Google představuje novinky pro Android, jsou pro všechny

Google představuje novinky pro Android, jsou pro všechny
2021-06-15T18:37:09+02:00
• 16. 6. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Google poměrně pravidelně představuje novinky pro Android, ale zpravidla se týkají prvně smartphonů Pixel, po nějakém čase se objeví i na dalších zařízeních. Dnes zde máme ale ohlášení nových funkcí, které jsou pro všechny majitele smartphonů s Androidem novější verze.

6 novinek pro Android

První novinkou je ve své podstatě rozšíření varování před zemětřesením. Funkce se již nějakou dobu nabízí uživatelům Androidu v některých zemích. Nově se ale dostane v druhé polovině roku do zemí jako Turecko, Filipíny, Kazachstán, Kyrgyzská republika, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán. Plánuje se globální zavedení, jen to bude nějakou dobu trvat. O funkci ani nemusíte vědět, ale v případě zemětřesení dojde varovné hlášení přímo na smartphone.

Další novinka se týká aplikace Zprávy pro Android, kde nově budete moci „ohvězdičkovat“ zprávy. V podstatě se jedná o označení, kdy vybrané zprávy jsou dostupné následně přes vyhledávání v nové kategorie. Dá se říci, že je to systém označování za oblíbené. Doplňkem je navíc úprava klávesnice Gboard, kde půjde vytvářet speciální emoji přes Emoji Kitchen.

Došlo i na rozšíření možností asistenta, kde nově lze ovládat aplikace, takže bude možné nejen aplikaci otevřít, ale také upřesnit dotaz například pro zobrazení konkrétních informací nebo půjde navigovat přímo do vnitřní struktury aplikace.

Došlo na vylepšení přístupnosti, kdy půjde ovládat mobil hlasem jen v případě, že se na něj díváte. Jde tedy o detekci očí. Jakmile se na mobil nedíváte přímo, tak nebude reagovat. Funkce je k dispozici v beta verzi a ještě se na ní bude pracovat.

Poslední vylepšení se týká Android Auto. Google nově nabízí nové přizpůsobení, kde lze manuálně zvolit tmavý režim, posuvník doznal změn o dodatečné tlačítko zpět nahoru nebo abecední zrychlený výběr. Také přibyla lepší podpora pro WhatsApp a Zprávy.

Všechny tyto novinky budou dostupné v druhé polovině roku. Jen varování před zemětřesením nebude v globálním měřítku dostupné, to až později.

 

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Živný

16. 6. 2021, 22:24

To nechápu: „vylepšení přístupnosti, kdy půjde ovládat mobil hlasem jen v případě, že se na něj díváte“ se mi zdá jako zhoršení přístupnosti… Zejména v autě (mám jen hloupé rádio) mi čumění do telefonu vychází jako podstatně horší varianta než hlasové ovládání, jelikož je poněkud vhodnější sledovat vozovku :-( Ve výsledku tak vyjde nejlépe zastavit, vytočit číslo a pak zase jet. Resp. zastavit, přenastavit navigaci a pak opět pokračovat v cestě, což i tak je trochu nebezpečnější než ovládat mobil hlasem během plynulé jízdy…

Přemysl Vaculík

VIP 17. 6. 2021, 6:21

Ale tady jde o funkcionalitu přístupnosti, ne běžného ovládání hlasem.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat