Letní scénu pod žižkovskou věží otevře na konci června premiéra Ivy Janžurové

Přes šedesát večerních představení či koncertů a osm víkendových dopoledních pohádek k tomu odehraje na své letní scéně Divadlo Kalich spolu se spřátelenými soubory. Program Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží odstartuje 30. června 2021.

„Máme výhodu zastřešeného hlediště, nemusíme tedy rušit kvůli případné nepřízni počasí. Loni se ukázalo, že produkce na vzduchu představují jistotu a bezpečí i pro ty diváky, kteří momentálně nechtějí za divadlem do uzavřených prostor. Zároveň z hlediště vyzařovalo, jak kulturu ke svému životu potřebují. Na tu společnou radost a děkovačky bouřlivější než kdy jindy vzpomínám doteď. Lidi si našli cestu do našeho hlediště okamžitě po povolení kulturních produkcí,“ říká producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Třetí ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží zahájí významná divadelní a společenská událost v podobě premiéry nové inscenace herecké legendy Ivy Janžurové u příležitosti jejího nedávného životního jubilea. Herečka nastudovala v režii Sabiny Remundové francouzskou komedii Pusťte mě ven! od Jean-Marie Chevreta, která je napsána jako jedno velké herecké sólo.

Na programu Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží bude více úplných novinek vzhledem k tomu, že některé nazkoušené inscenace zatím nemohly být řádně uvedeny. Například titul Divadla Kalich Silnice na motivy Felliniho filmu s Barborou Hrzánovou a Radkem Holubem v hlavních rolích (19. července a 20. srpna) nebo převleková komedie pro dva herce Dokonalá fraška s Lucií Štěpánkovou a Ladislavem Hamplem z produkce Komorního divadla Kalich (7. září).

Tradicí programu žižkovské letní scény jsou vedle divadla také vybrané akustické koncerty. Po loňském prvním hostování se pod věž vrátí s několika vystoupeními Jarek Nohavica, pravidelnými hudebními hosty jsou Tomáš Klus, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers či 4TET. Naopak úplnou novinku představují sobotní dopolední pohádky. Pravidelný program pro malé diváky bude zahájen 3. července.

Divadlo Kalich plánuje Prima Hvězdné léto pod žižkovskou věží až do 17. září.

Předprodej na: www.divadlokalich.cz

 

Novinky na Prima Hvězdném létě pod žižkovskou věží 2021

 

Sobotní pohádky

Z celkem osmi pohádek si mohou vybrat malí diváci v programu letošního ročníku Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží. Další možnosti zábavy pro celou rodinu nabízejí samy o sobě Mahlerovy sady, které letní scénu obklopují. Pohádky budou na programu po celé prázdniny o sobotách od 10 hodin. Děti i jejich rodiče se v nich setkají s Maxipsem Fíkem, Křemílkem a Vochomůrkou, Včelími medvídky, Červenou Karkulkou, Bobem a Bobkem, Jů a Hele či Karol a Kvídem.

  1. 7. Příhody Včelích medvídků, 10. 7. Maxipes Fík, 17. 7. Karol a Kvído, 24. 7. Námořnická pohádka, 31. 7. Na kouzelném paloučku, 14. 8. Karol a Kvído, 21. 8. Červená Karkulka aneb To je teda náhodička, 28. 8. Bob a Bobek na cestách

 

Pusťte mě ven!

  1. 6., 30. 7., 22. 8.

autor: Jean-Marie Chevret, režie: Sabina Remundová, hrají: Iva Janžurová, Sabina Remundová

Domovská scéna: Divadlo Kalich

Herecká legenda Iva Janžurová si ke svému životnímu jubileu vybrala výtečnou francouzskou komedii, která nabízí opravdu mimořádnou hereckou příležitost v podobě postavy velké hvězdy pařížského divadla a filmu Joce de Guérande. Ta se chystá na odjezd do televize, neboť na programu bude přímý přenos galavečera na její počest. Už je vlastně na odchodu z bytu, jen ještě musí spustit novou bezpečnostní roletu na terasu… a z vteřiny na vteřinu je všechno jinak! Joce má najednou nekonečně prostoru pro mnohem otevřenější a sarkastičtější bilanci, než jakou jí předepisoval scénář pořadu.

 

Neperte se, prosím vás!

  1. 7.

autor: Gur Koren, režie: Petr Svojtka, hrají: Martina Hudečková / Zuzana Slavíková, Zuzana Kajnarová, Miroslav Etzler, Ladislav Hampl, Jaroslav Vlach, Kateřina Holánová

Domovská scéna: Divadlo Palace

Brilantní izraelské komedie, plná překvapivých zvratů a především břitkého židovského humoru, který má tolik společného s tím českým. Tři sourozenci se sešli v advokátní kanceláři, aby si vyslechli otcovu poslední vůli. Hvězda dětských show o bezpečnosti silničního provozu, ztahaná pracující matka samoživitelka a poněkud přestárlý hipík. Jejich setkání není výrazem sourozenecké harmonie. Co je ale skutečně překvapivé, největší díl dědictví má získat jakási tajemná Nina Yablonsky. Kdo to je?  Proč k ní byl otec tak štědrý na úkor svých dětí?

 

 

Silnice – La strada

  1. 7., 20. 8.

námět: Federico Fellini, autorky divadelní verze: Lída Engelová, Johana Kudláčková, režie: Lída Engelová, hrají: Barbora Hrzánová, Radek Holub, Zbigniew Kalina, Klára Cibulková, Radek Zima

Domovská scéna: Divadlo Kalich

Slavný oscarový film Federica Felliniho Silnice posloužil jako námět divadelní hry, která sděluje prosté a moudré poselství: Každý kámen na světě má smysl. Stejně tak každý člověk, i ten nejubožejší. Také soužití dvojice potulných komediantů, propastně odlišných, má tajemný důvod. Cituplná nota je v pravou chvíli přehlušována veselým rámusem jejich vystoupení. Strhující atmosféra starého cirkusu dokazuje známou pravdu: K tomu, aby umělec diváky pobavil, nepotřebuje technické zázraky, ale spíš pohotovost, vtip a odvahu.

 

 

Dokonalá fraška

  1. 9.

autor: Philip LaZebnik, režie: Zdeněk Dušek, hrají: Lucie Štěpánková, Ladislav Hampl

Domovská scéna: Komorní Divadlo Kalich

Herbert právě vydal svou novou knihu Manželství na věky a teď je spolu s manželkou na propagačním turné. Jenže jejich manželství nevypadá, že potrvá »na věky«. Právě se ubytovali v hotelu a chystají se vystoupit ve večerní show. Její moderátorka dychtí po tom najít na pár nějakou senzaci, a tak slídí po hotelu. Spolu s ní objevujeme, že nejen hlavní hrdinové, ale i další hosté mají co skrývat… V této originální komedii hrají všechny postavy pouze dva herci! Chvílemi jsou převleky tak rychlé, že to není snad ani možné stihnout, ovšem inscenace po celém světě dokazují, že to jde.

 

 

Butch Cassidy a Sundance Kid (western z Bohnic)

  1. 9.

autor a režie: Luboš Balák, hrají: Václav Kopta, Josef Polášek, Simona Vrbická

Domovská scéna: Komorní Divadlo Kalich

Dvě jména, která nás hned přenesou k romantickému westernu a k okouzlujícím darebákům v podání Paula Newmana a Roberta Redforda. A takovými frajery se cítí i dva kamarádi, kteří touží prožívat stejná dobrodružství. Nevadí jim, že místo pistolí vytáhnou třeba rohlík, a mnoho dalšího stvoří jejich fantazie, protože jsou pacienty psychiatrické léčebny. Svá napínavá dobrodružství nekazí logikou, ani zdravým rozumem a k plánování útěku je vede touha po svobodě. V prudkém rytmu grotesky se střídají komické situace, ve kterých nechybí slovní humor.

 

Foto: www.divadlokalich.cz / Richard Kocourek