Chcete se dožít delšího věku? Práce prostě škodí!

Přidat na Seznam.cz

Kvůli dlouhé pracovní době zemřou ročně stovky tisíc lidí. Vyplývá to z první celosvětové analýzy, která se zabývá vlivem množství odpracovaných hodin na lidské zdraví.

Trend se přitom zhoršuje a ještě více ho může urychlit pandemie covidu-19, upozornila Světová zdravotnická organizace, která studii vypracovala společně s Mezinárodní organizací práce.

Autoři zprávy došli k závěru, že v roce 2016 zemřelo na mozkovou mrtvici nebo kvůli srdečním onemocněním spojeným s nadměrným množstvím odpracovaných hodin odhadem 745 000 lidí. To je o téměř 30 procent více než v roce 2000. „Práce 55 hodin týdně a více je vážně hazardování se zdravím,“ prohlásila Maria Neiraová, ředitelka oddělení veřejného zdraví, životního prostředí a sociálních dopadů na zdraví ve WHO. Vědci by byli rádi, aby výsledky výzkumu přinesly větší ochranu pracovníků.

WHO a ILO odhadují, že v roce 2016 zemřelo na celém světě 398 000 lidí v důsledku mrtvice a 347 000 lidí na srdeční choroby, které se u nich projevili jako důsledek toho, že pracovali 55 hodin týdně a více. Studie konstatuje, že takto dlouhá pracovní doba zvyšuje riziko mrtvice o 35 procent a riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o 17 procent ve srovnání s lidmi, kteří týdně pracují 35 až 40 hodin.

Dále z ní vyplývá, že nejvíce obětí onemocnění z přemíry práce tvořili muži (72 procent) a lidé ve středním věku nebo starší pracovníci. Vliv propracovanosti se u nich projevil častokrát později, někdy i desítky let poté, co si dlouhou pracovní dobu odpracovali.

Autoři výzkumu, který byl zveřejněn v odborném magazínu Environment International, zkoumali vliv množství odpracovaných hodin na lidské zdraví v 194 zemích světa v letech 2000 až 2016. Mezi nejvíce postižené oblasti podle nich patří oblasti jihovýchodní Asie a západního Tichomoří včetně Číny, Japonska a Austrálie.

Přestože se zpráva nezabývá obdobím pandemie covidu, WHO se obává, že nárůst množství práce odváděné na dálku a globální zpomalení ekonomiky by mohly mít za následek další zhoršení situace. „Současná pandemie výrazně změnila způsob, jakým mnoho lidí pracuje. Práce z domova se stala normou v mnoha průmyslových odvětvích, častokrát smazala hranice mezi domovem a prací. Navíc mnohé podniky byly přinuceny omezit nebo ukončit provoz, aby ušetřili. V důsledku toho mnozí lidé , kteří zůstali na výplatní listině, pracují více hodin. Vlády, zaměstnavatelé a pracovníci musí spolupracovat, aby se dohodly na limitech, které ochrání zdraví pracovníků,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhan Ghebreyesus.