Pozvánka na vycházky za ptačími sousedy

Pozorování rorýsích letek kroužících kolem hnízdiště v podvečerním světle je úžasný zážitek. Večerní vycházka v Uherském Hradišti 2020. Foto: E. Tošenovský

Již podruhé jsme nemohli prostřednictvím Vítání ptačího zpěvu přiblížit zájemcům o přírodu fascinující svět ptáků. Naštěstí se již situace uklidnila a akce je možné pořádat, byť za dodržování omezení konání hromadných akcí. Rádi bychom vás proto pozvali na vycházky za ptačími sousedy.

Města nejsou bez ptáků. Stačí jen mít oči otevřené a uši nastražené. Třeba i na vašem domě hnízdí rorýsi a vy o tom nevíte, protože jste je nevnímali. Přijďte. Budeme poznávat naše ptačí sousedy podle hlasu, hledat hnízda jiřiček, loňského Ptáka roku, zaposloucháme se společně do křiku rorýsů, někde objevíme i netopýry. Dozvíme se, jaká nebezpečí jim v našem okolí hrozí, proč je silueta dravce mýtus i jak můžeme pomoci.
Třeba jsou to i vaši sousedé!

Důrazně žádáme všechny účastníky, aby se řídili platnými hygienickými předpisy pro akce přesahující 10 osob, kdy je vyžadována jedna z následujících podmínek: laboratorní PCR nebo antigenní test / potvrzení o očkování či prodělání Covidu / potvrzení zaměstnavatele o povinném testování / čestné prohlášení zákonného zástupce o testování ve škole. Detailní informace najdete v bodě I/16 mimořádného opatření (str.8). Pokud je u akce nutná registrace, účastněte se prosím akce až po potvrzení registrace.

Seznam vycházek

Vycházky jsou řazeny v časovém sledu.

Sledujte prosím tuto pozvánku průběžně, aby vám neutekly žádné případné nové akce ani důležité změny.

Za tajemstvím létajících sousedů v Horce nad Moravou

Sraz v pátek 18. června u zastávky „Horka nad Moravou, Obecní úřad“ (před potravinami Hruška) v 19:30, ukončení okolo 22:00 u ekocentra Sluňákov. Večerní procházka obcí na hnízdiště rorýsů, poštolek, jiřiček a vlaštovek. Ukázka správného zabezpečování skleněných ploch proti nárazům ptáků. Po setmění sledování netopýrů ultrazvukovými detektory a ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Kapacita omezena – nutné se předem přihlásit e-mailem vedoucímu exkurze (s uvedením telefonického kontaktu a počtu účastníků).

Exkurzi povede: Evžen Tošenovský (mob.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz). Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců.

Za tajemstvím sousedů v Linharticích u Moravské Třebové

Sraz v pátek 25. června v 19:30 před Ekocentrem stolístek (bývalá škola) v Linharticích u Moravské Třebové. Konec kolem 22:00. Během akce dojde na kroužkování ptactva i pozorování hnízd čápa a jiřiček. Též bude připravena ukázka živých (hendikepovaných) netopýrů a jejich určování ultrazvukovým detektorem.

Exkurzi povede: Jakub Vrána (mob.: 739 697 659, e-mail: kuba.vrana@email.cz) a Evžen Tošenovský (mob.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz)
Pozvánka

Za tajemstvím sousedů v Olomouci

Sraz v sobotu 26. června před menzou UP na třídě 17. listopadu v 19:30, ukončení okolo 22:00. Večerní procházka na hnízdiště rorýsů a významné úkryty netopýrů kolem řeky Moravy. Při setmění sledování výletu netopýřích kolonií. Kapacita omezena – nutné se předem přihlásit e-mailem vedoucímu exkurze (s uvedením telefonického kontaktu a počtu účastníků).

Exkurzi povede: Evžen Tošenovský (mob.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz). Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců.

Za tajemstvím sousedů v Ostravě

Sraz v neděli 27. června před supermarketem Albert na ul. Jugoslávská (Ostrava – Zábřeh) v 19:30. Komentovaná exkurze pro veřejnost. Pozorování rorýsů, jiřiček, vlaštovek a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, představení různých aktivit ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Po setmění sledování netopýrů ultrazvukovými detektory a ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Kapacita omezena – nutné se předem přihlásit e-mailem vedoucímu exkurze (s uvedením telefonického kontaktu a počtu účastníků).

Exkurzi povede: Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz). Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců.

Za tajemstvím sousedů v Praze – Zbraslavi

Sraz v úterý 29. 6. v 19:00 v parčíku u parkoviště za Albertem. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, seznámení s problémy ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Nebude chybět ani blízké setkání s handicapovaným netopýrem ze záchranné stanice a po setmění sledování netopýrů ultrazvukovým detektorem.

Exkurzi povedou: Gabriela Dobruská (tel: 724 687 996) a Petra Schnitzerová (tel: 605 870 323), vycházka byla podpořena Hl. m. Prahou. Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON (v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců).
Pozvánka

Za tajemstvím sousedů v Praze Radotíně

Sraz ve čtvrtek 1. 7. v 19:00 před kostelem na náměstí Sv. Petra a Pavla. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, seznámení s problémy ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Nebude chybět ani blízké setkání s handicapovaným netopýrem ze záchranné stanice a po setmění sledování netopýrů ultrazvukovým detektorem.

Exkurzi povedou: Gabriela Dobruská (tel: 724 687 996) a Eva Cepáková (tel: 732 615 295), vycházka byla podpořena Hl. m. Prahou. Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON (v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců).
Pozvánka

Večerní vycházka za zvířecími obyvateli Zlína

Sraz ve středu 14. července na náměstí ul. Masarykova v Malenovicích (před kulturním střediskem) v 19:30. Komentovaná exkurze pro veřejnost. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, představení různých aktivit ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Po setmění ukázky moderních metod používaných při výzkumu a praktické ochraně netopýrů (batdetektory), ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Kapacita omezena – nutné se předem přihlásit e-mailem vedoucímu exkurze (s uvedením telefonického kontaktu a počtu účastníků).

Exkurzi povedou: Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz) a Lenka Pechová (e-mail: 604 220 462, e-mail: LenkaPechova@zlin.eu). Akce proběhne ve spolupráci se společností ČESON v rámci projektu Skrytý život v památkách – výpravy za tajemstvím létajících savců.

Za tajemstvím okřídlených sousedů v Brně Kohoutovicích

Sraz ve čtvrtek 15. července v 19:30 na zastávce Jírovcova (trolejbus č. 37, autobus č. 50). Komentovaná vycházka za ptačími obyvateli měst s důrazem na faktory, které ptáky ve městech ohrožují (zateplování budov, kolize se skly apod.). Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích. Po setmění bude následovat sledování netopýrů a krátce se zmíníme o tom, jak využívají městské prostředí. Předpokládané ukončení kolem 21:30 na zastávce Voříškova.

Exkurzi povede: Kryštof Horák (tel.: 737301664, mail: horakkrystof@seznam.cz), Česká společnost ornitologická, Jihomoravská pobočka
Realizováno v rámci projektu Živá města (č. 304021S136, Interreg V A SK CZ).
Pozvánka

Za tajemstvím zvířecích sousedů ve Svitavách

Sraz v pátek 16. července před Červenou knihovnou na konci náměstí. Začátek v 19:30, konec kolem 22:00. Během akce dojde na kroužkování ptactva a krátkou vycházku kolem hnízd  jiřiček i rorýsů. Vše bude zakončeno pozorováním vylétajících netopýrů a jejich určováním ultrazvukovým detektorem.

Exkurzi povede: Jakub Vrána (mob.: 739 697 659, e-mail: kuba.vrana@email.cz) a Jiří Mach.
Pozvánka

Za tajemstvím zvířecích sousedů v Bošovicích

Sraz v sobotu 17. července před Papouščí zoo. Začátek v 19:30, konec kolem 22:00. Během akce dojde na kroužkování ptactva a krátkou vycházku po obci. Vše bude zakončeno pozorováním netopýrů a jejich určováním díky ultrazvukovému detektoru.

Exkurzi povede: Jakub Vrána (mob.: 739 697 659, e-mail: kuba.vrana@email.cz)
Pozvánka

 

Není-li uvedeno jinak, vycházky byly podpořeny v rámci projektu Ptáci a skla.