Jablonec nad Nisou: V pátek vypluje víla Nisa na svou cestu do Trojzemí

15.06.2021 9:15

Před 22 lety zahájila skupina nadšenců z Jablonce nad Nisou spolu s libereckými vodními skauty z oddílu Flotila tradici happeningů, spojených s řekou Nisou. Letošní Slavnosti řeky Nisy se uskuteční ve dnech 18.–20. června.

Jablonec nad Nisou: V pátek vypluje víla Nisa na svou cestu do Trojzemí
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Cílem každoroční akce, ať už s názvem Nisa - řeka, která nás spojuje, Slavnosti řeky Nisy či Poselství víly Nisy, je upozornit na význam řeky pro náš život, její využití pro rekreaci, rybářství, krajinotvorbu.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

Ale upozorňuje hlavně  na to, že o řeku je třeba se starat, dbát na čistotu její vody i břehů,“ říká jeden z pořadatelů Martin Bauer. 

Program spojený s akcí mívá různou podobu. Stálým prvkem je plavba vodáků a skautů po Nise, v nesjízdných místech pouze symbolická, v čele s vílou Nisou, která předává své poselství zástupcům měst a obcí na jejím břehu. Většinou plavba končí na Trojzemí, kde se setkají zástupci měst Hrádek nad Nisou, Zittau a Bogatynia, v jubilejních ročnících se dopluje až do soutoku s Odrou.

Letošní slavnosti, stejně jako veškeré další kulturní, sportovní či společenské akce, ovlivňují nejistota a vládní protikoronavirová opatřeními. „Proto v letošním programu plánujeme v pátek 18. června pouze symbolické předání poselství v některých tradičních obcích a městech, jako je Jablonec nad Nisou a Vratislavice. V sobotu pak bude plavba pokračovat z Andělské hory na Trojzemí se zastávkami a předáním poselství v Chrastavě, Bílém Kostele, Chotyni a na Trojzemí). Během plavby víla Nisa předá poselství zástupcům měst a obcí ležících na březích Nisy,“ nastiňuje plán Bauer.

Případní zájemci o účast na sobotní plavbě se mohou přihlásit u sportovního klubu Tuleň nebo společnosti Sundisk, které již mnoho let slavnosti se skauty pořádají, nejlépe na e-mailu info@sundisk.cz. Pořadatelé zajišťují i možnost zapůjčení lodí a transport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…