Nikdy nebyla strategickou společností, uvedl prezident Zeman u soudu v kauze Mostecké uhelné

U Městského soudu v Praze ve středu svědčil prezident Miloš Zeman kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Právě jeho vláda v roce 1999 schválila prodej minoritního podílu akcií. Podle žalobce státu vznikla škoda přes tři miliardy korun. Akcie si skrz jiné firmy koupili tehdejší manažeři Mostecké uhelné společnosti.

Praha (Aktualizováno: 15:47 16. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Profimedia/EPA-EFE

Soud začal přes videokonferenci výslechem tehdejšího ministra obrany Vladimíra Vetchého. Nepamatoval si na jednání vlády, kdy se privatizace schvalovala. Vetchý uvedl, že dopředu neviděl zprávu Bezpečnostní informační služby, která před tunelováním Mostecké uhelné společnosti varovala.

Český soud zastavil stíhání Petra Krause v kauze Mostecké uhelné. Odpykává si trest ve Švýcarsku

Číst článek

Pak se videopřenos přerušil a nebylo možné jej obnovit. Soudkyně přerušila líčení do 11. hodiny, kdy začal přes videokonferenci vypovídat prezident Miloš Zeman.

Prezident vypověděl, že tehdy nevěděl, že by obžalovaní byli s prodejem nějak spojeni. Na dotaz soudkyně odpověděl, že neměl informaci ani o tom, že by se nákupy akcií Mostecké uhelné společnosti dělaly z prostředků této společnosti.

„Mostecká uhelná společnost podle mého názoru nikdy nebyla strategickou společností, byla prostě jednou ze společností těžících uhlí,“ podotkl prezident. Podle Zemana měl informace od Bezpečnostní informační služby na starost Vladimír Špidla, on sám neví, že by nějakou zprávu četl.

„Vláda rozhodovala jednomyslně – znamená to, že nikdo z členů neměl pochybnosti. Při privatizacích bankovního sektoru bývala daleko složitější a náročnější jednání, ale toto nebyl tento případ,“ řekl.

Vyrušení jednání

Prezidentovu výpověď na čas přerušil muž, který vtrhl do jednací síně a dožadoval se u něj zastání kvůli odebrání dětí. Vyvedla ho stráž. Zeman na muže nereagoval a poté, co se mu soudkyně za přerušení omluvila, pokračoval ve výpovědi.

Později Zeman odmítl nabídku soudu na přestávku. Při přehrávání zvukového záznamu z příslušného jednání vlády si ale s povolením předsedkyně soudního senátu zapálil cigaretu a kouřil i po zbytek výslechu. Jeho výpověď trvala téměř tři hodiny.

Švýcarský soud zkrátil tresty v kauze Mostecké uhelné společnosti, jsou v délce od 36 do 46 měsíců

Číst článek

Obžalovaní manažeři Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký se hájí tím, že vláda věděla, komu podíl prodává, respektive ji to nezajímalo, protože se stát chtěl svého podílu v Mostecké uhelné společnosti zbavit.

Koláček s Divišem Zemanovi za jeho výpověď poděkovali. Podle nich podpořila jejich verzi. „Chtěl bych poděkovat i rozhodnutí vaší vlády v té době - umožnila konsolidaci akcií, velmi rychlou restrukturalizaci. Pomohli jste nám také při těch krizových akcích, kdy probíhaly stávky horníků na dolech,“ řekl Zemanovi Koláček.

„Děkuji za velice významné informace a potvrzení spousty tvrzení, které my tady zastáváme,“ přidal se Diviš. „Naprosto rozumím tomu, že pro vládu existovala v této situaci jediná možnost - prodej. Kriminalizace této obchodní transakce, která probíhá už 20 let, není naprosto na místě,“ zdůraznil.

Výpadky spojení

Kvůli výpadku napájení jednoho z centrálních videokonferenčních serverů, které provozuje ministerstvo spravedlnosti, nebylo zřejmé, zda se soudu podaří s Hradem spojit.

Soud přitom v minulosti musel kvůli koronavirové situaci rušit už dva termíny výslechu, které si se Zemanem dohodl. Videohovor se nakonec podařilo uskutečnit přes záložní platformu skype.

U pražského městského soudu vypovídalo už několik ministrů Zemanova kabinetu. Exministr průmyslu Miroslav Grégr, který prosadil přímý prodej státního podílu místo soutěže, například uvedl, že nevěděl o souvislosti mezi Investenergy a obžalovanými manažery. Připustil ale, že v kuloárech nebylo žádným tajemstvím, že management MUS usiluje o výhradní vlastnictví firmy.

Jana Magdoňová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme