Van Bastenův volej nebo Ronaldova patička. Schickova trefa se zařadila mezi nejhezčí góly historie Eura

Pondělní úchvatná trefa Patrika Schicka do sítě Skotska se bezpochyby zařadí do výkladní skříně památných momentů fotbalového Eura. A ocitne se v luxusní společnosti. Hráči jako Marco Van Basten, Cristiano Ronaldo nebo Antonín Panenka totiž nedávali jen důležité, ale i parádní branky. Server iROZHLAS.cz vybral sedm tref z historie evropských šampionátů, na které budou nejen čeští fanoušci vzpomínat ještě dlouhé roky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo | Zdroj: Reuters

Antonín Panenka (Československo – Spolková republika Německo 2:2, 5:3 pen., Euro 1976, finále)

Nejstarší gól ve výběru je pro české a slovenské fotbalové příznivce zároveň tím nejsladším. Vršovický dloubáček Antonína Panenky vynesl československé reprezentaci historické zlato z Eura 1976. A špílmachrovi pražských Bohemians nesmrtelnost, penaltový dloubáček nese v zahraničí Panenkovo jméno.

Ronnie Whelan (Irsko – Sovětský svaz 1:1, Euro 1988, základní skupina)

Irové při svém debutu na velkém šampionátu zle zatápěli favoritům, a to i díky Ronniemu Whelanovi. Dlouholetá opora Liverpoolu ve druhém zápase proti Sovětskému svazu předvedla parádní volej – trefa byla o to unikátnější, že padla přímo z dlouhého autového vhazování.

Marco Van Basten (Sovětský svaz – Nizozemsko 0:2, Euro 1988, finále)

Irskou reprezentaci dělilo osm minut od postupu ze skupiny a vyřazení pozdějších mistrů Evropy Nizozemců. Kruh se uzavřel ve finále, kdy parta kolem Marca Van Bastena oplatila Sovětskému svazu porážku ze skupiny. Sám trojnásobný držitel Zlatého míče k tomu přispěl ikonickým volejem, kterým zvýšil po změně stran na 2:0.

Karel Poborský (Česko – Portugalsko 1:0, Euro 1996, čtvrtfinále)

Opakem nekompromisní Van Bastenovy rány byl dloubáček Karla Poborského, kterým poslal na Euru 1996 český výběr do semifinále. Poborský přitom nebyl jediný, kdo se na turnaji v Anglii blýskl chytrým lobem – už ve skupině překonal podobným způsobem chorvatský kanonýr Davor Šuker dánskou brankářskou legendu Petera Schmeichela.

Frank de Boer (Francie – Nizozemsko 2:3, Euro 2000, základní skupina)

Šlágr „české“ základní skupiny na Euru 2000 nabídl pět branek a radost domácích Nizozemců. Jeden z gólů padl i po nekompromisním přímém kopu z dobrých třiceti metrů v podání Franka de Boera, který usiluje o úspěch s oranjes jako trenér i na letošním šampionátu. Před 21 lety se nicméně stali mistry Evropy Francouzi.

De Boerův gól je na videu zhruba v čase 0:45.

Cristiano Ronaldo (Portugalsko – Maďarsko 3:3, Euro 2016, základní skupina)

Před pěti lety se Portugalci třásli o postup ze skupiny v závěrečném duelu s Maďary, v němž třikrát prohrávali. Nakonec i díky efektní patičce hvězdného Cristiana Ronalda vydřeli třetí remízu ve skupině, postup a ve finále i zlaté medaile.

Ronaldův gól proti Maďarsku je na videu zhruba v čase 4:25.

Patrik Schick (Skotsko – Česko 0:2, Euro 2020, základní skupina)

Gól z největší vzdálenosti v historii evropských šampionátů. Statistici vyměřili obdivuhodné ráně Patrika Schicka trajektorii dlouhou 49,7 metru, což výrazně překonalo dosavadní rekord bývalého německého záložníka Torstena Fringse.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme