Akvaristika se v době pandemie stala oblíbeným koníčkem

Lidé se kvůli koronaviru doma dost nudili, tak si ve velkém pořizovali akvária. A byl to zdravotně prospěšný tah! I desetiminutové sledování ryb zlepšuje náladu, normalizuje tlak a upravuje srdeční frekvenci.

S postupným rozvolňováním vládních opatření to vypadá, že se náš život pomalu vrací do relativního normálu. Ano, možná se konečně blýská na trochu lepší časy! Vzpomínek na pandemii, domácí vězení a sociální izolaci však máme stále více než dost. Jednou z nich je třeba rybí akvárium. Také jste si ho někdy mezi první a druhou vlnou pořídili? Stejný nápad mělo hodně lidí, a to po celém světě. Koronavirus totiž vzkřísil akvaristiku!

Když katastrofa přinese i něco dobrého

Zatímco venku agresivně zuřil covid-19, kdekdo se snažil nějak zabavit, aby se úplně „nezbláznil“. Hledání nového uklidňujícího koníčku u mnohých skončilo právě ve zverimexu, kde se to malými tvory s ploutví jenom hemží.

„Bylo hezké vidět, jak se celé rodiny k tomuto hobby vracejí. Po letech úpadku zákazníci zase přicházeli, obdivovali ryby a kladli správné otázky ohledně jejich péče i výběru akvária. Nárůst takového zájmu skutečně nepamatuji,“ podotýká americký přírodovědec a prodejce ryb Joe Derek, který vlastní bezmála 30 sladkovodních nádrží a chovem těchto živočichů se zabývá skoro 60 let. A že je akvaristika jen lékem na nudu? Kdepak! Vliv na lidskou psychiku má doslova obrovský.

Koukám pod hladinu a jsem v pohodě

Na to, že kontakt s přírodou uklidňuje nervy jako máloco, vědci upozorňují poměrně často. Vnitřně spokojení býváme třeba v lese nebo v parku, kde nasloucháme ptačímu zpěvu, pozorujeme zeleň a dýcháme čerstvý vzduch. Podobný efekt má i sledování „avárka“.

„Je zřejmé, že většina osob nemá šanci vidět ryby, protože se nepotápí. Akvaristika jim vodní prostředí ale zpřístupní, navíc v pohodlí domova. Naše studie prokázala, že i desetiminutové sledování ryb tlumí stres, přispívá k normalizaci krevního tlaku a upravuje srdeční frekvenci. Lidé se díky tomu cítí šťastnější, uvolněnější a optimističtější,“ vysvětluje psycholog Mathew White z Evropského centra pro Životní prostředí a lidské zdraví. Jde tedy o zálibu, která funguje jako antidepresivum. A že tuhle psychologickou „medicínu“ musíte krmit a starat se o ní? Za ty výhody to přece stojí!

Zdroje: candgnews.com, bbc.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat