Představení účastníků Copy América 2021 - Paraguay

15.06.2021, 00:46
Profily, historie
Pomalu se blížíme s představováním týmů ke konci. Nyní je na řadě tým přezdívaný podle indiánů Guaraní. Paraguay na Copě América od začátku 90. let do roku 2011 zažívala vyloženě špatné období. Právě ve zmíněném roce 2011 ale zaznamenala krásné druhé místo. Nyní je však v reprezentaci už úplně jiná generace, která sice zatím nezaznamenává velké úspěchy, potenciál navázat na své starší úspěšné kolegy určitě má.

Trenér - Eduardo Berizzo


Na trenérském postu rozhodně slabina Paraguaye není. Eduardo Berizzo má na kontě angažmá v týmech jako Celta, Sevilla nebo Bilbao. Na nejvyšší stupínek jako trenér zatím nedokázal vystoupat, dal však Paraguayi jasnou tvář a jeho svěřenci předváděnému systému důvěřují, což je vždy základ úspěchu. Bývalý vynikající fotbalista staví na už dříve praktikovaném stylu vycházejícího především z pevné defenzivy. Na rozdíl od Venezuely však Paraguay u pevné defenzivy nekončí. Stejně dobře dokáže i rozehrávat postupný útok, stejně jako díky Almirónovi táhnout nebezpečné brejky. Paraguay tak působí jako takticky vyspělé mužstvo, které sráží spíš špatná řešení okolo pokutového území soupeře.

Tahoun týmu - Miguel Almirón


Bývalá superhvězda americké MLS a nyní hráč Newcastlu má v národním týmu složitou pozici. Ač ofenzivní záložník, nejde o žádného tvůrce hry. Jde spíš o individuálně zdatného tahového hráče. Jelikož však je technicky nejzdatnějším borcem výběru, posílání spoluhráčů do šancí se od něj očekává.

V Newcastlu letos neprožil zrovna ideální sezónu. Ve 34 zápasech zaznamenal jen 4 góly a jedinou asistenci. Almirón je ale hráčem, který potřebuje styl šitý na míru. Trochu mi to připomíná trápení Milana Baroše za Michala Bílka. Almirón zkrátka potřebuje míče doběhu. Jakmile se rozběhne, zastavíte ho jen faulem. V zápasech proti silnějším soupeřům využíval Eduardo Berizzo pro Jihoameričany netradiční systém 5-3-2 s Almirónem v útoku. To je pozice, která mu sedí asi nejvíc, bohužel pro něj ale celému týmu sedí spíš klasické 4-2-3-1. Nezbývá mu tedy nic jiného než se snažit. Ostatně snahu Almirónovi nikdy upřít nejde.

Osobnost týmu - Antony Silva


Delší dobu jsem uvažoval, koho označit za osobnost týmu. Dlouho jsem zde plánoval představit kapitána Gustava Gómeze, nakonec ale volba padla na gólmana Silvu. Proč? Protože z deseti zúčastněných gólmanů ho osobně řadím v přínosu pro tým na 2. místo za fenomenálního Alissona. Silva je klidnou silou zadních řad, který prakticky nechybuje, což nebývá u jihoamerických gólmanů zvykem. Nenadarmo si ho i v 37 letech vyhlédla mexická Puebla. Zároveň si označení osobnost Silva zaslouží i proto, že na svou šanci v národním týmu si musel hodně dlouho počkat. Spousta z nás si ještě asi pamatuje legendárního Justa Villara, ti starší pak v bráně Paraguaye pamatují ještě legendárnějšího Chilaverta. Paraguay si zkrátka potrpí na zkušené gólmany a taky má proč. Zatím se jí to většinou vyplácelo.

Na prahu slávy - David Martínez


Tento střední obránce je velice dobrým a nadějným stoperem, vybral jsem ho ale zejména kvůli fenoménu, jehož je představitelem. Paraguay totiž začala využívat toho, co například země Velké Británie praktikují už nějakou dobu. V Argentině totiž žije početná menšina Paraguayců, kteří tam odešli za prací. Mezi argentinskými fotbalisty je tak mnoho hráčů paraguayského původu, které země jejich předků láká do svého reprezentačního dresu. Takovými hráči jsou v současném kádru třeba Gastón Giménez, Andrés Cubas, Santiago Arzamendia nebo právě David Martínez.

Nutno říct, že prosadit se v současné Paraguayi na post stoper bude mít Martínez nesmírně těžké. Takovému Fabiánu Balbuenovi nestačí na prosazení přes stabilní duo Alonso - Gómez ani životopis zahrnující anglickou Premier League. Postupem času se však stoper slavného River Plate začne v reprezentaci čím dál víc prosazovat. Možná už teď bude Berizzovým tajným trumfem, kdo ví.

Čestnou zmínku v této kapitole si však zaslouží ještě jeden hráč, a to 17letý Julio Enciso. Křídelník paraguayského Libertadu ještě nikdy za reprezentaci nehrál, v lize však předvádí takové výkony, že se jej Berizzo nebál povolat. Tak uvidíme, jestli si hráč ročníku 2004 připíše první starty za národní tým.

Taktický profil týmu




Trenér Eduardo Berizzo trochu svým soupeřům před Copou zamotal hlavu (mně tedy taky, ale to není tak důležité). Z původního poměrně fungujícího systému 4-2-3-1 začal totiž svůj tým přeučovat na nový systém 5-3-2. Graficky si tedy dovolím znázornit podle mého názoru vhodnější systém pro Paraguay 4-2-3-1, v textu se však pokusím nastínit obě použitelné varianty. Od systému 4-2-3-1 se totiž Berizzo pomalu odklání z důvodu špatného propojení mezi hrotovým útočníkem a zálohou. Každopádně z úvodních vět popisu taktiky je nejspíš pochopitelné, že Paraguay je (společně s Chile) takticky nejlépe připraveným týmem, který je pro soupeře nesmírně špatně čitelný.

V bráně každopádně téměř s jistotou nastoupí nenápadná hvězda výběru Antony Silva. Na začátku kvalifikace na MS v Kataru dostával více příležitostí Roberto Fernández, ten však zdaleka nedodával zadním řadám tolik jistoty jako Silva. Navíc kvůli zranění Fernándeze budou záda Silvovi krýt Gerardo Ortíz a Alfredo Aguilar.

Obranná řada může nastupovat buď ve čtyřčlenném nebo v pětičlenném složení. S velkou pravděpodobností základní sestava nemine stabilní stopery Júniora Alonsa a kapitána Gustava Gómeze. Na pravém kraji obrany pak nejspíš začne Robert Rojas, bez šance však není ani hrdina prvního kvalifikačního zápasu proti Peru Alberto Espínola. Levý kraj obrany měl mít za ideálních podmínek pod palcem Blás Riveros, velmi rychlý a ofenzivně laděný bek. Ten je ale bohužel velmi náchylný na zranění a na turnaji se nepředstaví. Hlavním aspirantem na tento post tak bude Santiago Arzamendia, jeden z argentinských rodáků. V případě, že se trenér Berizzo rozhodne pro pět obránců, stoperskou dvojici doplní jeden z dvojice Omar Alderete, Fabián Balbuena. Dle mého názoru mladý David Martínez zatím zůstane mimo sestavu.

Středová řada pak čítá dvě jména, bez kterých si základní jedenáctku Berizzo nedokáže představit. Prvním jménem je dirigent středu pole Gastón Giménez, tím druhým pak "Daridovský" typ středního záložníka Mathías Villasanti. V začátcích kvalifikace byl druhým defenzivním záložníkem drobný Andrés Cubas, na turnaji však začne spíš Ángel Cardozo z domácího velkoklubu Cerro Porteño.

Útočná fáze je největší slabinou Paraguaye. Ta je sice schopná si šance vytvářet, jejich zakončení je však slabé. Zraky paraguayských fanoušků tak budou upřeny zejména na překvapivého střelce Ángela Romera, levého křídelního útočníka, který může nastoupit také jako klasický útočník. Ne však jako osamocený hrotový útočník, jelikož vyhrávání hlavičkových soubojů od něj očekávat nejde. Jisté místo v sestavě by také měl mít Miguel Almirón. V případě, že bude Paraguay hrát na 4 obránce, na hrotu útoku se objeví jeden z méně zkušených hráčů. Logickou variantou by pak bylo nasazení Carlose Gonzáleze z Tigres, který má sice v reprezentaci odehraný jediný soutěžní zápas, jiná kvalitativně přijatelná varianta ale prakticky není. V případě hry na 5 obránců pak bude Paraguay spoléhat na dvojici agilních útočníku Romero - Almirón, kteří budou zásobováni míči zejména od krajních obránců. Jestli se však konečně podaří Paraguayi spolehlivě proměňovat šance, se dozvíme až v průběhu turnaje.

Tip na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina A

15.06.2021
02:00
Paraguay
3:1
Bolívie
Goiânia
22.06.2021
02:00
Argentina
1:0
Paraguay
Brasília
25.06.2021
02:00
Chile
0:2
Paraguay
Brasília
29.06.2021
02:00
Uruguay
1:0
Paraguay
Rio de Janeiro

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alfredo Aguilar
18.07.1988
Olimpia Asunción
Gerardo Ortíz
25.03.1989
Once Caldas
Antony Silva
27.02.1984
Puebla FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Omar Alderete
26.12.1996
Hertha BSC
Júnior Alonso
09.02.1993
Atlético Mineiro
Santiago Arzamendia
05.05.1998
Cerro Porteño
Fabián Balbuena
23.08.1991
West Ham United
Alberto Espínola
08.02.1991
Cerro Porteño
Gustavo Gómez
06.05.1993
SE Palmeiras
David Martínez
21.01.1998
CA River Plate
Robert Rojas
30.04.1996
CA River Plate
Záložníci
Datum nar.
Klub
Miguel Almirón
10.02.1994
Newcastle United
Ángel Cardozo
19.10.1994
Cerro Porteño
Andrés Cubas
22.05.1996
Nîmes Olympique
Alejandro Gamarra
11.01.1995
Al Taawon FC
Gastón Giménez
27.07.1991
Chicago Fire
Jorge Morel
22.01.1998
Club Guaraní
Braian Ojeda
27.06.2000
Olimpia Asunción
Piris da Motta
26.07.1994
CR Flamengo
Óscar Romero
04.07.1992
CA San Lorenzo
Richard Sánchez
29.03.1996
Club América
Mathías Villasanti
24.01.1997
Cerro Porteño
Útočníci
Datum nar.
Klub
Gabriel Ávalos
12.10.1990
Argentinos Juniors
Antonio Bareiro
24.04.1989
Club Libertad
Julio Enciso
23.01.2004
Club Libertad
Carlos González
03.02.1993
Tigres UANL
Ángel Romero
04.07.1992
CA San Lorenzo
Braian Samudio
23.12.1995
Çaykur Rizespor

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele