Vyzrajte na hmyz a klíšťata pomocí přírodních repelentů

Tráva na loukách i v lese po letošních vydatných jarních deštích vystřelila vzhůru raketovou rychlostí, a jindy příjemné a bezstarostné procházky v přírodě  se začínají zatemňovat obavami z klíšťat číhajících právě ve vysoké trávě.

Klasické repelenty z drogerií či lékáren jsou mnohdy zbytečně drahé, a navíc vám prokážou minimální službu, pokud se nestříkáte několikrát denně. Existují přitom zcela jednoduché, účinné a mnohem šetrnější způsoby, jak od sebe odpuzovat klíšťata a komáry, obzvláště sáhnete-li po starých osvědčených bylinkách… Znáte některé z nich?

Hřebíček

Kromě toho, že je vyhledávaným antioxidantem, působí protizánětlivě a proti bolesti, má tento zázrak z přírody ještě jednu velmi užitečnou vlastnost, kterou oceníte zejména v letních měsících. Odpuzuje totiž klíšťata a komáry. Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí repelent, cestou z práce nebo procházky se zastavte v obchodě pro balení hřebíčku a Alpu, a doma pak jednoduše celé balení hřebíčku vysypejte do Alpy (poměr cca 20 g hřebíčku na 200ml balení alpy). Aby se vám celé balení do lahvičky vešlo, budete muset trochu odlít, případně repelent louhovat ve větší sklenici.

Macerovat nechte minimálně týden (ideálně měsíc pro ještě výraznější účinek) při pokojové teplotě, dokud tekutina nezíská tmavě hnědou barvu. Poté repelent přeceďte přes jemné sítko a přelijte do lahvičky s rozprašovačem případně do klasické lahvičky. Repelentem se pak můžete potírat nebo stříkat rozprašovačem přímo na kůži.

Pozor! Výluh z hřebíčku mírně barví, proto rozhodně nestříkejte na bílé oblečení! Repelent patří přímo na kůži, a to především v oblasti kotníků a spodní části nohou, zápěstí a krk. Kromě účinku proti klíšťatům má výrazný odpudivý účinek také proti komárům!

Bylinky s octem

Připravte si silný čaj z rozmarýnu, levandule či šalvěje (10 g bylinek na cca 1/2 litru vody). Bylinky můžete i různě namíchat. Po zalití bylinek horkou vodou nádobu přikryjte a nechte důkladně louhovat, klidně až do vychladnutí. Nálev pak přeceďte a přidejte do něj lžíci vinného nebo jablečného  octa a přelijte do lahviček s rozprašovačem. Nevýhodou oproti výluhu z hřebíčku je lehký octový odér, který sice odpuzuje hmyz, ale nejspíše bude odpuzovat i lidi okolo vás. Při procházce lesem se psem jej ale určitě oceníte.

Před výletem do přírody si repelent jednoduše nastříkejte na kůži, zejména na nohy, které jsou v kontaktu s trávou. Nevynechejte ani boty. Aplikujte cca každé 2–3hodiny.

Citronová tráva

Citronová tráva neboli citronela působí skvěle nejen proti komárům, ale odpuzuje také jiné druhy hmyzu. Smíchejte základní olej (například panenský olivový, mandlový nebo kokosový) s pár kapkami esenciálního oleje z citronely. Stejně účinný je i eukalyptový nebo peprmintový olej. Olejíček pak  aplikujte na prokrvená místa na kůži.

Vitamin B

Pokud si chcete být 100% jistí, že se vám klíšťata a komáři skutečně vyhnou obloukem, nakombinujte postřik domácím repelentem se současným užíváním vitaminu B.

Specifický odér vitaminu B prostupujícího póry pokožky je nejen pro klíšťata, ale i pro další hmyz, velmi nepříjemný. Celé léto tedy užívejte doplněk stravy s obsahem vitaminu B a máte vystaráno.

Není ovšem jedno, jaký typ tobolek s vitaminem B zvolíte. Většina produktů dostupných v lékárně má velmi nízký obsah vitaminu B, proto raději spíše než chodit do lékárny doporučujeme zabrouzdat na internetu v e-shopu se suplementy pro sportovce.

Většina z nich má velmi vysoký obsah vitaminu B v celém jeho spektru, doplněné dalšími užitečnými složkami jako je kyselina listová a přírodní bioflavonoidy. Případný přebytek vitaminu B, který tělo nevyužije, vyloučíte močí (která může mít během užívání vitaminu B jasně fosforovou barvu). Užívání vyšších dávek vitamínu B v případě potíží s ledvinami raději projednejte se svým lékařem.

Tento způsob odpuzování klíšťat má u nás zatím nejlepší výsledky ze všech uvedených, já osobně (autorka článku) žiji již několik let u lesa a bez vitaminu B bych se v létě opravdu, ale opravdu neobešla. 😊

Zdroje: Názor a tvrzení autora.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat