Zbavte se přebytečné vody v těle

Těžké nohy, nateklá chodidla, bolavé ruce – voda zadržovaná v pažích, nohou nebo břiše může být velmi nepříjemná. Ale odkud se vlastně přebytek vody v těle bere? A co se dá dělat proti otokům?

Zadržování vody v těle není žádná ojedinělost. Právě v létě, když začne být teplo, se hromadí v nohách, chodidlech a v oblasti kolenou. Mnoho žen se cítí také „otekle“ a ve vlastním těle nepříjemně před příchodem periody. Zadržování vody, nazývané také jako edémy, nejsou sice z lékařského hlediska nebezpečné, ale mohou vést k těžkým a unaveným nohám a nepříjemným bolestem.

Jak ochází k zadržování vody

Tělo zadržuje vodu tehdy, když se začne hromadit voda z cév nebo lymfatického systému v okolních tkáních. Velmi často jsou postižené nohy, které díky tomu nabydou a ztěžknou. Nezřídka k tomu otečou ještě i chodidla a kolena. Ale i ruce, prsty, obličej nebo břicho mohou trpět zadržováním vody.

Jestli se skutečně jedná o edémy, zjistíte velmi snadno: stiskněte na několik vteřin nateklou oblast. Zůstane-li na místě zřetelný důlek, který se jen pomalu vrací do původního stavu, jedná se o edém.

Nejčastější příčiny

Důvodů, proč tělo zadržuje vodu, je mnoho, tady jsou ty nejčastější.

Genetické predispozice

Na jedné straně mohou být na vině geny, na druhé za otoky mohou i různé způsoby života. Například pokud hodně sedíme nebo stojíme, klesne krev do nohou, čímž vzniká velký tlak a voda přetéká do tkání.

Horko

Mnoho lidí si na edémy a těžké nohy stěžuje v létě. Důvodem je, že v létě se rozšiřují cévy, aby mohly lépe vydávat přijaté teplo. Krevní oběh se zpomaluje a žíly ztrácí svoji elasticitu. Tak se může nahromaděná voda bez problémů dostat do tkání.

Hormonální změny

Další příčinou je ženský cyklus nebo těhotenství. Také před nebo během periody, stejně jako v těhotenství dochází k nepříjemnému napínání v nohách, chodidlech, rukou nebo prsou.

Onemocnění

Kromě jiného mohou zadržování vody způsobovat i závažná onemocnění jako rakovina, onemocnění ledvin a jater, snížená funkce štítné žlázy nebo onemocnění srdce. Právě při dlouhodobých potížích byste měli neprodleně navštívit lékaře.

Jak se zbavit nadbytečné vody

Existuje několik tipů a triků, jak se rychle a jednoduše nahromaděné vody zbavit. Nejdůležitější je při tom dbát na zdravou životosprávu. Hořčík například v ořeších, zelené zelenině a celozrnných výrobcích, draslík a vitamin B6 pomáhají odtransportovat přebytečnou tekutinu z tkání. Také potraviny s vysokým podílem vody jako vodní meloun, okurky, jahody, hroznové víno, dýně a hlávkový salát vyplavují z těla jedovaté látky, a redukují tak zadržovaní nadbytečného množství vody.

Zdroj: Názory a tvrzení autora.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat