Laureátem Ceny Olgy Havlové je Marek Navrátil. Porota ocenila jeho práci v neziskovém sektoru

Obětavý, statečný a skromný – takový je podle odborné poroty letošní laureát Ceny Olgy Havlové Marek Navrátil. Ocenění pro ty, kteří navzdory svému hendikepu pomáhají ostatním, získal za práci v neziskovém sektoru. Podílel se na mnoha projektech zaměřených například na děti a dospělé s postižením, seniory nebo lidi bez domova – a to navzdory svému hendikepu, kterým je vada růstu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadace Olgy Havlové ocenila práci Marka Navrátila

Nadace Olgy Havlové ocenila práci Marka Navrátila | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Bronzovou plastiku s názvem Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka převzal Marek Navrátil na zahradě pražského Anežského kláštera. V děkovné řeči nezapomněl ani na zakladatelku ceny – někdejší první dámu Olgu Havlovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošním laureátem Ceny Olgy Havlové je Marek Navrátil. Poslechněte si příspěvek Lucie Korcové

„To bylo pro nás jako hendikepované to nejlepší, když ona všem okolo říkala – není potřeba žádných ústavů, není potřeba žádné ochranářské péče. Je potřeba je naučit v té společnosti žít a tu společnost naučit jim otevírat ty prostory, kde se budou moct uplatnit,“ vysvětluje ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja, proč odborná porota vybrala ze 26 nominovaných právě Marka Navrátila.

„Vybrat toho jediného nebyl snadný úkol. Porotu oslovil rozsah práce, který má laureát za sebou. Je velmi aktivní ve fundraisingu, v komunikaci s veřejností a je dlouholetým koordinátorem velké Tříkrálové sbírky pro celou Českou republiku,“ doplnila Granja.

Život s hendikepem

Ocenění založila Olga Havlová v roce 1995. Chtěla tak upozornit na život lidí se zdravotním postižením, kteří navzdory svému hendikepu pomáhají ostatním. Své o tom ví i Marek Navrátil, který od dětství bojuje s genetickým onemocněním.

Češka získala ocenění od britského premiéra. V Cornwallu pracuje na čištění pobřeží od plastů

Číst článek

„Moje onemocnění se jmenuje rachitida. Jinak česky se mu říkávalo křivice. Právě díky tomu, co tady nastavovala paní Olga Havlová – ty příležitosti, tu rovnocennost, otevírání toho světa hendikepovaným, tak já už jsem si to potom užíval plnými doušky,“ říká Navrátil.

Cenu veřejnosti si odnesla Zuzana Němčíková – psycholožka z organizace Revenium, která přes svůj dlouhotrvající boj s onkologickým onemocněním, pomáhá pacientkám s podobnou diagnózou.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme