Zde může být vaše reklama.

Olomouc prožije léto na pohodu

Olomouc prožije léto na pohodu

foto: Olomouc.eu

15. 06. 2021 - 11:19

Po loňském roce, kdy se Olomouc prezentovala kampaní to musíš, připravila hanácká metropole novou turistickou kampaň také pro letošní rok. Tentokrát s podtitutel Olomouc – léto na pohodu. Město chce lákat turisty na památky, ale i outdoorovou a zážitkovou turistiku. Po třech letech se mohou návštěvníci také těšit na výhledy z ochozu radniční věže. Novinky se týkají také výzdoby města.

 

Nová kampaň má ukázat město jako skvělou outdoorovou destinaci. 

„Ze statistik také víme, a že lidé budou letos preferovat venkovní aktivity. Vycházíme z toho, že většina Čechů bude chtít trávit letní dovolenou v tuzemsku a že známé destinace budou přeplněné. Přitom pro cyklovýlety a vodní turistiku je Olomouc ideální. My ale můžeme navíc nabídnout i památky, hudební festival a bohaté průvodcovské služby,“ prozradila pro web města náměstkyně primátora Markéta Záleská, do jejíž gesce patří cestovní ruch, kultura a sport.

Olomouc láká na vodu i na kolo

Outdoorovou turistiku nabízí letos také kemp Krásná Morava, který se nachází nedaleko centra města a od letošního jara má nové nájemce. „Orientujeme se na klid, bezpečí, příjemné prostředí a kvalitní služby,“ potvrdila na tiskové konferenci k zahájení turistické sezóny, které proběhlo na nádvoří opravené radnice, provozovatelka kempu Michaela Chytilová.

Pracovníci Informačního centra v podloubí radnice budou nabízet cyklistům aktualizované cyklomapy. O cyklovýletech lze ale letos nově získat informace i na Výstavišti Flora v novém Regionálním informačním centru za pavilonem A.

 

 

V infocentru naopak poradí například s tím, kde a jak si půjčit rafty, objednat vyhlídkovou plavbu po Moravě na Ololodi i s dalšími aktivitami.

Turistické karty i prohlídky města

Také v letošním roce pak město vsadí na osvědčená lákadla. Mezi ně patří i turistická karta, která zahrnuje hromadnou dopravu zdarma a volné vstupy nebo slevy do desítek muzeí, památek či galerií v celém kraji.

„Turisté, kteří v Olomouci přespí dvě noci, si ji dokonce mohou vyzvednout na přepážce Informačního centru zdarma. Tato nabídka platí po celé prázdniny, nebo do vyčerpání zásob. K dispozici ale máme dostatek turistických karet,“ ujistila vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Karin Vykydalová.

Po několika letech se pak do nabídky města vrací vyhlídky ze dvou věží v centru. Od 19. června se otevře ochoz na radniční věži a od začátku července bude přístupná také střecha jižní věže chrámu svatého Mořice. Na tu radniční bude třikrát denně vstup zdarma vždy v 10:00, 13:00 a 15:00. Návštěvníky v ní čeká i věžník a zcela nová expozice.

„Zůstává i oblíbená prohlídka města nazvaná Olomouc v kostce, jejíž součástí je výstup na věž, ale také prohlídky slavnostního sálu v Základní škole Komenium, který je proslulý svou výzdobou. V době prázdnin je to denně v jednu hodinu po poledni,“ upřesňuje vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová.

Kampaň zaměřená na turisty i Olomoučany

Se začátkem turistické sezóny se pojí také jízdy turistickým vláčkem. A ten bude jezdit také v letošním roce, tentokrát ale z Dolního náměstí. A to opět každý čtvrtek, jedna jízda bude stát padesát korun. Zároveň budou každý čtvrtek v Informačním centru k dostání regionálnáí produkty.

Olomouc v létě nabízí široky kulturní program, jehož stěžejní položkou je multižánrový hudební festival Večerní pohoda u Trojice. A na konci prázdnin dostane Olomouc staronovou atrakci – vodopád. Vrátí se do Bezručových sadů, aby vytékal ze skály pod Arcibuskupským palácem v době, kdy bude ve městě probíhat letní etapa květinové výstavy Flora.

Nová výzdoba v ulicích

Léto ve městě okrášlí květinová výzdoba. Letničky pokvetou v prostoru mezi Arionovou kašnou a Čestným sloupem Nejsvětější trojice, kolem infocentra a nově by mělo vzniknout v červenci pod slunečními hodinami i speciální zákoutí nazvané Green Point. Nabídne nejen zeleň, ale i posezení.

Výzdobu města doplní tradičně street art a festival Sculptere line, který do Olomouce přiváží sochy, objekty a plastiky.

„Jisté je, že před přírodovědeckou fakultou se objeví plastika Dynamikon Stefana Milkova, další dvě díla i jejich umístění jsou ještě v jednání,“ naznačil vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Nová díla street artu letos obohatí olomoucký Telegraph, podloubí v Zámečnické ulici nebo vysokoškolské koleje.

„Street art se těší takovému zájmu, že má v Olomouci i vlastní komentované prohlídky, které budou probíhat v červnu a červenci. To tady bude malovat berlínské duo Die Geniesser,“ doplňuje Schubert.

Naprostou novinkou v ulicích města budou větrníky, ty zaplní prostor nad hlavami Olomoučanů i turistů v ulici 28. října.

„Podobné instalace jsou v evropských městech časté, obvykle je ale tvoří deštníky. My jsme se chtěli návštěvníky osvěžit vánkem a letním pohybem. Stejné větrníky budou i v nabídce Informačního centra,“ vysvětlila náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Další články