LASVIT uvádí novou řadu skleněných interiérových stěn, které přináší osobitost i soukromí

Praha, 15. června 2021 – Česká sklářská a designérská společnost LASVIT představuje tři nové produkty ze série LASVIT Art Walls (LAW). Skleněné stěny Impasto, Curtain a Tapestry jsou uměleckým dílem i praktickým interiérovým prvkem zároveň. Opticky prozáří, ale také rozdělí místnost, čímž dodají v dnešní době žádané soukromí. Autorkou designu je Wanda Valihrachová.

„Série LASVIT Art Walls nabízí několik různých stylů, barev, ale přizpůsobit lze i jejich tvar či velikost, díky čemuž se skvěle hodí do interiéru jakéhokoli hotelu, restaurace, soukromých prostor, mohou být součástí moderní jachty, ale i kanceláří. Svým vzhledem zkrátka ozvláštní jakékoli místo, které touží po výjimečné moderní atmosféře,“ popisuje designérka Wanda Valihrachová, která patří do interního designového týmu LASVIT.

Stranou od hluku i davů lidí

Výjimečnost Art Walls tkví nejen ve vizuální kráse, ale i v jejich dokonale promyšlené funkčnosti. Skleněné stěny rozčlení prostor, což mu může dodat útulnost. Kromě toho také utlumí hluk, ale i příliš silné sluneční paprsky. Pocit intimity však dodají i při umělém osvětlení, které se v barevném skle hezky odráží a zbarvuje i své okolí. 

„Skleněné Art Walls představují novou formu vysoce funkčního, a přesto krásného uměleckého doplňku, který každému interiéru dodá osobitost, originalitu i pocit soukromí,“ říká prezident a zakladatel společnosti LASVIT Leon Jakimič.

Série LASVIT Art Walls navazuje na předchozí skleněné stěny Liquidkristal a Crystal Wall a nyní přináší tři úplně nová ztvárnění.

Impresionistické Impasto

Název stěny Impasto odkazuje na stejnojmennou uměleckou techniku, s níž tvořil impresionistický malíř Vincent van Gogh a od něj ji poté převzali i expresionisté. Spočívá v tom, že se barva aplikuje v tlustých vrstvách tak, aby zůstal patrný každý tah umělcovým štětcem. A přesně tak vypadá i skleněné Impasto. 

Barevná škála deseti odstínů umožňuje vytvořit nekonečně mnoho variací, které uspokojí vkus každého a mohou vhodně doplnit jakkoli zařízený prostor. Variabilita Impasta tkví zároveň i v možnosti přizpůsobit jeho tvary, a dokonce i vzory. Obvykle se skládá ze šesti komponentů lišících se svou výškou, šířkou a také metodou upevnění. Impasto může být pevně ukotveno v zemi či ve stropě kovovou tyčí nebo jen tenkými strunami, anebo stát samostatně. Díky tomu je možné zvolit si, zda plnohodnotně nahradí zeď a bude sahat od podlahy až ke stropu, anebo vytvoří jen jakýsi pomyslný paraván upevněný jen v zemi.

Během výrobního procesu musí také řemeslníci pečlivě dbát na zachování zvláštních vlastností skleněného materiálu, proto je každý kus jedinečným originálem.

Za oponou Curtain
Jako opona v divadle skrývá přípravy na představení a zároveň plní dekorativní funkci, funguje i skleněná stěna Curtain. Dává prostoru soukromí, aniž by ho ale uzavřela úplně.

Tuto skleněnou oponu lze sestavit ze čtyř různých odstínů – čirého skla, šedého, kouřového a šedomodrého. Originální kus pak vznikne ještě díky výběru ze tří různých finišů. První varianta se skládá z dlouhých svislých pruhů, druhá odkazuje na drapérie, tedy použití textilních látek k uměleckému zdobení. Třetím typem je tlumená struktura mřížky, jako by na skle byla otisknuta hrubá textilie.

Jednou z nejzajímavějších vlastností Curtain je schopnost otáčet jednotlivé komponenty, čímž se reguluje otevření nebo naopak uzavření prostoru. Curtain proto lze velmi dobře přizpůsobit danému okamžiku a vytvořit více či méně intimity.

Tapestry místo obrazu

Třetí Art Wall dostala své jméno podle tradičních tapiserií, tkaných textilií, které v historických palácích nahrazovaly umělecká díla. Dodnes jsou pýchou i takových galerií, jako je pařížský Louvre nebo Metropolitní muzeum v New Yorku. Skleněná stěna Tapestry rovněž oslavuje tradici ruční práce a poctivého řemesla, které teď může zdobit ty nejlepší hotely, restaurace či soukromé rezidence.

Tapestry Art Wall se skládá z ohýbaného skla, které se po celé své délce vine podobně jako nit tkané tapiserie, a budí dojem, že se sklo vlní. Právě díky tomuto důmyslnému pokládání skla si Tapestry nepotřebuje hrát s barvami, a její křivky zdůrazňují už jen tři různé struktury použitého skla, které jsou totožné s Curtain.

Také Tapestry nabízí tři různé možnosti upevnění – může být vztyčena od země do prostoru, upevněna v podlaze a zároveň ve stropu nebo je možné ji připevnit na zeď jako opravdovou tapiserii.

Fotografie LASVIT Art Walls naleznete na odkazu zde.

Profil společnosti LASVIT

LASVIT je česká sklářská a designérská společnost, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už od založení v roce 2007 se LASVIT drží své mise přinášet krásu a kus Česka klientům z celého světa, a tak inspirovat svět. 

Společnost navazuje na dlouhou historii sklářství na severu Česka. Zakladatel LASVITu Leon Jakimič řídí společnost s úctou k této tradici, ale zároveň s nadšením pro odvážný design a moderní technologie. Světelné instalace jsou dělané na míru danému místu a zákazníkovi. Do světa světla přináší LASVIT inovativní pohled a jejich instalace často umí měnit barvu, či reagovat na hudbu a pohyb. Klientům svítidla vytváří specifickou atmosféru a často i vypráví svůj vlastní příběh.

Více než 2 500 světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. V posledních letech spolupracoval LASVIT s mnoha známými světovými designéry, ale zároveň se stal odrazovým můstkem pro mladé a nadějné talenty. 

Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského, získal LASVIT prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“. Maxim Velčovský v roce 2020 získal ocenění nejlepšího kreativního ředitele roku, který uděluje prestižní Interior Design Magazine. 

LASVIT inspiruje svět, ale zdroj této inspirace se rodí doma, v srdci Lužických hor. Své sídlo má tak LASVIT od roku 2019 právě tam, v Novém Boru. Součástí komplexu je i skleněný dům – metaforický “maják sklářství” na severu Čech.  

#LasvitDesign #LasvitArtWalls