Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chtěl, aby ministerstvo podpořilo jeho stížnosti na volby

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Instagram

Donald Trump ještě za svého působení v Bílém domě vyvíjel tlak na ministerstvo spravedlnosti, aby napadlo výsledky loňských prezidentských voleb, které stále odmítá uznat s odkazem na nepodložená tvrzení o volebních podvodech. Vyplývá to z dokumentů ministerstva, které od úřadu obdržel výbor Sněmovny reprezentantů a které se dostaly do rukou médií.

Trump v prosinci těsně před koncem svého mandátu odstranil z funkce tehdejšího ministra spravedlnosti Williama Barra, který spekulace o volebních podvodech odmítal. Tehdejší prezident pak Barrovu nástupci Jeffreymu Rosenovi poslal přes svého asistenta e-mail s dokumenty, podle nichž údajně docházelo k volebním podvodům v Michiganu. Učinil tak ještě předtím, než se Rosen oficiálně chopil úřadu. Žalobou Trumpových právníků založenou na stejných dokumentech se přitom o týden dříve odmítl zabývat soud.

Trump pak Rosenovi napsal znovu o dva týdny později. Tentokrát mu poslal návrh stížnosti, kterou chtěl, aby Rosen jménem ministerstva podal u nejvyššího soudu. Obsah stížnosti se přitom shodoval s dokumentem podaným generálním prokurátorem Texasu, který nejvyšší soud rovněž rychle zamítl.

Podobné tlaky na ministerstvo podle nově zveřejněných dokumentů vyvíjel Trumpovým jménem i jeho personální šéf Mark Meadows a soukromý advokát najatý Bílým domem.

Trump se tak podle dokumentů v posledních týdnech svého prezidentství horlivě snažil přimět ministerstvo spravedlnosti, aby využilo svého vlivu a autority k prosazení jeho stížností, které předtím selhaly u soudů i činitelů v jednotlivých státech. Tehdejší prezident tím podle listu The New York Times znovu porušil zavedenou zvyklost, podle níž ministerstvo spravedlnosti funguje nezávisle na Bílém domu.

"Prezident Trump se snažil zkorumpovat náš nejvyšší úřad pro prosazování spravedlnosti při bezostyšném pokusu zvrátit volby, které prohrál," řekla k obsahu dokumentů demokratická kongresmanka Carolyn Maloneyová, jež předsedá kontrolnímu výboru Sněmovny reprezentantů. Ten si dokumenty od ministerstva vyžádal v rámci vyšetřování událostí, jež vedly k útoku Trumpových příznivců na Kapitol z 6. ledna, kdy zákonodárci potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena.

Zástupci Donalda Trumpa ani Marka Meadowse nově zveřejněné informace zatím nekomentovali.

Trump neustále tvrdí, že je pravým vítězem voleb a že demokraté hlasování "ukradli". To se mu však nepodařilo prokázat u soudů, hlasování pak označili za férové činitelé v jednotlivých státech, i ve federální administrativě.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy