Žijeme v době narcisů. Jak ji zvládnout, když člověk není mladý a zdravý
Ilustrační foto: Ingimage

Žijeme v době narcisů. Jak ji zvládnout, když člověk není mladý a zdravý

16. 6. 2021

V současné generaci dospívajících je trojnásobně více osob s narcistickou poruchou, než mezi lidmi ve věku nad pětašedesát let. Závěr rozsáhlého dotazníkového průzkumu potvrzuje názory psychologů, kteří mladé lidi označují za mnohem více sebestředné, než je běžné celkově v populaci.

Existuje výraz „generace já“, kterým bývají označování mladí lidé, kteří tráví velkou část života na Instagramu a dalších sociálních sítích, na nichž zveřejňují své fotografie a vzájemně se ujišťují, že jsou skvělí. Někteří psychologové používají výraz „epidemie narcismu“ a označují tento trend za jeden z největších rozdílů mezi mladou a starší generací. Průzkum provedený mezi americkou a evropskou mládeží přinesl pozoruhodné číslo: šedesát čtyři procent mladých lidí uvedlo, že jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby na Instagramu získali více sledovatelů a lajků a upřesnili, že denně myslí na to, jak si vylepšit svou osobní image.

„Rozdíl mezi mladými a lidmi ve vyšším věku je v tomto směru obrovský. Současná seniorská generace má mnohem větší schopnost sebeovládání se a je skromnější. Ovšem lidé, kteří se od dětství soustředí hodně sami na sebe, mají pak i ve vyšším věku větší sklon k narcismu, než lidé, kteří jsou přirozeně empatičí. I když je pravda, že hlavní negativní vlastnosti lidí s narcistní poruchou, jako je přecitlivělost a tvrdohlavost, se v průběhu života zmírňují a zvyšuje se míra jejich sebeovládání. Přesto se už nyní dá odhadnout, že až současní mladí lidé zestárnou, bude zůstane mezi nimi mnohem více narcistních osobností, než je mezi současnými seniory,“ uvedli v závěru své studie docent William Chopik a profesor Kevin Grimma. Stojí za názorem, že úbytek zahleděnosti do sebe a pocitu výjimečnosti s věkem slábne. „Většinu lidí život naučí pokoře. Stačí je projít si zaměstnáním, kde se musíte naučit pracovat jako součást týmu, a mnozí lidé časem zjistí, že nejsou tak výjimeční, jak si mysleli,“ uvedli v závěru své studie.

O narcismu se začalo mluvit v poslední době v souvislosti s pandemií. Zatímco většina lidí vyššího věku trpělivě snášela vše nepříjemné, co pandemie přinesla, mladí lidé si mnohem více stěžovali, že se jim špatně dýchá v rouškách, že nemohou do společnosti, mnohdy reagovali nepřiměřeně, úzkostně a byli méně ochotni přijímat opatření spojená s bojem proti koronaviru.

Podobnou situaci zažilo mnoho rodin. „Vnučka se neustále fotí na Instagram s různými typy roušek a respirátorů, má je pod nosem a píše k těm fotkám, že nemůže dýchat, že se dusí. Mně to připadá směšné, ale ona říká, že ji podporuje hodně lidí, že má hodně takzvaných fanoušků. Já bych se styděla někde veřejně hlásat, že se v roušce dusím, když vím, že lékaři v rouškách běžně operují několik hodin a i v mnoha jiných profesích je její používání běžné. Přijde mi, že vnučka a její kamarádky jen vyhledávají, jak se dělat zajímavé. Paradoxně se tak stávají součástí stáda a zajímavé vůbec nejsou,“ přemítá šestašedesátiletá Šárka.

Podobný názor má i sedmdesátiletý Petr, bývalý lékař: „Vím, že se o mně říkávalo, že jsem sebestředný, až egoistický. No ano, uznávám, že to se mnou žena neměla lehké, moje práce pro mě byla důležitá, na rodinu jsem neměl čas, k tomu jsem si dopřával koníčky. Ale to, co vidím na vnukovi, mě děsí. On se zabývá jen sám sebou. Neustále se pozoruje, rozebírá své pocity, názory. Přitom je mladý, nezkušený, takže v podstatě žádné názory nemá, ale kdejakou pitomou myšlenku  prezentuje za svou a ještě si ji dává na sociální sítě. Jestli ho to nepřejde, bude to mít v životě těžké, já bych nikoho takového v týmu nesnesl.“

Narcismus bývá často líčen jako neškodná, víceméně směšná porucha osobnosti. Prostě někdo má sám sebe tolik rád, že se sám sebou stále zabývá a myslí si, že je nejkrásnější, nejchytřejší, nejlepší ve všech směrech. Takže by se řeklo, že vlastně nikomu nemusí moc vadit.

Jenže takoví narcisové dovedou pořádně komplikovat život svému okolí. Zejména lidé vyššího věku, kteří nejsou zvyklí být v centru pozornosti, opravdu nejsou schopni pochopit, proč si někdo naprosto průměrný myslí, že by neustále v centru pozornosti být měl. A vlastně ani nemají důvod pokoušet se to pochopit.

Narcismus je zkrátka jeden z jevů, které skvěle ukazují mezigenerační rozdíly v přístupu k životu. A přežít s takovým mladým narcisem se dá jedině tak, že člověk bude doufat, že narcis jednou zestárne a jeho narcismus aspoň trochu povadne.

psychika sebevědomí
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.