Judy Garland: z dětské hvězdy k hollywoodské módní ikoně

Publikace: 14.06.2021

Červen je měsícem, kdy se narodila, a následně o 47 let později také odešla, jedna z největších hvězd zlaté éry Hollywoodu Judy Garland. Judy byla talentovanou herečkou, zpěvačkou a v neposlední řadě módní ikonou, jejíž odkaz přetrvává dodnes. Co Judy Garland dala módnímu světu? Pojďte se s námi inspirovat jejím osobitým stylem.

Kdo byla Judy Garland?

Judy Garland, narozená 10. června 1922, se ve svých 13 letech proslavila hlavní rolí ve filmu Čaroděj ze země Oz, za kterou dostala dětského Oscara. Následně začala její kariéra strmě stoupat a stala se hlavní hvězdou studia Metro Goldwyn Mayer.

Stejně jako je tomu i u jiných hvězd začínajících v mladém věku, byla i Judy do kariéry tlačena rodiči. Následkem vyčerpanosti, stresu a neustálého tlaku se Judy později začala uchylovat k práškům v kombinaci s alkoholem, což se jí nakonec stalo osudným. Dobře nedopadla ani její manželství. I přesto však byla Judy pozitivní a temperamentní ženou, která o svém životě řekla, že „byl hezký“.

Inspirace z šatníku temperamentní Judy Garland

I přes drobnou postavu a jemný dívčí obličej byla Judy Garland ženou, která se nebála být v módě odvážná – nikdy při tom ale neztratila svou ženskost. Mezi její oblíbená hesla patřilo „čím větší, tím lepší“ nebo „buď vždy prvotřídní verzí sebe sama, ne druhořadou verzí někoho jiného“. A v čem byla Judy Garland prvotřídní? V módě a oblékání! A co tvořilo její charakteristický styl?

Výrazné květované šaty

Dalším z heslem Judy Garland bylo „čím odvážnější a jasnější, tím lepší“ – a co se květinových šatů týče, plnila své motto dokonale. Kromě drobných něžných květů se nebála ani větších vzorů ve výrazných barvách, které působí žensky a zároveň elegantně.

Pruhy, mašle a puntíky

Nesmrtelná kombinace, kterou dodnes milují nejen vyznavačky retro stylu. V případě Judy byly puntíkované či pruhované šaty často doplněné nabíranými balonovými rukávy, výraznými manžetami nebo pásky zdůrazňujícími ženské křivky.

Nabírané balonové rukávy a manžety

K balonovým rukávům se váže heslo „čím větší, tím lepší“ a jak je vidět, nabírání se Judy nebála. Ostatně se svou drobnou postavou si to mohla dovolit. Poprvé nosila nabírané rukávy v Čaroději ze země Oz, poté si je oblíbila i v soukromí. Nabírané rukávy byly jejím poznávacím znamením, které ovlivnilo několik módních desetiletí.

Kabáty „áčkového“ střihu

Kabáty střižené do A vyzařují eleganci, která je neodmyslitelně spjata s hollywoodskou zlatou érou. A moc dobře to věděla i Judy Garland, která se bez nich neobešla. Její typickou kombinací byl kabát přehozený přes šaty, lodičky na podpatku a červená rtěnka.

Lodičky s nízkým podpatkem

Říká vám něco výraz „kitten heel“? V doslovném překladu „kotěcí lodičky“ jsou lodičky na nízkém podpatku, jež byly původně určené pro velmi mladé dívky, pro které se ještě nehodí vysoké jehly. Stejně jako nabírané rukávy, byly pro Judy navržené do filmu Čaroděj ze země Oz. Netrvalo dlouho a Judy Garland se stala symbolem kitten heel, které si rázem oblíbily ženy po celém světě.

Klobouky, rukavice a výrazné doplňky

Co dělá dámu dámou? Klobouky, rukavice, pásky, náušnice, šátky a další doplňky. I zde můžeme vysledovat stopy hesla „čím větší, tím lepší“ a musíme říct, že s doplňky uměla Judy opravdu kouzlit.

Červená rtěnka, silné linky a jemná vlna

Co by to bylo za módní ikonu bez dokonalého make-upu? Judy jste na veřejnosti mohli spatřit vždy s perfektním nalíčením dle trendů doby: červená rtěnka, výrazné linky a úzké klenuté obočí. Vše korunované stylovými retro vlnami.

Autor článku

Lenka Gazdová

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, původně prodejce a návrhář kuchyní, nyní již více než pět let copywriter a průvodce na ostrově Langkawi v Malajsii. Během té doby jsem nasbírala nespočet zkušeností s psaním článků z oblasti módy, životního stylu a cestování. Díky tomu dobře vím, jak si vybrat nejlepší cestovní kufr, sportovní batoh, trekové boty nebo třeba outdoorové vybavení. Testováním produktů trávím dlouhé hodiny a o tipy se pak dělím v recenzích, které dnes pomáhají statisícům lidí.“