‚Stíhání bývalého ředitele NAKA nebylo zákonné.‘ Prokuratura zrušila obvinění exšéfa elitní policie

Slovenská prokuratura zrušila obvinění bývalého šéfa elitní policejní složky Branislava Zuriana. Na sociální síti to napsal generální prokurátor Maroš Žilinka. Zurian byl od května stíhán pro podezření ze zneužití pravomocí a vynášení tajných informací.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud, ilustrační foto

Po volbách kriminalisté v různých kauzách zadrželi i někdejší špičky slovenské policie. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle starších informací slovenských médií byl Zurian obviněn kvůli výpovědi stíhaného bývalého šéfa civilní tajné služby SIS Borise Beni, že mu právě on vyzradil informace o policejních odposleších.

Slovenská policie obvinila šéfa elitní prokuratury a policejního funkcionáře. Měli pomáhat gangu

Číst článek

Zurian se hájil tím, že byl styčným důstojníkem mezi policií a SIS a že s Beňou hovořil jako s představitelem tajné služby. Příslušná prokurátorka podle Žilinky zjistila, že obvinění Zuriana bylo nezákonné, neopodstatněné a předčasné.

Zurian ve funkci šéfa Národní kriminální agentury (NAKA), která se zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy, skončil na vlastní žádost letos v květnu, kdy také odešel z policie.

Do čela NAKA se postavil v roce 2019 a ve funkci se udržel i po loňských parlamentních volbách. Ty skončily porážkou sociálních demokratů expremiéra Roberta Fica a jejich odchodem do opozice po předchozím dlouholetém vládnutí.

Za zneužití pravomoci a vynášení informací. Policie na Slovensku obvinila exšéfa elitní policejní jednotky

Číst článek

Po volbách pak kriminalisté v různých kauzách zadrželi i někdejší špičky slovenské policie. Naposledy na začátku června policie obvinila ředitele Úřadu inspekční služby, který má mimo jiné odhalovat korupci v řadách policie.

Opozice i v reakci na dřívější obvinění Zuriana uvedla, že v zemi probíhá boj silových složek a vyrovnávání vzájemných účtů mezi nimi.

Fico dříve zase s odvoláním na utajovanou zprávu SIS tvrdil, že vyšetřování některých citlivých kauz je manipulováno. Prokuratura tyto informace popřela.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme