Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Slováky vyhnal z hotelu požární poplach, o pár hodin později ale už porazili Lewandowského a jeho Polsko

Nezvyklé potíže řešili před vstupem do mistrovství Evropy fotbalisté Slovenska, kteří pár hodin před zápasem s Polskem museli opustit hotel kvůli požárnímu poplachu. Z míry je to nevyvedlo, v utkání dokázali ubránit i elitního kanonýra Roberta Lewandowského a po vítězství 2:1 se přiblížili možnému postupu do další fáze.

Slovenská radost
zdroj: ČTK/ZUMA/Maksim Konstantinov

"Nebylo to příjemné (poplach), ale chlapci jsou profíci. Narušilo to přípravu na zápas, ale ne až tak zásadně, aby nás to vykolejilo. Nejdůležitější je výkon na hřišti, a ne co se děje kolem něj," prohlásil trenér Štefan Tarkovič.

Vedle toho, že jeho svěřenci neprohráli s Polskem už pátý ze šesti posledních duelů, připsali si i historicky druhou výhru na evropských šampionátech. Do vedení se dostali po vlastní brance gólmana Wojciecha Szczesného, a poté co na začátku druhé půle vyrovnal Karol Linetty, strhl vítězství na stranu Slovenska v 69. minutě Milan Škriniar. To už Poláci hráli sedm minut bez vyloučeného Grzegorze Krychowiaka.

"Jsme malá země a jsem rád, že se nám podařil takovýto husarský kousek. Zdolat velkou zemi, jako je Polsko, je úžasné," prohlásil Tarkovič.

Obránce mistrovského Interu Milan Škriniar dostal za vítězný gól i ubránění Lewandowského od serveru Sme.sk v hodnocení nejvyšší známku 10. Tarkovič jej označil za "velitele slovenské obrany", který "ukázal, že patří k nejlepším stoperům na světě." Škriniar v reprezentaci zaznamenal třetí gól z posledních čtyř odehraných zápasů.

"Podal velmi dobrý výkon. Svedl s Lewandowským spoustu soubojů, stejně jako Šatka nebo Pekarík. Jeho ubránění byl týmový výkon," uvedl Tarkovič. Jeho tým vedle náporu oslabeného soupeře bojoval i s únavou, hráče opakovaně postihovaly křeče. "V závěru se dal tlak soupeře očekávat. Hráli už vabank a riskovali. Jsem tedy rád, že jsme to takticky zvládli," řekl slovenský kouč.

Slováci se díky výhře a následné remíze Španělů se Švédy (0:0) ocitli při druhé účasti na ME v historii v čele skupiny E. Na turnaji obhajují pět let staré osmifinále.

"To, že jsme ale ještě zvládli první zápas, neznamená, že jsme postoupili ze skupiny. Čekají nás další dva náročné souboje, ale jsme připravení dál se rvát za Slovensko. Proti Polsku nebyl důležitý jen výsledek, ale i to, že jsme odehráli kvalitní zápas. Vítězství nám vlilo energii do žil, užijeme si ji, ale od úterý se zase připravujeme na další zápasy," dodal Tarkovič.

Další duel čeká Slovensko v Petrohradu v pátek 18. června se Švédskem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články