Hlavní obsah

Schick se proti Skotům na Euru trefil dvakrát, podruhé jako z pohádky

Patrik Schick, hlavní hvězda utkání Česko-Skotsko 2:0, měl důvod k radosti. Pusťte si video se „skotskými“ zážitky Davida Holoubka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Patrik Schick se stal hlavním strůjcem českého vítězstvu 2:0 nad Skotskem v úvodu fotbalového turnaje Euro. V Glasgow skóroval dvakrát a zejména jeho druhý zásah dosažený zhruba z půlky hřiště, bral dech.

Článek

Experti se shodli, že vstupní duel proti Skotsku bude nejspíš pro českou fotbalovou reprezentaci směrem k dalšímu vývoji ve skupině klíčový. Češi zvítězili 2:0 a v otázce postupových šancí do osmifinále si v tabulce vytvořili zajímavý základ.

Nervózní, nemastnou, neslanou první půli ukončila první gólová česká akce. Ve 42. minutě Coufal zacentroval a Patrik Schick se prosadil přesnou hlavičkou.

Takřka zázračný moment, který se zapíše mezi ikonické momenty českého fotbalu, přišel v 52. minutě. Češi získali ve středu hřiště balon, Schick si povšiml, že je skotský gólman v takzvaném vysokém postavení, tedy daleko z branky. A opravdu dalekonosným pokusem ze 45 metrů dokázal poslat balon do prázdné sítě.

Skotský tým se s výsledkem nemínil smířit, brankář Tomáš Vaclík čelil velkému počtu střel, řadu vypálených balonů zablokovali i jeho spoluhráči.

Český tým každopádně dovedl zápas k vítězství 2:0 a v pátek ho v 18 hodin čeká souboj s Chorvatskem. Připomeńme, že v prvním utkání skupiny podlehli Chorvati týmu Anglie 0:1.

Holoubek zažil Skoty ve speciálním utkání

Připomeňme, že se skotským fotbalem má český fotbal z poslední doby řadu zkušeností, včetně národního týmu, který je potkal v Lize národů.

Na podzim 2020 nastala opravdu mimořádná situace, kdy A-tým trenéra Jaroslava Šilhavého v pátek 4. září vyhrál v Bratislavě 3:1, ale následně byl rozpuštěn kvůli několika pozitivním covidovým testům ve výpravě.

UEFA ale trvala na tom, že další duel Ligy národů se v pondělí 7. září musí v Olomouci proti Skotsku odehrát v původním termínu. Češi do něj v dané situaci nemohli nasadit žádné hráče, trenéry ani členy realizačního týmu, který byl předtím v akci v Bratislavě, všichni byli v karanténě.

V šibeničním termínu tedy vedení asociace oslovilo Davida Holoubka, trenéra jednoho z mládežnických reprezentačních výběrů, aby rychlostí blesku sestavil náhradní národní tým.

A právě o tomhle dobrodružství vypráví David Holoubek v rozhovoru pro sérii Jedeme na Euro. Zajímavostí je, že tři hráči, které tehdy pozval, konkrétně brankář Aleš Mandous a záložníci Tomáš Holeš s Jakubem Peškem, se díky této akci odpíchli k tomu, že se nyní ocitli v nominaci na Euro.

Tehdy v Olomouci sice český tým, vytvářený jako narychlo poskládaný ligový výběr, podlehl Skotům, kteří hráli v plné síle, poměrem 1:2. Ale dával jim zabrat. A David Holoubek dokonce vysledoval, co skotskému týmu nevoní. A to docela překvapivě.

„Z důrazných soubojů odpadávali. Nelíbilo se jim to, doprovázeli svoji nespokojenost gesty i slovním projevem. Překvapilo mě to, myslel jsem, že když hrajeme proti frajerům z Premier League, budou na takový způsob hry zvyklí,“ vybavuje si Holoubek.

Zajímá vás, kterou českou legendu nechal jeho prostřednictvím pozdravovat skotský trenér Steve Clarke? Ovlivní podle Holoubka atmosféru utkání se Skoty aféra Ondřeje Kúdely, potrestaného za rasismus v utkání s Rangers? A co si o utkání myslí Lucy Hughesová, zástupkyně britského velvyslance v České republice?

Pusťte si další díl videosérie Jedeme na Euro, který najdete pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Doporučované