Zdroj: psiusmev.cz

Věděli jste, že až čtvrtina psů umístěných v útulcích jsou psi čistokrevní?

Proč končí někteří psi v útulcích

Americký pitbulteriér

Americký pitbulteriér je často označován jako bojové plemeno, což tyto psy neprávem stigmatizuje. To je ten důvod, proč psi tohoto plemene končí v útulcích velmi často. V rukou lidí, kteří jim věnují správnou péči a trénink jsou tito psi skvělými společníky a mazlíčky, ovšem v nesprávných rukách se pitbulové opravdu mohou stát nebezpečnými psy.

Jack Russell teriér

Mnoho lidí si tyto teriéry pořizuje proto, že jsou malí a snadno se s nimi bude žít v bytě. Jiní si je zamilují proto, že je vidí v nějakém filmu dobře vychované a myslí si, že si stejně snadno vycvičí i toho svého JRT. Bohužel opak může být pravdou. Psi jsou to velmi inteligentní, ale mají ještě jeden nešvar, často a rádi štěkají. To může být problémem pro sousedy v bytech okolo.

Německý ovčák

Němečtí ovčáci jsou obětí své vlastní popularity. Tito psi jsou chování již dlouhé roky a navíc jsou náchylní k mnoha zdravotním problémům. Při nesprávném vedení mohou být agresivní. Tito psi jsou skvělí, ale hodí se nejlépe pro ty chovatele, kteří mají zkušenosti s velkými psy a navíc mají dostatek finančních prostředků na placení veterinárních výdajů.

Čivava

Čivava se pro svou velikost, či spíše pro své malé rozměry stala velmi rychle oblíbeným psem. Není to však pes, kterého jednoduše strčíme do kabelky a nemusíme se o něj starat. I čivavy mají své potřeby, a jakmile se jim jejich majitel nehodlá příliš věnovat, ocitají se v útulcích. Tito malí psi totiž mívají tendenci být nervózní a bát se.

Americký stafordširský teriér

Americký stafordširský teriér má podobný problém jako další plemena, která jsou diskriminována a často řazena do škatulky bojoví psi. Toto velké plemeno potřebuje zkušeného majitele, který mu dá tu správnou výchovu, aby se nestal agresivním.

Beagl

Beaglové jsou pověstní svým štěkáním. Proto se často ocitají v útulcích. Obvykle to bývá nátlak ze strany sousedů, kteří štěkání už nehodlají déle snášet. Štěkání, jeho frekvence a intenzita se dá ovšem vhodným výcvikem a pozitivní motivací výrazně omezit. Je třeba na tom však důsledně pracovat.

Boxer

Boxer je plemeno, které vyžaduje poměrně velkou pozornost. A mnoho lidí na to není dostatečně připraveno. Majitelé, kteří nemají s tímto plemenem zkušenost, jsou často překvapeni, kolik pozornosti boxeři vyžadují. Navíc jsou boxeři náchylní k některým dědičným nemocem. Výdaje za veterináře u tohoto plemene nebývají malé. Majitelé, kteří mohou poskytnout těmto psům dostatek lásky, času a pozornosti a jsou ochotni financovat nemalé veterinární výdaje, v boxerech nacházejí skvělé domácí mazlíčky.

Jezevčík

Mnoho majitelů tohoto plemene není připraveno na silnou osobnost těchto psů, a pokud ano, stále je ještě mohou překvapit výdaje za veterinární péči. Jezevčíci mají dlouhou páteř, která je zároveň jejich Achillovou patou. Kdo se však dokáže s těmito skutečnostmi dobře vyrovnat, nachází v jezevčíkovi skvělého domácího mazlíčka.

Americký buldok

Americký buldok je velké a silné plemeno, které bývá často zařazováno do skupiny tvrdohlavých psů. Ve správných rukou se však stávají skvělými domácími mazlíčky a poslušnými psy.

Labradorský retrívr

Labradorský retrívr patří sice k nejoblíbenějším psům vůbec, ale zároveň se s jedinci tohoto plemene setkáváme v útulcích velmi často. Je to jednak kvůli jejich velikosti a také kvůli občas až přílišnému temperamentu nebo kvůli jejich zdravotním problémům. Navíc jsou to psi s neskutečným apetitem a udržet jejich chuťové buňky v určitých mezích bývá obtížné. I při té spoustě temperamentu bývají skvělými domácími mazlíčky.

Nejčastějším faktorem přispívajícím k tomu, že se psi ocitnou v útulku, je nedostatečná znalost povahových rysů konkrétních plemen. Lidé často podléhají impulzivnímu jednání a pořizují si psy na základě vzhledu. Již méně dbají o to, zda dané plemeno bude povahově odpovídat požadavkům majitele.