Zastupitelé schválili investiční záměr na obnovu Nového zámku

TISKOVÁ ZPRÁVA
Budova zámku
 

 
 

Vyškov, 16. června 2021 – Zastupitelé Vyškova v minulém roce velkou většinou hlasů rozhodli o tom, že město nechá vypracovat rozsáhlý generel obnovy Nového zámku a jeho okolí. Následně byli seznámeni s jeho konkrétní podobou a nyní se shodli na zahájení první fáze rekonstrukce. Ta se zaměří na samotnou budovu zámku a přípravu prostor pro novou expozici.

Generel Nového zámku a jeho okolí navrhuje postupnou obnovu zámku, kultivaci zahrady i pivovarských prostor, včetně výstavby některých nových objektů. „V prvním kroku je pro nás nicméně prioritou právě zámek. Už delší dobu chátrá a je využíván jen z malé části. Město má navíc budovu ve svém vlastnictví, takže nemusíme řešit odkupy či případné majetkové spory,“ vysvětluje místostarosta města zodpovědný za kulturní památky Josef Kachlík, proč zámek přichází na řadu jako první.

Tvůrci generelu navrhli rekonstrukci Nového zámku v duchu a dispozici objektu z 18. století. „Této myšlenky se chceme držet. Obnoví se například průhledy jednotlivými místnostmi, kamenné obložení dveří, klenby a především barokní sál v prvním patře,“ zmiňuje radní Blanka Mikulková. Návrat k původní podobě má završit zvýšení věžové brány, rondelu a vybudování přístavby, která je spojí. „To však v této fázi neplánujeme. Důležitější je pro nás vytvoření zázemí obslužného dvora a výtahu, abychom mohli snadno realizovat expozici,“ doplňuje Mikulková.

Přestože zámek získá původní proporce, využíván bude zcela novým způsobem. „Rádi bychom zde vybudovali interaktivní expozici moderní armády,“ nastiňuje radní Mikulková ideu využití zámku, která má být spjata s vojenskou historií města a svou interaktivitou nalákat návštěvníky, mezi nimiž by měly hrát důležitou roli rodiny s dětmi.

Ještě letos by mělo z veřejné soutěže vzejít jméno architektonické kanceláře, která vypracuje podrobnou projektovou dokumentaci. „Teprve na jejím základě můžeme žádat o stavební povolení a především o dotace. V letech 2021-2027 budou postupně vypsány evropské dotační tituly na opravu kulturních památek, kam právě vyškovský zámek spadá,“ vysvětluje Mikulková.

Kvůli kontrole průběhu stavebních prací, přípravě expozice i pro celkový dohled byly již nyní zřízeny tři komise. V nich zasednou kromě tvůrců projektu, vyškovských zastupitelů, politických představitelů města a úředníků také například zástupce armády nebo ředitel zábavního vědeckého parku Vida! v Brně.

Odhadovaná částka finančně i časově náročné investice v podobě první fáze obnovy se pohybuje kolem 160 milionů korun. Její realizace by měla proběhnout v průběhu následujících šesti let.

Interiér zámku.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 16.6.2021 / 16.6.2021

Počet návštěv: 656
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém