Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neviditelný závod o čas.“ Maďar o nebezpečí mutací. Třetí dávka vakcín už za rok

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
16. června 2021
05:00

Se současným vývojem epidemie v Česku je epidemiolog Rastislav Maďar spokojený a doufá, že se situace bude vyvíjet i nadále dobře. Jak však řekl v Epicentru Blesk Zpráv, jeho úkolem je předpokládat i ty horší varianty a připravit se tak, aby k nim nedošlo. Jaký scénář nás podle něj čeká? Proč by v novém školním roce měly děti opět nasadit roušky a v čem spočívá zákeřnost indické varianty  koronaviru?

Jedním ze zásadních nástrojů boje proti koronaviru jsou roušky, které, ač už nejsou povinné venku, na pracovištích ani při vyučování, podle našeho předního specialisty na epidemie z vnitřních prostor přes léto nezmizí: „Zavedení zpět je velmi obtížné. My jsme byly jedna z mála zemí, která je loni povolila odložit i ve společných vnitřních prostorách a potom to přispělo k tomu, že se stupňovala virová nálož, a když bylo potřeba zasáhnout, tak k tomu nebyla politická vůle. Letos už si to nikdo neriskne, protože máme obavu z nových mutací.“

Podle jeho, prozatím jen osobního názoru, by se roušky měly od září vrátit i do škol:  „Vzhledem k tomu, že se lidé budou vracet z dovolených na poslední chvíli, tak já bych se cítil komfortněji, kdyby se děti vrátily do školy na prvních pár týdnů s rouškami.“  Maďar by rád vstoupil do nového školního roku s tím, že tam, kde to půjde, bude PCR test, a ve zbytku budou jen ty nejkvalitnější antigenní testy, které obstály ve studiích, a nebude se tak opakovat situace, kdy se do škol objednaly nekvalitní testy.

Závod o čas

V Česku je momentálně proočkována pouze pětina dospělého obyvatelstva, což je pod průměrem Evropské Unie, kde je takto vakcinována až polovina obyvatel. „Možná už tady hrajeme zatím neviditelný závod s indickou variantou, která už se tady může pomalu šířit. My víme z jiných zemí, že když se někam dostane, kde už je britská varianta, tak je schopna ji za jeden až dva měsíce vytlačit z území, protože je infekčnější. A na ni fungují jen dvě dávky očkování,“ vysvětlil Maďar. A přidal apel na své spoluobčany, aby se přes léto nechali očkovat: „Je to závod o čas, jestli proočkovanost dvěma dávkami, bude dostatečně rychlá, aby to předběhlo rozšíření té indické varianty.“

Video  Smejkal o vládní spolupráci: „Trošku z nás blbce udělali." Pandemii na podzim vidí optimisticky  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Klíčovou roli zde bude hrát i sekvenování, které podle děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity momentálně zvládáme a máme pod kontrolou, ale otázkou je, zda tomu tak bude i při větším počtu nakažených, a proto se musíme co nejlépe připravit. Indická varianta je nejen infekčnější než doposud známé varianty a posouvá tak hranici pro dosažení kolektivní imunity, ale má za následek také to, že v nemocnicích končí stále mladší pacienti.

Třetí dávka vakcíny

„Naši odolnost vůči novým variantám by měla zvýšit třetí dávka, která bude pravděpodobně někdy za rok a měla by být trošku jiná, měla by zohledňovat ty nově cirkulující varianty,“ uvedl Maďar s tím, že primárně by se tato dávka týkala těch nejrizikovějších skupin populace. „Nemyslím, si že po té třetí dávce bychom se měli dostat do situace, že bychom museli očkovat každoročně jako při chřipce. Myslím, že bude stačit přeočkovat jednou za několik let, pokud vůbec,“ načrtnul Rastislav Maďar poměrně optimistický plán očkování.

Jak hodnotí svou spolupráci se staronovým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO)? V čem tkví zákeřnost indické varianty? Kdy si školáci budou moci zazpívat na hudební výchově? Více se dozvíte při sledování celého záznamu čtvrtečního Epicentra Blesk Zpráv.

zirioges ( 16. června 2021 11:39 )

Maďar je ohrožený druh a musí se připravit na podzimní chřipkové období... je první na řadě
My ostatní s přirozenou imunitou jsme v pohodě

Milunavivi ( 16. června 2021 11:07 )

Paneboze co to je zase za "epidemiologa", kde ho vyhrabali???

kozinozka ( 16. června 2021 10:51 )

I na jiné diagnózy vám lékař vnutí léčivo, které není pro vás to nejbezpečnější. To zjistíte až z letáku, ale lékař dále tvrdí, že nemáte indikaci a může lék směle brát. V lékarně byli opatrnější, a doporučili léčbu ještě s lékařem konzultovat. Takže boj pacientaw s lékařem, a to je to poslední, když by to šlo řčešit jednoduše změnou léčiva, když možností je více..

obessenalucerne ( 16. června 2021 09:10 )

V těch čínských laboratořích pro výzkum a vývoj biologických zbraní panuje úděsný nepořádek. Je div, že se nestalo něco již dřív. A máme kliku, že tenhle koronavir, který jim unikl, má jen malou smrtnost. Zajímavější bude, až jim unikne něco pořádného.

Ievice-je-smegma ( 16. června 2021 09:04 )

Virus od soudruhů z čínského Wu-chanu změnil svět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa