Hlavní obsah

Jak se během veder dobře vyspat

S blížícími se letními prázdninami se řada lidí těší na teplo a volné dny strávené v pohodě někde u vody či v přírodě. Jakkoli příjemné mohou pro někoho být vysoké denní teploty, v noci už to taková pohoda není. Jak se i při vyšších nočních teplotách v klidu a pořádně vyspat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle spánkové terapeutky Neriny Ramlakhanové je optimální teplota na spaní mezi 16 až 21 stupni, přičemž mozek by měl být o něco chladnější než zbytek těla.

Jenže v letních vedrech, kdy denní teploty vysoko překračují 30 stupňů, bývá v noci mnohem větší teplo, které málokomu svědčí a dovolí si spánek dostatečně užít.

„Dobrý noční spánek je přitom důležitý pro zpracování informací a také pro fyzickou a psychickou obnovu,“ tvrdí odbornice pro server Independent. S blížícím se teplým obdobím naštěstí přichází mnoho odborníků s řadou tipů, jak se i při tropických nocích pokud možno dobře vyspat.

Zchlaďte sebe i povlečení

Jednou z obecných rad je zchladit nejen sebe, ale rovněž ložní povlečení. To lze v igelitovém pytli vložit na několik minut do mrazničky. To se týká samozřejmě i polštáře, který lze rovněž zchladit.

Potraviny, které ochlazují, a mohou tak zpříjemnit den i při vysokých teplotách

Zdraví

Podobnou ochlazovací službu udělá i lahev naplněná velmi chladnou vodou, kterou si buď můžete vložit přímo do postele, nebo si s ní ochladit specifické body na těle – zápěstí, krk, třísla nebo lokty. Odborníci také radí nechávat nohy odkryté, případně pod ně umístit chladicí podložku.

Větrák, ale bez větrání

Příjemný chládek zajistí i kvalitnější větrák. „Investujte buď do stojacího vyššího ventilátoru, nebo jednoduše použijte stolní. Tím zajistíte alespoň nějakou cirkulaci chladnějšího vzduchu v místnosti,“ radí pro server Telegraph spánkový expert Neil Stanley.

Klasické i designové větráky - nepostradatelní pomocníci v horkých letních dnech

Jak na to

Stejně tak je lepší přes den moc nevětrat, aby se do interiéru dostalo co nejméně teplého vzduchu. Pokud máte závěsy, klidně je nechte přes den zatažené.

Přírodní materiály jsou základ

Kdo i v létě nedá dopustit na spací úbor, měl by rozhodně volit bavlnu stejně jako čistě bavlněné povlečení, které je nejvíce prodyšné.

V takovém případě lze i zcela zapomenout nejen na deky, ale i jejich povlaky a spát čistě jen v pyžamu, které spolehlivě odvede pot.

Na tom, v čem spíte, záleží

Styl

Odborník na spánek Dave Gibson rovněž radí zaměřit se na stravu, která by neměla před spaním obsahovat příliš bílkovin. Ty totiž mohou tělo zahřát v důsledku zvýšené rychlosti metabolismu.

Podobně je lepší se vyhnout i večernímu popíjení alkoholu, radí Stanley.

Pohyb po ránu

Co se pohybu obecně týče, doporučuje se v teplých dnech cvičení spíše po ránu, aby se zabránilo přílišnému zahřátí těla k večeru. Osvěžující večerní sprcha před spaním, kterou mnozí lidé praktikují, by pak rozhodně neměla být příliš studená, i když to k tomu přímo svádí.

Přílišný teplotní rozdíl totiž donutí tělo k udržení tepla, čímž se sice rychle zchladíte, ale po chvíli vám bude o to větší teplo.

Ledová sprcha při tropických teplotách neochladí

Zdraví

Pitný režim 

Základem pro co nejkvalitnější spánek je rovněž hydratace. Doporučuje se pít průběžně vodu po celý den. Navečer ale její množství snižte.

Maximálně půl litru před spaním zaručí správnou hydrataci během noci a zároveň vás nebude nutit co chvíli na záchod.

Kde a jak spát

Pokud bydlíte v domě a máte ložnici v patře, zkuste zvážit možnost přestěhovat spaní alespoň na období největších veder do přízemí, pokud to půjde.

Dalším zajímavým tipem od odborníků je spát ve vlastní posteli, tedy bez drahé polovičky. Čím více „těl“ totiž v posteli je, o to větší teplo vydávají.

Jak snížit horko v podkrovních bytech

Tipy a trendy

Pozitivní mysl především 

„Všichni víme, že spaní v horku bývá poněkud náročnější, ale podle zjištění se zdá, že na dovolených nám to tak nevadí, i když nemáme klimatizaci,“ tvrdí Neil Stanley.

„Zdá se tak, že jednou z velkých překážek kvalitního spánku je naše starost o to, zda se dobře vyspíme. Takže si užívejte počasí a myslete si, že rušná silnice před vaším domem je krásná pláž. A za chvilku už budete určitě tvrdě spát...,“ radí odborník.

Anketa

Co vám v horku pomáhá k lepšímu spánku?
Pravidelně si ochlazuji povlečení
1,7 %
Mám v posteli chladicí lahev
1,7 %
Spoléhám na větrák
12,7 %
Pomůže mi vlažná sprcha
6 %
Dostatečný pitný režim
3,7 %
Zkouším, co se dá
5,3 %
Nic, i tak je mi horko
68,9 %
Celkem hlasovalo 16112 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám