V pondělí přibylo 188 případů covidu. Opakovanému testování na táborech se podle Junáku nepůjde vyhnout

V pondělí přibylo v Česku o třetinu méně nakažených covidem než před týdnem, konkrétně 188. Roušky a respirátory při výuce můžou od úterý odložit žáci a učitelé už ve všech krajích. Mění se také pravidla pro nařízení karantény, která je nově povinná po setkání s nakaženým i pro lidi, kteří jsou očkovaní jednou dávkou vakcíny. Na problémy spojené s vládním nařízením o testování na táborech upozornila organizace Junák, podle které bude prakticky nemožné se opakovanému testování během pobytu vyhnout.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Kromě úbytku počtu případů covidu v pondělí dále klesalo i takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých sto tisíc obyvatel. Tímto číslem se nyní vláda řídí při určování protiepidemických opatření. Aktuálně činí 12 případů, o den dříve to bylo 13.

Pouze v Libereckém a Královéhradeckém kraji mírně stouplo. Přesto je v Královéhradeckém a Karlovarském kraji nadále incidenční číslo nejnižší z celé země. V obou regionech činí shodně čtyři případy za týden na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší je stále v Jihočeském kraji s 25 případy.

I denní počty úmrtí se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek. Za pondělí dokonce ministerstvo uvádí, že nezemřel žádný člověk s covidem, což by bylo poprvé od začátku loňského září. Statistiky úmrtí ale ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje. Stoupl naopak mírně počet hospitalizovaných z nedělních 147, což bylo nejméně od konce loňského srpna, na 161. Ve vážném stavu je 24 pacientů.

Od úterý se učí bez roušek v celé republice

Žáci a učitelé mohou díky zlepšující se epidemické situaci od úterý odložit roušky či respirátory při vyučování také ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji, kde dosud byly povinné. V ostatních krajích bylo nošení roušek ve třídách zrušeno už minulý týden.

Zakrývat si dýchací cesty zůstává povinné ve školách v celé republice ve společných prostorách, jako jsou šatny nebo chodby. Stejné podmínky platí i pro pobyt lidí na pracovištích.

Ministerstvo zdravotnictví změnilo taky pravidla pro nařízení karantény, od úterý je povinná i pro lidi s jednou dávkou vakcíny, kteří se setkali s nakaženým. „Chceme zabránit šíření mutací. Pokud budou tyto osoby vytrasovány, pokud se setkaly s nakaženou osobou, tak budou umístěny do karantény,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Další změny Česko čekají od prvního července – maximální počet účastníků na kulturních akcích se zvýší na pět tisíc venku bez omezení kapacity. Uvnitř budou moci být dva tisíce návštěvníků, prostor ale bude moci být naplněný pouze ze tří čtvrtin. Nově taky budou moci lidé v hledištích jíst a pít.

Očkování AstraZenecou

Očkováno bylo v pondělí 110 511 lidí, tedy zhruba o čtyři tisíce méně než tento den v předchozím týdnu. Dávek vakcín proti covidu bylo od loňského začátku očkování podáno v Česku 6,66 milionu. Plně naočkováno je 2,17 milionu lidí.

Odborníci zároveň lidem, kteří už mají první dávku vakcíny AstraZeneca, doporučují, aby přišli i na druhou dávku, a to bez ohledu na věk. V Česku by se totiž vakcínami společností AstraZeneca a Johnson & Johnson neměli očkovat lidé mladší 60 let, jak vyplývá z doporučení České vakcinologické společnosti, které lékařům předalo ministerstvo zdravotnictví. Jeho důvodem je velmi vzácný vedlejší účinek v podobě krevních sraženin. Podle vědců však platí, že pokud u člověka očkování první dávkou proběhlo bez problémů, je nebezpečí při podání další dávky minimální.

Studio 6: Epidemiolog Roman Chlíbek k očkování AstraZenecou (zdroj: ČT24)

Některé země, jako například Francie či Německo, nicméně už přikročily k tomu, že jako druhou dávku umožňují využít některou z vakcín jiných značek, Česko však podle vakcinologa Romana Chlíbka z České vakcinologické společnosti  zatím čeká na výsledky probíhajícících studií a až podle nich se rozhodne.

„Jsou tady britské a španělské, které hodnotí, že se po jedné dávce Astra Zeneca vakcíny dá druhá dávka RNA vakcínou ať už Modreny či Pfizer, v minimálním odstupu osmi a více týdnů. A předběžná data ukazují, že by tato kombinace mohla být bezpečná i dostatečně účinná, ale čekáme na dostatek podkladů a dat, tak abychom to mohli zhodnotit,“ uvedl Chlíbek v České televizi.

Aby se na táborech netestovalo, musí mít před odjezdem PCR test všichni účastníci

Opakované testování na covid-19 na letních táborech nebude povinné za podmínky, že se před odjezdem na akci prokážou negativním PCR testem všichni účastníci. V případě, že někteří budou mít jen antigenní test, bude se muset testování všech na táboře opakovat každých sedm dní, vyplývá z opatření ministerstva zdravotnictví, které v pondělí schválila vláda.

Na Twitteru na to v úterý upozornila organizace Junák-český skaut, podle které je varianta s PCR testem všech před odjezdem neproveditelná.

Původní opatření schválené vládou v pondělí 7. června počítalo s tím, že se budou účastníci letních táborů testovat před odjezdem a pak každých sedm dní. Pořadatelé táborů ale poukazovali na to, že to výrazně zkomplikuje organizaci, a požádali proto ministerstvo zdravotnictví o změnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pak ve středu oznámil, že povinnost opakovaného testování zůstane v případě antigenních testů, zatímco při použití PCR metody před odjezdem odpadne.

Podle opatření, které kabinet schválil v pondělí 14. června, to ale bude platit jen v případě, že se negativním PCR testem ne starším 72 hodin před odjezdem prokážou všichni účastníci akce. Výjimku mohou mít jen ti, kdo covid-19 prodělali nebo jsou očkováni.

Podle skautů tyto podmínky neodpovídají tomu, co minulý týden přislíbili Vojtěch s pověřenou hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, a dosáhnout zrušení nutnosti opakovaného testu tak bude fakticky neproveditelné. „Kapacity veřejných testovacích míst jsou nedostatečné a mnohde již nyní zcela zaplněné. Pokud byť jen jedno dítě nenajde místo na PCR test, musí test po sedmi dnech opakovat všichni účastníci tábora,“ uvedl Junák-český skaut.

Také pořadatele letních táborů zaskočila úprava pro testování. Podle nich fakticky znemožňuje vyhnout se opakování testů po sedmi dnech. Zástupci ministerstva zdravotnictví se s pořadateli chtějí sejít a najít s nimi řešení pro testy na covid, které umožní hladké konání akcí, uvedla mluvčí resortu.

ÚOHS nezahájí správní řízení kvůli tendru na testy do škol

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezahájí správní řízení v souvislosti s tendrem na dodávku 3,6 milionu antigenních testů pro školy, který vypsalo ministerstvo vnitra, potvrdil ČT mluvčí úřadu Martin Švanda. „Úřad přezkoumal podněty týkající se této věci a šetření uzavřel s tím, že neshledal důvody pro zahájení správního řízení z moci úřední,“ řekl Švanda.

Podnět podala firma, která na dodání testů oslovena nebyla. Zakázku na dodávku 3,6 milionu testů do škol za čtvrt miliardy korun vyhrála společnost Tardigrad International Consulting. O seznamu oslovených firem oficiálně rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. Na finální sestavu možných distributorů dalo deset kandidátů, ze kterých následně zástupci resortů školství, zdravotnictví a vnitra vybralo vítěze.

Vnitro koncem února zopakovalo, že firmu Tardigrad International Consulting komise vyhodnotila jako nejvhodnější ze seznamu ministerstva zdravotnictví. Podle ministerstva společnost splnila formální podmínky výběru a schopnost dodat včas požadované množství testů. Šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve uvedl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi.