Hlavní navigace

Dovolená v tuzemsku se může prodražit o turistické příplatky. Víme, kolik stojí

16. 6. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Města a obce mohly letos zvýšit místní poplatek až na 50 korun. Vzhledem k nelehké situaci ubytovacích zařízení to však udělala jen menšina.

Místní poplatky z pobytu byly zavedeny novelou zákona o místních poplatcích s účinností od 1. ledna 2020. Jsou náhradou dříve fungujících dvou složek: místního poplatku z ubytovací kapacity a poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt. Poplatníkem je osoba, která není v obci přihlášená, předmětem je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu a plátcem místního poplatku z pobytu je poskytovatel daného pobytu. Ten je povinen vybrat poplatek od poplatníka.

Co se dozvíte v článku
  1. Poplatky se zvedají i ruší
  2. Krajská města
  3. Severní a západní Čechy
  4. Jižní Čechy
  5. Vysočina
  6. Severní Morava
  7. Jižní a východní Morava

Poplatky se zvedají i ruší

Poplatky jdou do rozpočtů obcí a jsou to právě ony, které stanovují jejich výši vyhláškou. V loňském roce činila maximální sazba 21 korun za každý započatý den pobytu, od 1. ledna 2021 se jedná o 50 Kč. Obecní úřad Lipno nad Vltavou bez předchozího varování zvedl turistické poplatky z 21 na 50 korun za dospělou osobu na noc. Což je citelné hlavně pro hosty, řekla pro Lidovky.cz vedoucí recepce Lipno Lake Resortu Andrea Zelenka Simovová. Podobně se se zdražením musí vypořádat také majitelka ubytování Ledňáček ve Valticích. Ráda bych upozornila především na skokové navýšení poplatku z pobytu v naší obci – z loňských 21 na 30 korun. Vedení naší obce bohužel vůbec nezohlednilo současnou těžkou situaci nás ubytovatelů. Tyto a ostatní náklady budeme letos kompenzovat na úkor našich rezerv z minulých let, popsala Tereza Tučková

V Mariánských Lázních došlo ke zvýšení o 9 korun – z 21 Kč na 30 Kč s tím, že kdyby byla lepší situace, využili by možnosti zvednout poplatek na maximální výši 50 korun. Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina přiznal Karlovarskému deníku, že to byl původně jejich plán, protože poplatek je jedna z mála možností, jak města zaměřená na cestovní ruch mohou své příjmy navýšit. Druhou možností je navýšení různých místních poplatků pro obyvatele, ale touto cestou se ubírat nechceme, doplnil. V Karlových Varech sazba poplatku z pobytu činí 21 Kč, ale od 1. září 2021 se zvýší na maximálních 50 Kč v případě délky pobytu do pěti dnů (4× přenocování). U pobytu delšího než pět dní zůstane sazba 21 korun. 

Město Opava se rozhodlo pomoci poskytovatelům úplatného pobytu, tedy hotelům, penzionům a ubytování v soukromí tak, že letos jejich zastupitelé schválili návrh na zrušení pobytového poplatku od 1. dubna 2021. Ten by činil 21 korun za ubytovanou osobu a den. Podobně místní poplatek z pobytu odpustilo i město Plzeň. Radní pro ekonomiku David Šlouf řekl Plzeňskému deníku, že plátcům místního poplatku z pobytu, kteří jej odvedli v loňském roce, poskytne město dar ve výši odvedeného poplatku a v letošním roce hodlá zrušit účinnost městské vyhlášky o povinnosti placení těchto poplatků. 

Místní poplatek z pobytu se od 1. ledna 2021 až do 31. prosince 2022 nevybírá ani v Olomouci. A pro letošní rok jej zrušili i v Kroměříži. Důvodem je snaha podpořit provozovatele hotelů, penzionů a dalších ubytovacích služeb, jejichž podnikání patřilo k těm velmi zasaženým opatřeními státu proti epidemii koronaviru, uvedl pro Týdeník Kroměřížska starosta Jaroslav Němec s tím, že loni činil v Kroměříži poplatek pět korun za den a město tak přijde přibližně o 100 tisíc korun. 

Krajská města

Průměrná výše místního poplatku za pobyt je díky městům, která poplatek odpustila nebo nevybírá, 15 korun. Nejvíce si turisté připlatí v Ústí nad Labem, a to 30 Kč.

Místní poplatky z pobytu v krajských městech
Město Cena
Plzeň 0 Kč
Pardubice 0 Kč
Olomouc 0 Kč
Jihlava 12 Kč
České Budějovice 15 Kč
Hradec Králové 15 Kč
Liberec 19 Kč
Zlín 19 Kč
Praha 21 Kč
Karlovy Vary 21 Kč
Brno (střed) 21 Kč
Ostrava 21 Kč
Ústí nad Labem 30 Kč

Podle analýzy místních poplatků agentury CzechTourism v letech 2016 až 2019 

V Pardubicích nebyl stanoven poplatek z ubytovací kapacity ani poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt. Pardubice tak za místní poplatky v cestovním ruchu neobdržely žádné příjmy a jejich rozpočet se tak nezvýšil o částku přibližně ve výši 3,7 milionu korun.

Severní a západní Čechy

V městech severních a západních Čech se ceny za místní poplatek liší až o 46 korun (od 4 Kč v Mladé Boleslavi po 50 Kč ve Františkových Lázních). Průměrná výše poplatku je 24 korun.

Místní poplatky z pobytu v severních a západních Čechách
Město Cena
Mladá Boleslav 4 Kč
Litoměřice 15 Kč
Česká Lípa 19 Kč
Děčín 20 Kč
Trutnov 20 Kč
Jablonec nad Nisou 21 Kč
Jánské Lázně 26 Kč
Lázně Bělohrad 30 Kč
Mariánské Lázně 30 Kč
Františkovy Lázně  50 Kč

Jižní Čechy

V jižních Čechách ke zvýšení na 50 korun přistoupilo pouze výše zmíněné Lipno nad Vltavou. Průměrná cena je v této oblasti 27 Kč.

Místní poplatky z pobytu v jižních Čechách
Město Cena
Klatovy 16 Kč
Modrava 19 Kč
Strakonice 20 Kč
Tábor 21 Kč
Domažlice 21 Kč
Železná Ruda 25 Kč
Český Krumlov 30 Kč
Kašperské Hory 30 Kč
Třeboň 35 Kč
Lipno nad Vltavou 50 Kč

Vysočina

Na Vysočině je průměrná cena místního poplatku 17 korun. Žádné z vybraných měst nepřistoupilo ke zvýšení a ceny tak města dodržela ve výši dříve stanoveného maxima v podobě 21 korun.

Daně x

Místní poplatky z pobytu na Vysočině
Město Cena
Havlíčkův Brod 10 Kč
Třebíč 10 Kč
Pelhřimov 15 Kč
Chotěboř 15 Kč
Žďár nad Sázavou 20 Kč
Telč 20 Kč
Jindřichův Hradec 21 Kč
Nové Město na Moravě 21 Kč

Severní Morava

Na severní Moravě kromě Jeseníku také nedocházelo ke zdražování a průměrná cena místního poplatku z pobytu je 12 korun.

Místní poplatky z pobytu na severní Moravě
Město Cena
Opava 0 Kč
Nový Jičín 0 Kč
Karviná 6 Kč
Frýdek Místek 10 Kč
Třinec 10 Kč
Bruntál 15 Kč
Hradec nad Ostravicí 19 Kč
Karlova Studánka 21 Kč
Jeseník  30 Kč

Jižní a východní Morava

Průměrná cena poplatku na Moravě je 23 korun s tím, že nejméně za něj turisté zaplatí po Kroměříži, kde jej odpustili v Uherském Brodě a Znojmu. Nejvíce naopak ve Valticích nebo v Rožnově pod Radhoštěm. 

Místní poplatky z pobytu na jižní a východní Moravě
Město Cena
Kroměříž 0 Kč
Uherský Brod 10 Kč
Znojmo 10 Kč
Hodonín 15 Kč
Vranov nad Dyjí 18 Kč
Uherské Hradiště 20 Kč
Mikulov 21 Kč
Velké Karlovice 21 Kč
Lednice 30 Kč
Luhačovice 30 Kč
Valtice  50 Kč
Rožnov pod Radhoštěm 50 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).