přátelit se s expartnery lze, ale ne vždy je to dobrý nápad

Vztahy a sex

Určitě je ale dobré, když dokážete rozpoznat, zda na bývalého přítele vzpomínáte s kapkou nostalgie a přátelským úsměvem na rtech, nebo vás vzpomínky na expartnera stále velmi bolí.

„Proto nedoporučuji, abyste rány léčily novými vztahy. Je důležité chvíli truchlit a teprve po uzdravení srdce hledat lásku novou,“ dodává Francisová.

Zkroťte myšlenky na bývalého partnera

Myšlenky na expartnera mohou být vyčerpávající, a proto se vyplatí, když nad nimi získáte kontrolu. Jakmile budete o bývalém partnerovi láskyplně přemýšlet, zkuste se zamyslet, zda si ho příliš neidealizujete.

Postupem času totiž máme tendenci zapomenout na chyby a vidět pouze to dobré. Věřte, že váš bývalý partner je „bývalým“ z nějakého důvodu. Pokud vám to pomůže, vezměte si tužku a papír a sepište všechny negativní vlastnosti svého expartnera.

Ať už jste čerstvě po rozchodu, nebo jste single několik měsíců, myšlenky na bývalého partnera patří k procesu uzdravování. Zbytečně se jimi ale nezaobírejte a vždy si vzpomeňte na to, že váš vztah nebyl zalitý jenom sluncem a opojnou spokojeností.

Reklama

Související články

Třetina žen sní o sexu se svým expartnerem

Velké množství žen s nostalgií vzpomíná na sex se svým bývalým partnerem, který se jim líbil více než současný přítel. S touto informací přišel průzkum...

Výběr článků

Načítám