Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury vydává knihu vzpomínek Romů a Sintů na dobu před druhou světovou válkou a protektorát

14. června 2021
Čtení na 1 minutu

Vzpomínky Romů a Sintů na dobu před druhou světovou válkou a v protektorátu jsou obsahem nového knižního titulu, který právě vydává Muzeum romské kultury pod titulem „…to jsou těžké vzpomínky (I. svazek)“ Autorka knihy, historička a ředitelka muzea Jana Horváthová vybírala vzpomínky a rodinné fotografie pamětníků, redakčně je upravila a opatřila poznámkami. Kniha také obsahuje teoretické odborné kapitoly, které zasazují vzpomínky do širšího historického kontextu.

Kniha vychází jako završení třídílné trilogie již dříve vydaného stejnojmenného dokumentárního filmu a hudebního CD.

“Myšlenka na vznik knihy je velmi stará, již v době, kdy jsme pracovali na prvním dílu trilogie, tedy vyráběli stejnojmenný film, který pak vznikl v roce 2002, jsme věděli, že vedle hudebního CD chceme do budoucna i knihu se vzpomínkami,” uvedla autorka knihy Jana Horváthová.

Publikace přináší důležité téma zakořeněného stereotypního náhledu na Romy a Sinty v době první Československé republiky a v době protektorátu.

“Jde například o dobovou mluvu, kdy Romové a Sinti byli označování jako tzv. cikáni,” upřesnila Horváthová. Z původních, jen velmi málo redakčně upravovaných, výpovědí, kniha skládá obraz zprvu téměř nepostřehnutelných počátků pozdější genocidy Romů a Sintů na našem území.

“Kniha obsahuje tematicky vybrané i dělené úryvky vzpomínek pamětníků s řadou dokumentačního materiálu zejména z rodinných archivů narátorů, ale také z klasických archivních a muzejních institucí,” dodala Horváthová.

Kniha se omezuje jen na území protektorátu, poskytuje tak významný prostor i pro vzpomínky na věznění v tzv. cikánských táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu, odkud pak byli Romové odesíláni do Auschwitz.

Několikaleté úsilí autorky završil dnešní křest knihy ve vile Tugendhat. Knihu pokřtí duchovní autorka projektu celé trilogie Monika Rychlíková, ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá a sociolog a politik Fedor Gál. K události zahraje kytarové trio ve stylu gypsy jazzu Django Reinhardta – Carlos Vlasák – Manouche.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon