5 tipů šéfů. Jaký je ten váš a jak před ním obstát?

Autor: MUDr. Jan Cimický exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Svého nadřízeného si nevybíráme. Je nám přidělen se spoustou vlastností, které odhalujeme až časem a málokdy máme možnost s nimi něco udělat. Jak poznáme, jaký typ šéfa vám vládne? Jak obstát před svým šéfem?

Podle psychiatra MUDr. Jan Cimického existuje asi 5 typů šéfů. Kteří to jsou a poznáváte mezi nimi toho vašeho?

1. NARCISTNÍ  sám v sobě se shlíží, manipuluje s druhými ale nechá i manipulovat sám se sebou a nesnáší ty, co se mu „postaví“ do cesty.

2. SCHIZOIDNÍ  je chladný, neosobní, arogantní, bojí se chorobně vlastního selhání a má potřebu cítit se silný. Vládne, aby nebyl ovládán.

3. PEDANT  bojí se spontaneity a nahodilosti, musí mít všechno nalinkované jasné, aby měl pocit jistoty a bezpečí. Může podřízené šikanovat kvůli maličkostem, týmová práce je s ním skoro nemožná.

4. AUTORITATIVNÍ  obává se, že není dost dobrý, proto tyranizuje),výtečně organisuje, často však improvizuje, tvrdě prosazuje svůj názor i proti všem.

5. MAZANÝ  chorobně ctižádostivý, vnitřní nejistotu retušuje potřebou úspěchu, pro podřízené je lehko odhadnutelný, rozeznává u podřízených pouze potřebné od nepotřebných.

Přinášíme vám i několik zásadních rad jak v práci před šéfem obstát :

* chovat se upřímně a přátelsky

* vždy být připraven vzít zpět svůj názor a umět vyčkávat

* doma promyslet, co bude člověk druhý den dělat v práci a jaké problémy mohou být

* nic nepřehánět a do ničeho se nenechat nutit

Pokud je pro vás vztah se šéfem těžké ustát, pak je potřeba poohlédnout se po jiném zaměstnání, nebo začít měnit něco u sebe. Rozhodně na každém pracovišti najdeme vedoucího s jinými vlastnostmi, které nám můžou po čase zase vadit. Dostaneme se tak do bludného kruhu a nespokojenosti v zaměstnání a sami se sebou.

0