Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Antonín Šimela

    V roce 2014. Foto FB

    Antonín Šimela

    3. 6. 1939 Svinov – 14. 6. 2021

    Divadelní technik Divadla loutek Ostrava, příležitostný loutkoherec a herec. Proslavil se rolí bezpečnostního technika v inscenaci Radovana Lipuse Z Deniku Ostravaka (2007).

    Jako kluk začínal s voděním loutek v Dřevěném království, to mu bylo osm let. Do Divadla loutek nastoupil v roce 1959. A svůj život s tímto divadlem spojil na více než šedesát let. První dekády jako osvětlovač, vyhlášený mistr světel, a od roku 2007 jako svébytný a svérázný herec.

    Ke svým narozeninám v roce 2014 dostal vyobrazením sebe jako Spidermana. Foto Alexandr Satinský

    V rozhovoru pro deník Ostravan (20. dubna 2019) na svůj vstup do Divadla loutek vzpomínal: V padesátém devátém jsem tam nastoupil. V třiapadesátém bylo Divadlo loutek založeno. Tehdy se jmenovalo Krajské divadlo loutek. Ale já jsem už předtím byl v takzvaném Dřevěném království. To byla vlastně amatérská loutková scéna, kde se o nedělích hrály pohádky. Tak já jsem tam vodil loutky. Marionety. Ale pamatuju si, jak se z Dřevěného království stalo profesionální loutkové divadlo. V roce 1953. Hrál se Děda Mráz. Režíroval Miloš Zapletal. Hráli Jiří Volkmer, Dušan Feller a další. Řada z nich už nežije. Já jsem nebyl žádný divadelník. Pracoval jsem ve Vítkovicích jako elektrikář. Ale od dětství jsem statoval v operách. Jako stálý statista. Jako malý synek. Přivydělával jsem si v křoví. V Rigolettovi a v dalších.“

    Bezpečnostní technik v Deniku Ostravaka. Foto R. Polášek

    Z představení Deniku Ostravaka v červnu 2019. Foto FB

    Jako herec se proslavil v roce 2007 v inscenaci Radovana Lipuse Z Deniku Ostravaka. Jeho tři výstupy v roli bezpečnostního technika vždy byly velmi třaskavou náloží komiky. Touto rolí proslul, stal se „nejslavnějším ostravským nehercem“. Vystupoval pak i v dalších Lipusových inscenacích v Divadle loutek (Šaryk vzpomíná, 2013, Nastupovat! Děják z rychlíku, 2016). Na Skupově Plzni se jeho jménem od roku 2007 každoročně uděluje Cena Antonína Šimely za osobitý, specifický herecký výkon. Jako osvětlovač nasvěcoval i festival Janáčkovy Hukvaldy.

    Zemřel náhle. Ještě v neděli v plné síle oslavil svůj svátek. O jeho úmrtí informoval Divadelní noviny Radovan Lipus. Zprávu potvrdilo Divadlo loutek (zde).

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 16. června 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Antonín Šimela

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,