14.06.2021 10:00

Rádio Kašpar stále vysílá a svůj konec zatím neplánuje

Na podzim loňského roku to byl splněný sen principála Kašparu Jakuba Špalka a zároveň originální a jedinečný nápad jak překonat období, kdy divadla nemohla hrát, ale herci potřebovali něco dělat. Nepočítáme-li reporty ze zkoušení za zavřenými dveřmi nebo různé online přenosy, bylo rádio jednou z mála forem, jak si udržet kontakt se svou diváckou základnou a potažmo i možnost, jak ji rozšířit.

Zahájili jsme sloganem - Žádné zprávy o covidu, dopravě a počasí – jen dobrá muzika a zajímaví hosté. A samozřejmě vaše otázky a naše odpovědi. Avizovali jsme, že se jedná o zhruba měsíční pilotní projekt a důvody proč to celé děláme jsou jasné: „Smysl, vtip a důvod Rádia Kašpar– máme volno, energii a rádio by mohlo plnit některé naše sny, na které nám normálně nezbývá čas. Navíc jsou lidi unavení z komunikace u sebe doma, z home officů a ze zpráv.“

A to vše teď vzalo za své... z měsíčního projektu se rádio přehouplo do půlročního a i když se situace se pomalu vrací k normálu, divadla již mohou znovu hrát, konec vysílání Rádia Kašpar zatím neplánujeme. Rádio se vepsalo našim hercům-moderátorům pod kůži natolik, že z něj chceme vytvořit svébytný útvar, který bude fungovat v symbióze s hraním na všech našich scénách. A také jsme si vytyčili nemalý cíl - budeme jediným zcela kulturním rádiem, které pouští novou hudbu. Již nyní nabízíme v rámci Good.Worku v každou celou Zprávy z kultury, kde avizujeme kulturní akce, které nás zaujaly. A do budoucna plánujeme vyhradit část vysílání pouze nové hudbě, tedy albům a hitům které na běžných rádiích rozhodně neuslyšíte.

Moderátory zůstávají nadále naši herci, případně herci ze spřátelených divadel, kteří si zvou své hosty a pouští hudbu blízkou jejich srdci a náladě. Každá relace je velmi osobitá, pečlivě a s láskou připravená. Červnová úterní rána můžete pravidelně trávit s Janem Potměšilem u pořadu Good.work, úterní odpoledne si pro vysílání a své hosty vyhradila Monika Zoubková a naším stálým občasným nočkařem bude i v červnu Mardoša. A samozřejmě se můžete těšit i na Petra Halíčka, Pavla Lagnera, Martinu Malinu Prášilovou, Františka Kreuzmanna, Tomáše Stolaříka a samozřejmě na naše kolegy z Divadla NaHraně Ondřeje Nováka, Dianu Tonikovou a Barboru Vyskočilovou.

Schéma vysílání se již několikrát proměnilo a stále ho dolaďujeme. Trochu jiné je teď v červnu, jiné bude o prázdninách a pak od září také. Stále se snažíme ideálně přizpůsobit nastalé situaci, ročnímu období, harmonogramu dovolených posluchačů, moderátorů i techniků.

Velkou devizou je náš obsáhlý archív, který je dostupný stále a po prokliknutí do Soundcloudu v něm můžete i hravě vyhledat právě svého oblíbeného moderátora a jeho pořady. Schéma se tedy mění, ale archív zůstává.

Děkujeme, že nás posloucháte a na slyšenou v éteru!

https://radia.cz/radio-radio-kaspar-info

Autor článku: Lenka Bočková