Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Lípa a její účinky. Proč pít čaj z lipových květů?

Lípa je náš národní strom, a to od od roku 1848, odkdy začal symbolizovat národní hrdost a boj proti útlaku Slovanů ze strany germánského národa. Lípa je ale také strom se svou výraznou léčivou silou a památné lípy u nás jsou stejně jako ostatní staleté stromy chráněny. Když si budete chtít uvařit lipový čaj s medem, proti čemu je vlastně dobrý a jaké má lípa účinky na zdravotní stav člověka?

Sběr a sušení lipového květu

Lipový květ je velmi vyhledávanou léčivkou pro přípravu lahodného a léčivého čaje. Jak a kdy si lipové květy nasbírat? Lípy kvetou obvykle v červnu a červenci. Tehdy také probíhá sběr květů za suchého a slunečného počasí. Sbírá se celé květenství a suší tak, aby nedošlo k navlhnutí a znehodnocení léčivky. Lipové květy krásně voní. Pozor však v případě, pokud máte alergii na pyly stromů.

Sbíráme květ z lípy srdčité, ale také z lípy velkolisté.

Lípa – účinky

Účinky lípy jsou mocné. Lipové květy nejen krásně voní, ale také mají léčivou sílu, která nám pomůže s mnoha našimi neduhy. K čemu jsou lipové květy dobré? V prvé řadě se využívají k přípravě lahodného čaje. Odvar z lipových květů pomáhá při nachlazení, kašli, chřipce, různým virózám a zánětům horních i dolních dýchacích cest. Slouží především k vypocení, ale také ulevuje při kašli a rýmě, ucpaných dutinách. Lípa pomáhá při zahlenění u zánětů průdušek i zápalu plic. Má tu výbornou vlastnost, že také celkově uklidňuje. Proto se hodí i při psychickém podráždění, nervozitě, strachu, úzkostech a depresích. Velmi dobře působí u nemocných malých dětí, které patřičně uklidní a pomůže jim navodit dobrý spánek.

Lípa také tiší křeče a odstraňuje nervové napětí i bolesti hlavy. Uklidňuje podrážděnou trávicí soustavu. Pomáhá při zánětu žil a kardiovaskulárních chorobách, protože ředí krev, dále snižuje tlak a zpravidelňuje činnost srdce. Hodí se i při problematické menstruaci a hormonální nerovnováze. Lípa se často kombinuje i s jinými bylinkami a využívá se ve směsích, například s černým bezem, mateřídouškou, sedmikráskou či diviznou. Může se ale popíjet i samostatně. Výborně chutná s medem.

Lípa je ideální při všech infekčních chorobách, a to nejen dýchacích cest! Dá se však také použít zevně k obkladům a koupelím při spáleninách a zanícených ranách. Rovněž se dá využít ke kloktání při infekci ústní dutiny a krku, vynikající jsou i lipové bonbóny s medem, které mají v oblibě především děti. Z lípy se dá vyrobit také tinktura nebo likér, samozřejmě i hustý sirup, který je základem pro výrobu bonbónů.

Pojďme si shrnout základní účinky lípy:

  • potopudná
  • močopudná
  • protizánětlivá
  • uklidňující a anxiolytická (proti úzkosti)
  • ředí krev
  • prospívá u nervových chorob
  • vhodná pro děti

Lípa – kontraindikace

Lípa se většinou může užívat jakkoliv bez omezení, není vhodná pouze pro osoby, které mají na líp alergii.

Příprava čaje z lipového květu

Jak připravit lahodný čaj z lipového květu? Spařte 2 vrchovaté čajové lžičky ve 250 ml vroucí vody, přiklopte pokličkou a nechte asi 10 minut vylouhovat. Poté čaj sceďte, oslaďte lžičkou medu a nyní si již můžete vypít svůj šálek léčivého čaje!

Čaj lze připravit také z čerstvě nasbíraných lipových květů a nemusíte jej pít horký – dá se také vychladit a pít ho jako osvěžující nápoj.- V tomto případě lze do něj také kromě medu přidat i čerstvou šťávu z citronu.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Lípa a její účinky. Proč pít čaj z lipových květů?