Hlavní obsah

Oscarové herečky, které zazářily i v seriálech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

O tom, že je hraní v televizním seriálu trochu podřadná herecká práce, se v uměleckých kruzích hodně diskutuje. Ale jsou seriály a seriály – a mnohé mají vysokou uměleckou hodnotu. Díky tomu – nebo možná právě proto – v nich excelují i herecké hvězdy.

Článek

Televizní seriály získaly během posledního roku na oblíbenosti, protože zábavu na doma potřeboval skoro každý. A na své si přišli nejen milovníci nekonečných příběhů, ale i opravdoví fajnšmekři. Zatímco dřív v Hollywoodu často platilo, že mnozí herci začínali v seriálu a poté „povýšili“ do filmu, dnes je to jinak. V televizních projektech se objevují hvězdy s Oscarem, Zlatým glóbem nebo třeba Českým lvem a předvádějí obrovské výkony.

Kate Winslet (45)

Seriál: Mare z Easttownu (2021)

Celosvětově se proslavila jako Rose v Titanicu (1997) a na nejvyšší herecké ocenění byla nominovaná sedmkrát. Nakonec si Oscara odnesla za roli v Předčítači (2008). A její skvělé herectví patřilo k důvodům, proč po sedm večerů usedali diváci napjatě k obrazovce a sledovali detektivní drama z pensylvánského maloměsta. Skvěle ztvárnila kriminalistku, která vyšetřuje vraždu mladé dívky, snaží se vyrovnat se smrtí syna, vyhrát boj o vnuka a dát si život do pořádku. Jestli nedostane Zlatý glóbus nebo cenu Emmy, podáme stížnost…

Foto: Profimedia.cz

Mare z Easttownu během sedmi dílů udělá několik těžkých rozhodnutí, vypije dost piva a pokusí se vyrovnat sama se sebouFoto: Profimedia.cz

Jane Fonda (83)

Seriál: Grace a Frankie (2015–21)

Herecká ikona a žena, která objevila elixír mládí a zapomněla se podělit. Ač se proslavila jako sexy Barbarella (1968), nebyla nikdy jen hezkou tvářičkou a dokonalým tělem. Naopak hrála i dramatické role a silné charaktery. Na Oscara byla nominována sedmkrát a dvakrát si pro něj došla (Klute, 1971; Návrat domů, 1978). A „na stará kolena“ kývla i na seriál. Postava Grace je jako ona – věk je pro ni jen číslo.

Foto: Profimedia.cz

Koktejl Mimosa je pro děti, Grace si po ránu dá klidně její oblíbené martini Foto: Profimedia.cz

Renée Zellweger (52)

Seriál: Co/Kdyby (2019)

Jedna z nejtalentovanějších hereček dnešní doby, nepřekonatelná Bridget Jones a majitelka dvou Oscarů (Návrat do Cold Mountain, 2003; Judy, 2019) se v seriálech neobjevuje. V roce 2019 udělala výjimku a zahrála si tajemnou investorku a drsnou manipulátorku, která se rozhodne podpořit projekt mladé vědkyně. Chce však strávit noc s jejím manželem. Diváci se shodují, že oscarová herečka byla hlavním tahounem celé série.

Foto: Profimedia.cz

Jako Bridget Jones po lásce toužila, jako Anne Montgomery si ji klidně koupíFoto: Profimedia.cz

Nicole Kidman (53)

Seriál: Mělas to vědět (2020)

Australská herečka byla na Oscara nominována opakovaně a získala jej za roli Virginie Woolf ve filmu Hodiny (2002). První výraznou seriálovou rolí byla týraná Celeste Wright v Sedmilhářkách, za kterou byla oceněna Emmy i Zlatým globem. A nedávno zazářila v psychologicko-detektivní sérii, kde ztvárnila terapeutku Grace Fraser, která si žije svůj sen. A pak dojde k bezcitné vraždě a ona musí zjistit, zda je její milovaný muž (Hugh Grant, 60) chladnokrevný vrah.

Foto: Profimedia.cz

Když je zavražděna mladá žena a ukáže se, že se s ní víc než kamarádil její muž, zhroutí se Grace svět. A je jen na ní, jestli zvládne vybudovat novýFoto: Profimedia.cz

Meryl Streep (71)

Seriál: Sedmilhářky (2017–19)

Cenou nejvyšší byla oceněna třikrát: Kramerová versus Kramer (1979), Sophiina volba (1982) a Železná lady (2011), přitom nominována byla 21krát! Tahle světoznámá dáma je jako chameleon a zahraje téměř cokoli, v seriálech ale téměř neúčinkuje. I proto mnohé překvapilo, když se objevila v druhé sérii Sedmilhářek. Její postava Mary Louise Wright nevěří verzi o smrti svého syna a tomu, že týral svou ženu. Když nelítostně bojuje o právo na vnuky, jde z jejího výkonu mráz po zádech.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá jako milá babička od vedle, ale ve skutečnosti je nelítostnáFoto: Profimedia.cz

Aňa Geislerová (45)

Seriál: Až po uši (2014–17) nebo Božena (2021)

Na Českého lva byla nominována třináctkrát a sošku si odnesla pětkrát (Návrat idiota, 1999; Želary, 2003; Štěstí, 2005; Kráska v nesnázích, 2006; Nevinnost, 2011). Role si pečlivě vybírá, patří k nejobsazovanějším herečkám na české scéně a seriálům se nevyhýbá. V prvním hrála už v roce 1992 (Přítelkyně z domu smutku). V poslední době ji lze vidět v Anatomii života (2021), kde hraje i její sestra Ester, a skvělá byla jako dospělá Božena Němcová v seriálu Božena (2021). V minulosti hrála v sérii Až po uši, v Terapii (2011–19) a dalších příbězích na pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Aňa Geislerová se v seriálu Až po uši setkala s Janou Švandovou (73), Annou Polívkovou (42) a Janou Kolesárovou (45)Foto: Profimedia.cz

Tereza Brodská (53)

Seriál: Terapie nebo Slunečná

Pochází z herecké rodiny a Českého lva získala dvakrát (Má je pomsta, 1995; Dvojrole, 1999). Její první seriálovou zkušeností byl Vlak dětství a naděje (1985), hrála v Ulici (od 2005), zářila v Terapii a nyní v seriálovém hitu Slunečná (od 2020). Roli Jany Kratinové vzala z nostalgie, její otec Vlastimil Brodský (81) a babička jsou na Slunečné pochovaní, a těšila se na herecké kolegy.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní kolektiv byl jedním z důvodů, proč Tereza Brodská kývla na SlunečnouFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám