Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Hnojení je základ dobrého růstu. Jak správně a čím hnojit?   

Každý zahrádkář to dobře zná: aby zahrada prosperovala, potřebuje zdravou půdu bohatou na živiny. Ty rostliny z půdy postupně odčerpávají a je potřeba je půdě vracet formou hnojení. Pravidelné a správné hnojení proto patří mezi jednu ze základních činností každého zahradníka. Špatným hnojením ale můžete zahradě uškodit. Nemusíte se ale bát, není to žádná věda.Stačí mít na paměti pár užitečných rad.

Hnojiva průmyslová a organická
Hnojiv je na českém trhu opravdu velká škála a liší se několika charakteristikami. Standardně to jsou ty, které vyčteme z obalu produktu, jako je množství, obsažené látky a jejich specializované využití. Výrobci těchto produktů často zakrývají ale i další důležitou informaci, a tou je původ látek, které obsahuje. Hnojiva totiž můžeme rozdělit na dva základní druhy – organické a průmyslové, jindy nazývané chemické nebo minerální.

Právě průmyslová hnojiva jsou taková, jejíchž využití najdeme především – jak název napovídá – v potravinářském průmyslu při velkochovu rostlin. Tato hnojiva jsou složená z tzv. anorganických solí, tedy chemických látek získaných z těžby minerálů. Proto obsahují různé kombinace vápníku, draslíku nebo sodíku, které se snadno vstřebávají v půdě a pomáhají rostlinám rychleji růst. Nadměrný obsah těchto látek je ale i důvodem, proč jsou rajčata ze supermarketu od těch domácích bez výrazné chuti: průmyslová hnojiva jsou zaměřena pouze na odbyt. Vedlejším účinkem je navíc zatěžování půdy přebytkem minerálů, které postupně zabíjí všechny mikroorganismy a jiné půdní živočichy v ní. Průmyslová hnojiva tak z dlouhodobého hlediska zatěžují půdu i životní prostředí.

Vedle toho existují také hnojiva organická, která se vyrábí z látek rostlinného a živočišného původu. Pod tím si můžeme představit např. posekanou trávu, listí, nevyužité plody, slepičí skořápky od vajec, zvířecí hnůj, ale i popel ze spáleného dřeva. To vše je ze své podstaty přírodní a bohaté na živiny, proto vytváří perfektní základ pro hnojení svých sezónních nástupců. Kromě živin navíc obsahují látky podporující obranyschopnost rostlin, čímž prodlužují jejich život. Nejlepším takovým organickým hnojivem je zahradní kompost.

Kompost nezvládne všechnu práci sám
Nejpřirozenější cestou, jak se dostat ke zdravé a šetrně hnojené zahradě, je vlastní kompost. Mít na zahradě takový kompost je skvělý způsob jak využít plně vaše veškeré rostliny a jejich plody. Kompost se totiž skládá z přírodních látek, které na zahradě posbíráte. Mít kompost je ale náročné na péči, potřebuje často prohrábnout a nesmí se do něj dostat nic nevhodného, např. zbytky jídla, což je častá chyba zahrádkáře. Navíc jeho životnost je pouze sezońní.

„Kvalitní hnojení je základ zdravé zahrady. Půda sice živiny obsahuje, ale s každou sklizní se živiny z půdy vytrácejí a měli bychom je do půdy pravidelně vracet. Stále více zahrádkářů používá pro tento účel k přírodě šetrná organická hnojiva, komposty nebo substráty, které však obsahují méně živin než průmyslová minerální hnojiva,” vysvětluje profesor Josef Jančář, který stojí za vývojem bio půdního prostředku Escube. „Pravidelné využívání pomocných půdních prostředků umožňujících rostlinám získat dostatek živin i z těchto chudších zdrojů. Pokud jsou tyto prostředky navíc vyrobené z přírodních surovin a plně bio-degradovatelné půdními mikroorganismy, je jejich použití šetrné vůči přírodě na vaší zahradě, aniž by omezovalo velikost a kvalitu sklizně,” dodává Jančář.

Není půda jako půda
Pokud vám zahrada neroste, problém je pravděpodobně v půdě. Organické hnojivo totiž funguje jen tam, kde je dostatek mikroorganismů, které jsou schopné přeměnit tyto živiny na kvalitní zdroj potravy pro vaše rostliny. Půda může být o tyto organismy ochuzena například předchozím využitím chemických hnojiv, pesticidů, ale třeba i samotným druhem půdy, která má v sobě jiný poměr organismů a minerálů, než vaše rostliny potřebují.

Pokud půda není pro vaše vysněné rostliny příznivá, nevěšte hlavu. Je možné ji částečně změnit. Mít krásně zelenou a zdravou zahradu může mít každý, stačí zdravě hnojit a pečovat s láskou.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *