Výživa a zdravá strava,  Zdraví,  Životní styl

Tip pro vás: Superfoods

Následující článek připravila před časem pro Meduňku naše spolupracovnice Kateřina Boesenberg, představuje v něm některé potraviny, které je pro jejich účinky na zdraví dobré zařadit  do jídelníčku…


Superfoods — co to je?
Superfoods neboli superpotraviny jsou potraviny, které mají léčebný a některé i omlazující (!) potenciál. Jejich pravidelná konzumace je pro nás vždy nějakým způsobem zdravotně prospěšná. Původně se do této skupiny řadily především různé druhy ovocných plodů jako acai, mangosteen či noni, v současné době se však díky rozšíření výzkumu a zveřejnění výsledků klinických studií skupina superfoods značně rozrostla. Mnohé potraviny patřící do této skupiny najdeme i v naší kuchyni.

Červené zelí
Není jasné, jak a kdy se zelí v Evropě objevilo, patrně ho sem přinesli keltští osadníci, kteří mu hojně holdovali. Používali ho nejen jako potravinu, ale také jako “všehohoj”. Červené zelí si označení superpotravina zaslouží právem. Rudá až tmavě fialová barva odráží vysoké hodnoty červeného pigmentu anthocyanínu, jehož silné antioxidační účinky chrání organismus proti rakovině a chronickým onemocněním. Kysané zelí je skvělé pro zdraví tlustého střeva a dušené zelí efektivně snižuje cholesterol. Čerstvá šťáva ze zelí nejenže pomáhá hojit žaludeční vředy, ale je vhodná i pro ty, kteří žádné vředy nemají. Její pravidelná konzumace udržuje zažívací trakt zdravý a reguluje hodnoty bakterie H. pylori tak, aby se v zažívání nepřemnožila. Pokud chcete zelí vařit, používejte pouze čerstvé nebo přirozeně kysané, nikoli sterilizované v lihovém octu. Pro vaření a ochucení užívejte přírodně fermentovaný ocet jablečný, nikoli lihový.

Kumara
Sladké brambory neboli kumary jsou používané více než 10 000 let, což potvrdily nedávné nálezy v peruánských jeskyních. Tyto oranžovo – fialové brambory jsou plodinou Jižní Ameriky a jako první je Evropě představil Kryštof Kolumbus. Sladké brambory je nejlepší tepelně upravit v páře (ne ve vodě) nebo pečením s trochou zdravého tuku, např. olivového oleje tak, aby se zabránilo ztrátě antioxidantů a aby došlo k uvolnění betakarotenu. K pečení však nikdy nepoužívejte olivový olej extra virgin, má nízkou hodnotu pálení (90 °C). Přesažení této teploty způsobí uvolňování škodlivých rakovinotvorných látek. Kumary jsou vynikající alternativou klasických brambor díky nízkému glykemickému indexu a tvoří tak vhodnou protravinu i pro diabetiky typu II. Pro rychlejší přípravu si můžete kumary předdusit a poté dopéct v troubě.

Červená cibule
Cibule se používala už před 5 000 lety v Asii, na středním Východě a v Egyptě, o jejím významu svědčí fakt, že se dokonce používala jako platidlo. Popsat superpozitivní účinky cibule by zabralo celou stránku. Zdá se, že umí úplně vše — je protizánětlivá, má silné antioxidační účinky, chrání srdce, podporuje zdraví kostí, zlepšuje kvalitu pojivových tkání a je protialergická.
Cibule si zachová své veškeré vitamíny a minerály a jiné léčivé látky, pokud ji použijeme buď čerstvou do salátu nebo přihodíme do polévky na 2-3 minuty po dovaření. Vynikající je také cibule pečená, která sice vysokou teplotou ztratí některé své vitamíny, ale jiné léčivé látky se uchovají.

Dýně
Dýně původně pochází ze Severní Ameriky. Představuje vynikající zeleninu “dva v jednom”, díky své pevné slupce je možné ji uchovávat po mnoho měsíců, a s ní i její vitamíny a minerální látky. Barva vnitřního masa dýně poukazuje na obsah a hodnoty polyfenolů a také vitamínů jako je například betakaroten. A tomu ještě střeží malý poklad přímo ve svém středu — unikátně vysoké hodnoty zinku a esenciální mastné kyseliny omega 3 ve svých semínkách. Kaloricky velmi přijatelná a nutričně klinicky velmi zajímavá dýně je dietology doporučována při redukčních programech, při vysoké hladině cholesterolu, k udržování integrity kůže a tkání a dobrého zraku. Nejzdravější příprava dýně je obdobná jako příprava kumary – vaření v páře nebo  pečení v troubě s přidáním zdravého oleje.

Oregáno, tymián, rozmarýna
Skvělé zimní koření, tzv. zimní supertrojice. Chrání proti nachlazení, jsou dezinfekční. Podporují zažívání, stimulují imunitní systém. Mají delikátní chuť a vysoký obsah esenciálních olejů, který jim dodává jejich silné aroma. Pokud víte, že budete vařit pokrm delší dobu, přidávejte tymián a oregáno až ke konci vaření. Rozmarýnu můžete přidat již při přípravě.

Kaštany
Kaštany se od ostatních ořechů liší nižším obsahem tuků a vyšším obsahem škrobu. Jsou vhodné pro děti, starší lidi i pro sportovce při rekonvalescenci, pomáhají regenerovat. A pokud vám náhodou nějaké zbydou, rozmixujte je se lžící medu a udělejte si pleťovou masku.

Krůta
Pro ty, kdo se bez masa neobejdou, je krůta mezi masy jednoznačně nejlepší alternativou. Správně připravená krůta v jedné porci nejenže obsahuje 65 % denní dávky bílkovin, ale i pouze 12 % denní dávky tuku. Méně známým faktem u krůtího masa je i zajímavý obsah selenu, který hraje významnou roli při regulaci správné funkce štítné žlázy. Veškerá masa je kvůli možnému vzniku nebezpečných heteroamínů (vznikají při vysoké teplotě například právě při smažení) vhodnější připravovat při nižší teplotě (nepřesahující 120 °C) na pánvi, grilu nebo v troubě.

Svařené červené víno (a hřebíček, skořice a zázvor…)
Sklenka kvalitního červeného vína denně (125 ml) je vynikajícím zdrojem flavanoidů chránících proti volným radikálům. Koření přidávané do svařeného vína (hřebíček, skořice, zázvor) má jednak vysoké antioxidační skóre, které tento účinek červeného vína zvyšuje, a zároveň prohřívá. Ovšem pozor — i zde platí staré známé úsloví“všeho s mírou”. Jedna či dvě sklenky mají na organismus pozitivní účinek, nadbytek však škodí a alkohol v nadměrném množství se v těle chová jako volný radikál, zatěžuje játra a způsobuje záněty.

Horké kakao
Za kakao můžeme poděkovat mayské civilizaci, ačkoliv tak, jak ho Mayové pili (studené a okořeněné), by nám asi příliš nechutnalo. My jsme zvyklí pít kakao teplé  a sladké, a za tuto podobu zase vděčíme Španělům. Od 16. století se kakao v Evropě podávalo jako lék, například při léčbě záchvatů zlosti a špatné nálady, možná  dotyčný pacient trpěl nedostatkem hořčíku nebo tryptofanu, což jsou látky v kakau bohatě obsažené. Pravé horké kakao obsahuje 2x více antioxidantů než červené víno. A čemu za to vděčí? Právě a pouze jeho zahřátí.

 

 

 

Koupit Meduňku